Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово

Прищина обяви сръбските лични документи за невалидни в Косово
Обновена: 31 юли 2022 22:28 | 31 юли 2022 21:51, Камелия Цветанова
382
Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово
Снимка: БГНЕС

В северните райони на самопровъзгласилата се Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti.

Още по темата

Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна: там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

"След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията", се казва в публикацията.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите "Сърбия ще победи".

Както съобщи косовското правителство, от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово)./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още по темата: СърбияКосовотревога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
3
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Старобългарската дума вол е близка етимологично до думата воля и макар духът и съществото - биволът, бикът, волът да са епитети и синоними на твърдост, упоритост, инат , сила , то волята да продължава да се върви напред и силата да се преодоляват препятствия и издръжливостта са характерни за била. Или както би казал Джек Лондон в Мексиканецът.Рунд девети свиииньо нацистка!
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво да говорим каракачанката ни набута с Видовете без конкурс и тн.
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д. Байдън Не ми повтаряй като папагал. Питах те нещо. :)))
193
5
 
2
 
! Отговори
До мани мани преди 1 година
Чечня,Грузия,Афганистан,Украйна-ОСВОБОДИТЕЛИ,а?
192
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 276 "Много се радвам че си бил в Сърбия и си видял истинска магистрала." Скъсвам се от смях.
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такааа драги ми смехурко, гласувал си за червени *** с албански реотани, които купиха едни дърти фрегати и транспортни самолети и хеликоптери и не са си мръдвали пръстта за модернизацията на войската ни. Засрами се серсемино.
190
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 270 Така се прави. Предупреждавай сърбежа какво го чака, преди да е направил някоя глупост.
189
4
 
2
 
! Отговори
другарката по руски преди 1 година
Путин, пак ли ти бе!
188
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 266 "Нормален ? Бог ,семейство ,мъж ,жена ,син ,дъщеря ,а не трети пол ,еднополови бракове" А защо просия и България, двата стожера на нормалността според такива като теб, се топят по-бързо от "прогнилия либер-и джендарясал" Запад? Или просто си нямаш и бегла представа какво е на Запад?
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
NATO Mission in Kosovo (KFOR): "He said they are ready to intervene if stability is threatened in northern Kosovo.
186
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги ми смехурко, лъжеш като възрастен ром. Признай си, за кой гласува щото само ВМРО купиха бойна техника за последните 15 години. Танковете си ги имаме и са морално остарели, миговете си летят но и те са морално остарели, само едните су25 са модернизирани в Беларус миналата година. Та децата можеш да ги лъжеш, мен не. За кой гласува, да ти кажа колко струваш.
185
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 265 Тоест, Русия е нагла, нали така?
184
2
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Шумерската дума Gin означава вървя, ходя. Етимологично думата е сходна и близка и фонетично и по значение с други езикови групи, където означава същото или могъщ древен дух. Старобългарската дума деспот е близка до японската дума даймльо - което означава поземлен феодален владетел със собствена армия. Това, което се опитвам да обясня, че българите не са от вчера нито в Азия нито в Европа нито като култура са по-ниски от останалите, колкото и на Хер Сакскобурготски и на Романови да им се иска..
183
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагли световни сили. За едните(НАТО) Донбас е нелегитимен отцепник, а за другите(Русия) легитимен. За първите(НАТО) Косово е легитимен отцепник, а за вторите(Русия) нелигитимен. Ако имате преференция към един лагери на велики сили спрямо друг, значи нямате мозък. Великите сили мачкат ВСЕКИ.
182
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наше нищо не пишат но работата е много зле там. Очаква се всеки момент да почнат и те. Някой явно много желае 3-та световна и да направи пълен рестарт на икономиката. И хич не ми дреме дали е Русия, САЩ или ЕС. А най-вероятно са всички взети заедно. Въпроса е, че ще ядене хурката за едните му пусти пари
181
3
 
2
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Винаги гласувам по убеждение тоест БКП след 89-та БСП
180
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаете, че президентите на световните сили знаят повече от мен и вас. Има общо с Ковид. Някой отвори кутията на пандора. Вирус вилнее на 40 градуса жега,замислете се.
179
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 249, кои сърби тия които нападат България след съединението, тия които ни забиват нож в гърба след Балканската война, тия които колят и бесят българи в Македония и я посръбчиха ?? Сигурен ли си, че тираджията не си ти? Аз казах, че много тук извръшват предателство към родината без да го осъзнават. Личи кой си е бъркал в носа в час по история.
178
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 255 Така както ти го правш ли? Впрочем, какво образование имаш и какво работиш?
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повремето на Тсанишко почна истинското превъоръжаване на армията поръчаха се вертолети Кугър и Пантер половината от които БМБ отказа също така и отказа два френски кораба освен тях повремето и на Станишко се купиха самолетите Спартан.