Турция ще произвежда биогаз от крави

Проектът е изпратен в 17 града като пилотно проучване
13 дек 2022 16:23, Йоана Цонева
34
Турция ще произвежда биогаз от крави
Снимка: БГНЕС

По указание на Министерството на енергетиката в селското стопанство започна изпълнението на микропроект, който предвижда от животинските отпадъци, получени от три крави, да се произвежда природен газ, достатъчен за задоволяване на еднодневните им нужди за готвене, предаде в. "Хюриет".

Проектът, изпратен в 17 града като пилотно проучване, има за цел да подпомогне фермерите, които не могат да достигнат до газ в селските райони.

Turkish Electromechanic Industries Co. (TEMSAN) е домакин на научноизследователските и развойни проучвания на микроенергийни проекти, които ще задоволяват ежедневните нужди на земеделските стопани и които се изпълняват по разпореждане на министъра на енергетиката Фатих Дьонмез.

С устройството, наречено BİOTEM, произведено от турски инженери, на фермерите, които отглеждат от един до три глави добитък, се осигурява природен газ от животински отпадъци. Устройството, чието проектиране е започнало по разпореждане на Дьонмез, произвежда 1 кубичен метър газ от 20 литра отпадъци на ден - количество, с което едно домакинство може да приготви три ястия на ден.

"По селата много го харесаха и получихме положителни отзиви. Те варят и приготвят храната си с животински отпадъци", казва ръководителят на ТЕМСАН Фатих Йозтюрк, като добавя, че за един месец произвеждат толкова газ, колкото една голяма бутилка.

Още по темата
Той посочи също, че са създали система за дистанционно наблюдение, чрез която може да се измерва качеството на газа. "Това създава научни данни за нас."

Йозтюрк отбелязва, че с това устройство, което скоро ще започне да се произвежда масово, може да се произвежда и електричество, Озтюрк казва, че има голямо търсене на устройството, особено от Африка.

TEMSAN работи и по друг проект, наречен MOBİTEM, за селските райони, където достъпът до електричество е ограничен. Целта на системата, в която се използват домашни слънчеви панели и оборудване, е земеделските стопани да могат да произвеждат електроенергия от слънцето и да напояват полетата.

Компанията е завършила и прототип на друга система, която може да зарежда батерия за един ден при непрекъснато ходене, като проектът има за цел и да научи децата как се произвежда електричество чрез игри след инсталирането на системата на детски площадки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари