Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?

Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, напоследък се стига до нови ескалации
28 дек 2022 07:38, Елка Василева
114
Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският президент е разпоредил въоръжените сили да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност, а министър-председателката Ана Бърнабич предупреди, че Белград и Прищина са "на ръба на въоръжен конфликт".

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил въоръжените сили в страната да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност. Това съобщи министърът на отбраната Милош Вучевич. В неделя началникът на армията генерал Милан Мойсилович пък е бил изпратен на границата с Косово заради "сложната ситуация", пише Дойче веле.

Напрежението в Северно Косово не стихва

Косово обяви независимост от Белград през 2008 г., но правителството в Сърбия все още го смята за отцепническа територия. Тя насърчава сръбското малцинство в Северно Косово в опитите му да се противопостави на властта на косовското правителство в Прищина. Усилията за посредничество от страна на Европейския съюз така и не водят до осезаем резултат.

Още по темата
Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, а напоследък се стига до нови ескалации. Около 50 хиляди сърби живеят там. Те не признават властта в Прищина, а в продължение на седмици движението по пътищата е затруднено от блокади. Международна общност е загрижена и поради инцидентите със стрелби по полицаи и нападение с шокова граната срещу представителите на мисията на Европейския съюз в Косово ЕУЛЕКС.

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич предупреди, че трябва да бъде предотвратена ескалация на ситуацията. И двете страни са "наистина на ръба на въоръжен конфликт", каза тя. Бърнабич обвини правителството в Прищина за напрежението.

Неотдавна с помощта на Европейския съюз бе донякъде разрешен остър спор относно регистрационните номера на автомобилите, с които е позволено да се пътува в двете държави.

И Сърбия, и Косово се стремят да се присъединят към ЕС, но това се смята за невъзможно, ако споровете не бъдат уредени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
27
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Кой създаде тази черна дупка Косово, сащ и Европа те заложиха бомбата за поколения напред.
31
14
 
24
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Спрете да пюете по Сърбия те са последната преди нас християнска защита от "ислямската дъга"
30
11
 
14
 
! Отговори
Моника Люински преди 1 година
Сърбия се превъоръжи много добре през последните години и едва ли САЩ и НАТО ще посмеят да ги нападнат още веднъж, точно в този момент. Освен това Байдън е дърт и няма да се намерят сериозни доводи за нова война, която да отклони вниманието от някой секс скандал. Добре че и тикволандия придоби цяла ескадрила чисто нови самолети и е поръчала още, само дето след пет години, може и да няма на кого да ги доставят.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В продължение на моя пост -38.За по точна представа за размера и площа на четирите сръбски общини, прочетете за община Севлиево.,Ще бъде невероятна придобивка за което да си нахлуят санкции и второ ембарго.Щото са цъфнали и вързали сигурно.А ако нещата ескалират, могат да изгубят и Босна окончателно. Сърбите са бабаити,но не са ***
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛекарНие не ги мразим, те ни мразят по исторически причини, мейби за това :))
27
5
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ПАЛЕТЕ ФИТИЛА ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ДА ГЛЕДАМ ТЕЗ ХОТЕЛИ ПО БАЛКАНА ПО МОРЕТО ПОСТРОЕНИ С ПАРИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАС И ЗА КАПАК НА ВСИЧКОТО ОТ ГОРЕ НЕ НИ ПУСКАТ ДА ВЛЕЗНЕМ ВЪТРЕ.
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха евроатлантоцоте с меки китки тука почнаха да имат мокри сънища и за мюсюлманите от албания, споко и вие ще бъдите начесани от тях рано или късно
25
15
 
16
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Не мога да разбера, как може да има българи подкрепящи Сърбия
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да стане. Също Гърция и Турция, Китай и Тайван. САЩ ще станат разногледи кого да въоръжават, а зеленски съвсем ще позеленее. От яд.
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проверете в уики Габровски окръг и Northern Kosovo.Тия четири общини са с размера и населението на половин Габровски окръг. Вие вярвате ли ,че за това сърбите ще си взривят всички мостове за бизнес и политика със Запада? Балканската дивотия е страшно нещо, но все пак не мисля.....
22
6
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
АЙДЕ ДА ЗАПОЧВА ТАЗ ВОЙНА СТИГА СМЕ ЖИВЯЛИ В МИР ЧЕ ОТ МНОГО РАХАТЛЪК ГО ОБЪРНАХМЕ НА ПИР.
21
13
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА СИ ИМА ИМЕ И ТО Е КОМУНДЕЛИСТАН БЕЗБОЖЕН! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН ОТСЛАБВА , ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ОСТАНАЛИТЕ РЕЖИМИ СВЪРЗАНИ С НЕГО ОТСЛАБВАТ! ПАДНЕ ЛИ РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН И ВЪПРОСА КОСОВО ПРИКЛЮЧВА ЗАВИНАГИ ! В МОМЕНТА СЛУЧВАЩОТО СЕ В КОСОВО СА ПРЕДСМЪРТНИТЕ ГЪРЧОВЕ НА СЪРБИТЕ КОИТО НАПЪЛНО ЩЕ СЕ КРОТНАТ ЩОМ РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН ПАДНЕ ПРЕЗ 2023-ТА ГОДИНА!
20
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Не са карайте бийте са :)))
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тубата пишат на латиница, даже едно сърбе им направи забележка, че се пишат некакви славяни а не пишат на кирилица :))) Те естествено знаят, че кирилицата е българска и нарочно избягват да пишат на нея :)))
18
16
 
15
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Всички руски проксита отиват на кино. Ще гледат "Момчето си отива".
17
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите гледаха максимално да се отделят от рашките, когато беха изкуствената Югославия, сега им станаха братя на рашките.... :))) Много двулично племе са !
16
11
 
24
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Сърбия винаги е била враг на България, още от времето на Стефан Душан, най-верният съюзник на османците, винаги са ни забивали нож в гърба. Докато албанците винаги са ни подкрепяли, дори срещу османският поробител. Не забравяйте, че след априлското въстание, веднага възниква албанското, кърваво потопено от Сюлейман паша, същия, който губи битката при Шипка и прави клането при Стара Загора. Така че, србе на врбе
15
13
 
18
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Който вярва на Русия и техните обещания не стига никога далеч. Русия едва се оправя сама с Украйна и никога няма да похаби важните си ресурси за чужда държава като Сърбия. Накрая сърбите ще бъдат оставени да се оправят сами и ще *** рани още 30 години. Не си научиха урока, че срещу парите не може да рипаш и надигаш глава
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите не ги смятат изобщо за некаква сила, ние не ги смятаме за такава :)) Не знам какви ги дървят на албанците, те са си слабички :)))
13
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И В КОСОВО ИМА СРЪБСКИ ДЕПУТАТИ И СРЪБСКО МАЛЦИНСТВО! 20% ДА СА СЪРБИТЕ В КОСОВО/ АРЕСТИ И ЗАТВОР ЗА СЪРБИ ТЕРОРИСТИ В КОСОВО И БЪРЗО ЩЕ СЕ КРОТНАТ!