Петър Колев: Само Русия и РСМ забраняват НПО-та със закони с обратна сила

Без конституционни промени РСМ сама ще си е виновна, че не започва преговори
5 ное 2022 18:37, Анисия Иванова
63

"Само 2 държави в XXI век забраняват неправителствени организации със закони с обратна сила – това са Руската федерация и Република Северна Македония," заяви Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в РСМ, в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"Показателен е начинът, по който с конституционно мнозинство беше решено законодателството (срещу клубовете на македонските българи) да се разгледа по бързата процедура. Това е най-бързо приетият закон в РСМ – за по-малко от един календарен месец. Това досега не се е случвало, дори и през 2001 година, по време на военния конфликт, нямаше такива бързи решения," обясни Колев в разговор с Милена Милотинова.

Още по темата

Парламентът в Скопие прие по бързата процедура промени в Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии, които фактически са насочени срещу клубовете на македонските българи в Битоля и Охрид. МВнР излезе с позиция по този повод, заявявайки че легитимният стремеж за противодействие на всички форми на екстремизъм и омраза не може да бъде инструментализиран за целенасочено ограничаване на правата на конкретни общности, както и на правото на сдружаване. Ограничения от такъв характер вече са били налагани на българите в Северна Македония в миналото, като с подобни аргументи през 2001 г. беше забранена организацията „Радко“, което е псевдонимът на Иван Михайлов, припомня МВнР. По този въпрос Европейският съд по правата на човека в Страсбург вече е постановил осъдително за Скопие решение.

"Нямаме друга алтернатива освен да си търсим правата и когато изчерпим вътрешния правен ред – ще се обърнем и към европейските институции," заяви Колев.

"Повече от 100 години кърви раната Македония. В случай, че някой в Скопие си мисли, че това, че ще ни забрани 2 клуба, ще ни откаже да си търсим правата, нека го подсетя, че в София през 1934 беше забранена ВМРО, но както виждате и до днес македонските българи продължават да отстояват своите човешки права в РСМ. Тези, които мислят, че със забрани се решават тези въпроси, нека им кажа, че македонските българи нямат намерение да се отказват и няма да правим компромис и да допуснем децата ни да бъдат индоктринирани с антибългаризъм и омраза към България и някой да преиначава историята и да обижда културата ни, без значение дали този мозък се намира в Скопие, Белград или Москва," коментира гостът в предаването "Брюксел 1".

"Явно РСМ си търси вариант как сама да се спре по пътя за ЕС. Като знаете, че предварителното Ви условие за да започнете европреговори е да дадете права на македонските българи, а вие забранявате организациите им, какво очаквате? Какво очаква Пендаровски в следващия доклад на ЕК? Или точно това се цели? Мисля, че тези хора (б.р. - политическият елит на РСМ) много добре осъзнават какво ще се случи след тези действия и точно това целят, защото не искат РСМ да стане демократична европейска страна, защото тогава ще се пукне като мехур лъжата, която повече от 70 – 80 години властва в РСМ. Тези хора са политици на миналото и точно затова със зъби и нокти дърпат към него, за да се запазят на сегашните си позиции," коментира Петър Колев действията на политическия елит в Скопие.

На въпрос на водещата ще бъдат ли смени ли новото законодателство имената на клубовете на македонските българи, Колев коментира:

"Ако някой очаква че българите в РСМ ще се срамуват от историята си и своите царе и че с лека ръка ще се откажем от достойнството си и от нашата родова памет, сбъркали са адреса. Нямаме никакво намерение да се откажем от правото си да тачим нашите царе, войводи и нашата култура.  Както ние уважаваме другите култури в РСМ, каквито са албанската, турската, влашката, ромската... така ще се наложи и да уважават и нашата. Отдавна Югославия не съществува на политическата карта на Европа и отдавна РСМ е независима държава. И е крайно време тези центрове в РСМ, които я отдалечават от нормалния европейски свят, да разберат, че македонски българи съществуват, те живеят в РСМ и имат право да бъдат равни с всички останали. И имат право да бъдат там, където са родени, там, където учат децата им, и там, където са погребани предците им. Нямаме намерение да правим компромис с тези основни човешки ценности. Това беше и предложението на ЕС, с което да се отблокира процесът на европреговори на РСМ. И предварителното условие на Брюксел е вписването на българите в Конституцията. И нека си съберат същото конституционно мнозинство от 84 депутати (б.р. - от общо 120) и да променат македонската Конституция, защото ако не го направят, те ще бъдат виновни за това, че РСМ не е започнала преговори с ЕС."

