„България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният вълк"

Мартин Минков: Европа вижда, че РС Македония е проблемна държава
16 юли 2022 14:03, Елка Василева
92
„България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният вълк"
Снимка: архив, БГНЕС

"При нас, в България, в нашите медии темата "Северна Македония" трябва да отстъпи малко назад и да не бъде във фокуса на очакваната предизборна кампания. Ако ние се фокусираме прекалено много върху темата "Северна Македония", не печелим нищо. Ние направихме необходимия добър компромис и дадохме зелена светлина при изпълнение на записаните в европейското, наричано френско, условия. Темата у нас трябва да бъде малко приглушена в сравнение с това, което беше преди вдигането на ветото." Това мнение изрази пред БНР Мартин Минков, дългогодишен бивш кореспондент на БНР в Скопие.

Още по темата
Не е проблем приемането на френското предложение в македонския парламент, категоричен е журналистът. Според него парламентарни условия за сваляне на правителството няма и за целта опозицията използва улицата.

"Ужасната съпротива е навън. Тя е на улицата, стимулирана, водена от ВМРО-ДПМНЕ. Те разполагат със 70 депутати, необходими са 61. Очаквам формално предложението да бъде прието и правителството им да получи парламентарен мандат за действия по-нататък. Тези действия по-нататък не са безпроблемни, не съм голям оптимист, че ще бъдат бързи и че скоро ще има обещаното от г-жа Фон дер Лайен начало," каза Минков.

Протоколите към европейското предложение, които са готови, но не са подписани, са пътната карта, по която ще се движим във взаимоотношенията със Скопие, подчерта Мартин Минков. По думите му "подписването им няма да е лесно".

"България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният съседен вълк, който чака да разкъса, да обезличи Македония, да обезличи македонския народ. За тях подготвеното от Френското председателство европейско предложение било опит за ребългаризация. Такива претенции България не е имала и няма", коментира журналистът.

Македонизмът е абсолютен еквивалент на антибългаризъм, изтъкна Минков. Според него колкото и да ни е неприятно, трябва да приемем, че националното съзнание в РСМ е изгладено на базата на антибългаризъм.

Журналистът смята, че в условията на силен натиск дипломацията ни е успяла да покаже, че причина за ветото на страната ни е култивирането на антибългаризма като национална идеология в РСМ.

"Европа вижда, че РСМ е проблемна държава. Тя се стреми към един съюз, общественото мнение се обработва в посока – не ни интересува Макрон, България, нас ни интересува да влезем такива, каквито сме," каза Мартин Минков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата са потомци на Александър Македонски колкото Романия е наследник на Римската империя и колкото Гърция, т.е. Византия, е наследник на древните гърци
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално в Македония макетата са милион и нещо, а другото албанци! А наследниците на македонски фамилии в България са поне 2.5 млн! Просто не могат да смятат! Къде са бягали дядовците им!
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе макетата изобщо имат ли приятели?
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видя ли македонска стока и македонски зеленчуци, и краката да ми целуват няма да ги купя!
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага след 10.11.89г масово се ширеше антитурска истерия! Манифестирахме пред посолството им. Освиркваме Желю на първите митинги, че защити турците но се положиха усилия и за година време се смени чипа и се видя лъжата и народа се успокои, а насилията се осъдиха! И с макетата ще е така- малко им трябва- помощ от приятел!
32
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43: Млъквай татарин!
31
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие българите изначално сте сбъркани. Не мислете какво мислят македонците за вас. Вижте какво мислите вие за тях и дали то е положителено. Заради вашето мислене ви намразиха завинаги.
30
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама въобще не ме интересува Македония, пет пари не давам какво мислят тия в тая смотана държава.
29
3
 
9
 
! Отговори
Стадо мало- преди 1 година
умници !
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 Бг мнозинство е а не малцинство. РСМ е окупирана от Югославия бг територия и българите са избити а езика е сменен на македонски и макетата или сърбите ще си вървят в Сърбия или ЕС където искат ще се заврат като плюята по българите.
27
1
 
30
 
! Отговори
пак тия шизота ли? преди 1 година
Случи ми се за първи път във Виена преди около 20 години. Говорим си с колеги българи, сърби и един македонец. На тоя му звъни телефонът и всички ясно чуваме "говориме си со врагот". Значи тая антибългарска политика не е от вчера, а внимателно култивирана, поливана и вече дава плодовете си. Тези, които са били пеленачета преди 20 години сега откровено си ни мразят. Мразят хора, които нито са виждали, нито познават. Може би защото нямат език (български диалект) или история (гръцка и българска)?
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 10 С Русия и СССР само печелиме. Сега с НАТО и ЕС губиме ето даже признават и македонски език и историята тепърва щяло да е ясно ами по-добре ще ни закрият като държава ако трябва и за това да се договаряме с ЕС и НАТО, за да крепим една измислена антибг като РСМ. Също както Франция и АНглия преди направиха Югославия и те избиха българите/.
25
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В РС Македония се говори български език, там има българско малцинство, цар Самуил и Гоце Делчев са българи! Точка по въпроса! Нито македонците са потомци на Александър Македонски, нито българите са монголи и татари!!!
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Американ 28 Ти чуеваш ли се. Англия ни помагала като преди това ни раскъсва вкарва кораби в Истанбул и кара Сърбия да ни нападне.
23
1
 
21
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Така са научени от Сърбия вече няколко поколения подред !
22
1
 
11
 
! Отговори
Омразата е зло преди 1 година
До Анонимен 18 Преди и по време на война честа практика е да се манипулира населението да мрази друга нация или режим.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не го дават язикот . Да не го сменят уставот . И да не се дупят на Брюкселот . Ако искат Урсула да им става царица ми те и преди си имаха султан .За кво се освобождаваха от турско ?
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щерю За бг е само комлимент да сме вълци. Вълк. волк, болк и накрая болг и бЪлгарин и от там е името на прабългарите. Но македонците нямат право да ползват историята ни защото ние нямаме нищо общо с македонци или подобни измислени а езика е български и не е македонски също. Освен това трябва да се извинят и за гнеоцида на бъларите след 193 г. че и до наши дни. Такава геноцидна и расиска държава няма място никъде.
19
5
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До АнонименГлупости! И македонците са хора като нас, просто са заблудени от рашка и сръбска пропаганда. Македонците са ни братя!
18
6
 
6
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До Анонимен 17:Тиква, Кралството ни спомага за Обединението докато Русия ни пречи. А глупостите дето си написал за НАТО че ни "разкъсвало"просто нямат равни.