Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово

Прищина обяви сръбските лични документи за невалидни в Косово
Обновена: 31 юли 2022 22:28 | 31 юли 2022 21:51, Камелия Цветанова
382
Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово
Снимка: БГНЕС

В северните райони на самопровъзгласилата се Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti.

Още по темата

Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна: там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

"След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията", се казва в публикацията.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите "Сърбия ще победи".

Както съобщи косовското правителство, от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово)./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още по темата: СърбияКосовотревога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южна Корея тотално и морално се продаде на САЩ,даже нитфликс снима геепорно с южно корейци и корейки.
215
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО губи с много просто нямат полезен ход.Срещу тях е 150млн ресурсно обезпечена Русия с територия 1/5 от Световната най големи запаси на газ нефт пшеница вода и тн.С тояги да излезнат ще прегазят запада.Което наблюдаваме и в момента въпреки хаймарсите украинците не могат да мръднат напред.
214
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 300 "Ако настане време разделно всеки ще трябва да се определи от коя страна застава.Няма шики-мики.Така ще е и в последните времена ще се отделят агетата от козите." Това време вече настана. Някои още не го осъзнават обаче.
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смех Нека позная кого облагодетелства един отказ от засилването на военоморския ни флот: САЩ или Русия?
212
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако настане време разделно всеки ще трябва да се определи от коя страна застава.Няма шики-мики.Така ще е и в последните времена ще се отделят агетата от козите.
211
0
 
3
 
! Отговори
Смех преди 1 година
НЕ СЕ прави на умен когато си рап бе какви белгийски БМБ отказа чисто нови френски фрегати отказа и три вертолета Пантер от общо поръчани 6 които бяха за борба с кораби и подводници освен това не поръча оръжия за тях торпеда и пушкала.Може и под американски диктат да е било САЩ полудяха че вертолетите не са Сикорски.Не се прави на улав ей
210
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чавушоглу: Чух се с моите сръбски и косовски колеги поради напрежението на границата между Сърбия и Косово.Турция винаги отдава значение на мира и стабилността на Балканите.Новите напрежения не помагат на никого.Ние сме готови да дадем своя принос за намаляване на напрежението.
209
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи САЩ няма да си гледат интереса, а ще искат да продадат на другарчето което дори не е в НАТО. Абе двуцифрено ли ти е IQто на тебе, също така поръчват и корейски танкове, имат и ф16 и след време ще модренизират с ф35. Но там няма *** хорица които се правят на експерти.
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 293 "И що поляците поръчаха южнокорейски щото САЩ им казаха" Брех, и ся какво стана, не били само САЩ продавачи. ОК, добре, а защо чехите ползват Грипен? И за тях ли САЩ им "казаха"? А Испанците що ползват Леопард? Пак ли защото "САЩ им казаха"?
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 292 Нека позная. Годишния технически преглед ти го прави "един приятел" нали? :))))
206
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 289 НАТО е военен съюз като Варшавския договор, каква демокрация те гони. Демокрация търси в ЕС. Аман от недочели аборигени
205
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що поляците поръчаха южнокорейски щото САЩ им казаха освен това поръчаха и Ейбрамси
204
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 289 "НАТО има огромен проблем както всяка демократична структура от военен съюз се превърна в икономически и всяка покупка на военна техника която не е американска не върви.Така не става." Верно? И затова ли поляците поръчаха 1000 южнокорейски танка?
203
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обърках адреса А допълнително имат проблем, че многократно са забивали нож в гърба на едни други православни, по поръчение на едни трети православни. С други думи, тва, че някой народ е "православен" не го прави братски, ама ИЗОБЩО.
202
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО има огромен проблем както всяка демократична структура от военен съюз се превърна в икономически и всяка покупка на военна техника която не е американска не върви.Така не става.
201
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 282, конкурс имаше, президента даже наложи вето на първоначалното решение, след което се гласува отново. Цялата процедура отне ГОДИНИ. Но за това трябва да се чете и помни, а да не се правиш на интересен
200
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен271,топим се в бг статистиката,но по света се множим.А на любимите ти западняци генът им се топи и подменя с бушменски.
199
1
 
7
 
! Отговори
Обърках адреса преди 1 година
Сърбите искат да водят православните на балканите но имат огромен проблем Албанците не са православни Хърватите и Словенците също а и не искат да стават православни.
198
0
 
8
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Ами да им пратиме специлистът по Западни Балкани и виден международник Бойко М Борисов, да им обясни нещата! Ама ха!
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 258, както казах ТОВА НЕ Е БОЕСПОСОБНА ТЕХНИКА, ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПРАВЯТ ФРЕГАТИТЕ ВИЕЛИНГЕН КОИТО СА БЕЛГИЙСКИ А НЕ ФРЕНСКИ, СЛЕД МНОЖЕСТВО МОДЕРНИЗАЦИИ И НАЛЯТИ МИЛИОНИ. ДРАГИ МИ СМЕХУРКОВЦИ ЕКСПЕРТИ ИМАЙТЕ ВПРЕДВИД ЧЕ ЛЮБИМИТЕ ВИ *** НАЛИВАХА 10% БВП ЗА БНА, СЕГА СЪЩИТЕ ВИЯТ КАТО ОЩИПАНИ МОМИ ЗА ЕДНИТЕ САМОЛЕТИ, НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СИ ГОНИМ ИНТЕРЕСА И ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА СЪРБИ ИЛИ РУСНАЦИ. ТОВА ДРАГИ МОИ СЕ НАРИЧА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, А ПО СТАРИТЕ ЗАКОНИ ЗА ТОВА ИМА САМО ЕДНО НАКАЗАНИЕ