Целия разговор на Милена Милотинова вижте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
0
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво на Петър Колев! Между другото гледам тук във форума са се отчели с коментари всичките спонсорирани от рсм-то, до един! :D :D :D Е...инфлация...:D :D :D
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Русия и РСМ забраняват НПО-та със закони с обратна сила. Ами умните държавници това правят в името и за благото на народа си. С уважение.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук няма ли да забранят хелзингския комитет - тия шашавляци не се грижат за нашите права, а само защитават престъпните прослойки. Странно защо и кой им плаща.
36
3
 
2
 
! Отговори
Васко преди 1 година
Да се вдигне ветото на тези нещастници беше голяма грешка Въпреки че и сега нямат никакъв шанс да станат членове на ЕС без наше съгласие. А и истината е че и никой не желае истински страни като СМ албания босна сърбия за членове на ЕС За жалост тази бивша бг територия се населява от сърбизирано население с промити мозъци. Всичко е фалшиво и фалшифицирано. Политици медии важни учреждения се контролират от сръбските служби. И нищо не се е променило и няма как да се промени.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човека. Човек трябва да си отвоюва правата.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този се пише за Българин и има партия в Македония и постоянно плюе срещу Македония.И твърди че в Македония е имало нарушение на правата му?
33
0
 
7
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
За съжалении по-голямата част от света са и.дд.и.о.тти. Как никой не говори чие П-во финансира тези "не" П "О"- та!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НПО, финансирано от друга държава трябва да се забранява.
31
0
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
До 38. Ти като пишеш нещо мислиш ли или ти е забранено. Руските телевизии ги спряха, но дори и сега, когато са във война пак има представители на опозицията и журналисти от САЩ, Палша, Украйна и др. при дебатите по обществените телевизии.
30
2
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Държавите са 7 - към Русия и РСМ прибавете Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия и САЩ ! Или в цялата Британска Империя (Британска Общност )
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не са неправителствени, а са чуждоправителствени!!!!!!
28
5
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Тва че пишеш е разликата *** да пишеш оплаквания в русия да видиш
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо цар Фердинанд не може да бъде име на български клуб -патрон така да се каже щом той заедно с парламента тогава са написали Манифест 1908г. възвание до българския народ и обявили известие до него за Независимоста на Българската държава,като повече се касаело за икономическата част понеже другите независимости териториална,устройствена,държавна,политическа, административна,производствена са били постигнати при Съединението-1885г. при княз Батенберг с въстанията проведени и след него до 1908
26
9
 
8
 
! Отговори
Мдаааа преди 1 година
Аз не виждам никаква разлика между рсм и русия и двете измислени държави с краден език история едните крали от украинците другите от българите, само че русия по голяма от украйна я нападна макединия малка мижава не и стиска да ни нападне
25
0
 
9
 
! Отговори
yttt преди 1 година
Много са ми смешни тия вопли. Защо да не ги оставим да си правят каквито искат клубове и да се смеем, а ние да си направим в РСМ български клуб "Никола Вапцаров" или "Гоце Делчев" примерно, тогава ще ги видим опулени. Иначе тук, когато видят, че никой не го е еня за глупоста им и не поскача, няма драма и екшън набързо ще загубят интерес.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг мамите и те са спонсорирани от НПО и ръсят пропаганда. Опасни са за националната сигурност.
23
4
 
6
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 година
И още нещо, другари: въпросът с названията на тези български клубове отдавна е решен от ЕСПЧ по повод сдружението ,,Радко" (един от псевдонимите на Иван Михайлов), което още преди 20 години по подобен начин беше забранено. Тогавашният му учредител Владимир Панков (преименуван насила на Паунковски...) спечели делото и македонските власти бяха принудени да отменят забраната. За съжаление г-н Панков вече не е сред живите, но българите в РСМ продължават борбата! За разлика от вас, другари...
22
6
 
4
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 година
За сведение на коментиращите комуноиди: Иван Ванчо) Михайлов нито е бил фашист, нито е симпатизирал на националСоциалистите. Вярно е, че от германска страна му предлагат да оглави правителство на една ,,независима македонска държава" (колко да е независима под германска окупация...), но той категорично отказва. А цар Борис дори ненавижда националсоциалистите; относно депортацията на евреите от Беломорието и Македония няма думата: там се разпореждат германските есесовци.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този трябва да му спре кранчето.Само омраза създава. Врапчето Врабевски да се спре с тези хора.А тези които дават на Врапчето също да спрат.
20
1
 
5
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Знаеме, знаеме...ЕУ през крив макарон. Време е да измислите нешто ново.