Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?

Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, напоследък се стига до нови ескалации
28 дек 2022 07:38, Елка Василева
114
Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският президент е разпоредил въоръжените сили да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност, а министър-председателката Ана Бърнабич предупреди, че Белград и Прищина са "на ръба на въоръжен конфликт".

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил въоръжените сили в страната да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност. Това съобщи министърът на отбраната Милош Вучевич. В неделя началникът на армията генерал Милан Мойсилович пък е бил изпратен на границата с Косово заради "сложната ситуация", пише Дойче веле.

Напрежението в Северно Косово не стихва

Косово обяви независимост от Белград през 2008 г., но правителството в Сърбия все още го смята за отцепническа територия. Тя насърчава сръбското малцинство в Северно Косово в опитите му да се противопостави на властта на косовското правителство в Прищина. Усилията за посредничество от страна на Европейския съюз така и не водят до осезаем резултат.

Още по темата
Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, а напоследък се стига до нови ескалации. Около 50 хиляди сърби живеят там. Те не признават властта в Прищина, а в продължение на седмици движението по пътищата е затруднено от блокади. Международна общност е загрижена и поради инцидентите със стрелби по полицаи и нападение с шокова граната срещу представителите на мисията на Европейския съюз в Косово ЕУЛЕКС.

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич предупреди, че трябва да бъде предотвратена ескалация на ситуацията. И двете страни са "наистина на ръба на въоръжен конфликт", каза тя. Бърнабич обвини правителството в Прищина за напрежението.

Неотдавна с помощта на Европейския съюз бе донякъде разрешен остър спор относно регистрационните номера на автомобилите, с които е позволено да се пътува в двете държави.

И Сърбия, и Косово се стремят да се присъединят към ЕС, но това се смята за невъзможно, ако споровете не бъдат уредени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Той е преди 1 година
Да се опра,ят...
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вмузей по история сръбетата са ни представили в много черни краски. Може би планират след като прегазят косоварчетата да си приберат земите до шоплука вкл. Наистина ще се забавлявам да видя разните мижитурки и пубертети у нас дето ни ги врат всеки ден от екрана как хващат автомат. И оня *** мюмюн дето не може да приказва български също искам да го мобилизират и проеврогейатлантическите интеУектуаУци и те...
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се сбият за да решат съдбата на Косово! Не искаме анклави на Балканите.
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 Сърбите си търсят повод, да дръвнчат с оръжие и да заплашват Косово. Ако сърбите не бяха запалили войната в б.Югославия, не бяха извършили кланета и геноцид над несърби, това нямаше да се случи. Щяха да си живеят в мирно съседство, като със Словения.
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи че Косово е сръбска територия, приемам, но това за шопската салата била сръбска - не.
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно на САЩ им трябва нов полигон за изпробване на силата на Русия. Маскираната като помощ за зелчо война с РФ не им е достатъчна.
66
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 Няма "велика" държава, на която всички генерали са осъдени в Хага, за престъпления срещу човечеството. Чийто лидер умря окаяно в килия, в Шевенинген Хага, с обвинение за геноцид и военни престъпления, която бе подложена на бомбардировки и санкции от най-развитите демокрации в света.
65
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път Русия ще се намеси.
64
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е велика.
63
1
 
11
 
! Отговори
Има.. преди 1 година
такъв народ и той е косовски сърби.Шиптарите са навлеци който Югославската федерация е хрантутила и по примера на нашите мнгсари са раждали само неграмотници,чието поколение знае само да краде,мизерства,тафик на вс забранено,познато ви е.Е,тези да са новата власт с територия на селяни,които поколения наред отглеждат земеделска продукция?Ами ловят пушка ,мотика ,брадва и всичката тази изкуствено създадена *** на бунището!
62
11
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Сърбетата позабравиха предишния кютек,който отнесоха и пак си просят шамарите.
61
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
68 Защото Русия мечтае за световно господство, а полуделият диктатор в Кремъл, иска да реанимира Руската империя от времето на Петър I.
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72 На празните русофилски кратни и путинисти, трябва да се напомни, че онзи ден, шефката на РЕМ, сръбския СЕМ, се позова на заместника си, който е известен сръбски лингвист, че българите били сърби и че няма български език, а сръбски. Че българите си хапвали "шопски салата", а незнаели че тя била сръбска.?! Не е трудно да прозрем какво се цели с тези изявления на високо ниво. Нови териториални сръбски претенции и подклаждане от Русия, на конфликти на Балканите, посредством сателита й Сърбия.
59
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Докато сърбите не върнат Западните покрайнини и Зайчар, не могат да разчитат на симпатията ми.
58
10
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Както лавров-сиреч путин- към Украйна:ако не ги приемете,ще наложим условията си чрез армията ни-със сила,така и вучич заплаши Косово и разпореди най-висока степен на бойна готовност на сръбската армия.Зрее въоръжен конфликт,но такива са диктаторите.Те не търпят другомислие.Те са коне с капаци,невиждащи правилата в демократичния свят.Те нямат бъдеще в Европа,а техният път минава през военнопрестъпления към затворите.
57
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В основата на всички конфликти по света стоят кравари.
56
11
 
22
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Сега и момента Сърбите да ги зачаткат и да си върнат Косово. Трябва да бъде поправена тази историческа грешка .
55
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бои по сръбските кратуни. Онзи ден наглите открили изложба за българските "зверства" в мскедония. Толкова нагли същества, вместо да се покаят за зверствата срещу българите в македония, те се представят за жертви, долните демони. И тука ше ми ги зашитавате...ай сиктир от *** и предатели
54
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ефекта на американските демократи по света. Мдаа, война след война. Да се готвят в тайванско море ,както и на корейския полуостров.
53
4
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
кривите историята и информирате грешно! Севрно косово е автономно и косовската полиция има право там да влиза само с разрешение от тях. Това е част от Брюкселският договор на Косово. Да, ама полицията влезла и почнала да арестува. Затова са блокадите