Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?

Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, напоследък се стига до нови ескалации
28 дек 2022 07:38, Елка Василева
114
Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският президент е разпоредил въоръжените сили да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност, а министър-председателката Ана Бърнабич предупреди, че Белград и Прищина са "на ръба на въоръжен конфликт".

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил въоръжените сили в страната да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност. Това съобщи министърът на отбраната Милош Вучевич. В неделя началникът на армията генерал Милан Мойсилович пък е бил изпратен на границата с Косово заради "сложната ситуация", пише Дойче веле.

Напрежението в Северно Косово не стихва

Косово обяви независимост от Белград през 2008 г., но правителството в Сърбия все още го смята за отцепническа територия. Тя насърчава сръбското малцинство в Северно Косово в опитите му да се противопостави на властта на косовското правителство в Прищина. Усилията за посредничество от страна на Европейския съюз така и не водят до осезаем резултат.

Още по темата
Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, а напоследък се стига до нови ескалации. Около 50 хиляди сърби живеят там. Те не признават властта в Прищина, а в продължение на седмици движението по пътищата е затруднено от блокади. Международна общност е загрижена и поради инцидентите със стрелби по полицаи и нападение с шокова граната срещу представителите на мисията на Европейския съюз в Косово ЕУЛЕКС.

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич предупреди, че трябва да бъде предотвратена ескалация на ситуацията. И двете страни са "наистина на ръба на въоръжен конфликт", каза тя. Бърнабич обвини правителството в Прищина за напрежението.

Неотдавна с помощта на Европейския съюз бе донякъде разрешен остър спор относно регистрационните номера на автомобилите, с които е позволено да се пътува в двете държави.

И Сърбия, и Косово се стремят да се присъединят към ЕС, но това се смята за невъзможно, ако споровете не бъдат уредени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
23
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Около нас войни ,конфликти ,а армията ни папуци нямат,самолетите са ни на хартия и милиционерите ни са повече от войниците.Паси и Плевняка ни обясняват ,че ще се справим оти сме атлантици.
11
6
 
2
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 година
Хакебя!
10
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кокосовците таят празни надежди, че щом са в нато никой няма да ги пипне с пръст. Не познават историята.
9
6
 
14
 
! Отговори
Изгорете фащ преди 1 година
И проблемите в света ще понамалеят.
8
7
 
23
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 година
Сърбия все още има празни надежди, че ще си върне Косово с помощта на Русия и заедно ще победят НАТО в евентуален конфликт. Разбира се това няма как да стане освен че Сърбия ще бъде върната назад с още 30 години
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този цирейкосово го създаде сащ с техните пари и оръжие, за да си построят там военна база. Понеже целият останал свят им е малко. Кви права на човека, ква демокрация, кви пет лева? Всичко е борба с нокти и зъби за влияние, пари и власт. Сега тикат фитили пак да подклаждат стари пепелища. Чий го дирят американците там?
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се разберат и да няма война.
5
5
 
6
 
! Отговори
DW =WC преди 1 година
местим го,баце!
4
13
 
4
 
! Отговори
Кокосово преди 1 година
Остава и агресорапутин да обяви американските бази на балканите за заплаха за националната сигурност на РФ и да удари някоя, например косовската.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане тя една сега, дето не е ставала.
2
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ! НИЩО СЕРИОЗНО НЕМА ДА СТАНЕ !
1
4
 
22
 
! Отговори
Така си и знаех преди 1 година
Даже са поотминали ръба. И естествено, както винаги са виновни само лошите сърби. Нали? Или?