Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?

Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, напоследък се стига до нови ескалации
28 дек 2022 07:38, Елка Василева
114
Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен конфликт?
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският президент е разпоредил въоръжените сили да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност, а министър-председателката Ана Бърнабич предупреди, че Белград и Прищина са "на ръба на въоръжен конфликт".

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил въоръжените сили в страната да бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност. Това съобщи министърът на отбраната Милош Вучевич. В неделя началникът на армията генерал Милан Мойсилович пък е бил изпратен на границата с Косово заради "сложната ситуация", пише Дойче веле.

Напрежението в Северно Косово не стихва

Косово обяви независимост от Белград през 2008 г., но правителството в Сърбия все още го смята за отцепническа територия. Тя насърчава сръбското малцинство в Северно Косово в опитите му да се противопостави на властта на косовското правителство в Прищина. Усилията за посредничество от страна на Европейския съюз така и не водят до осезаем резултат.

Още по темата
Напрежението в северните части на Косово не стихва от години, а напоследък се стига до нови ескалации. Около 50 хиляди сърби живеят там. Те не признават властта в Прищина, а в продължение на седмици движението по пътищата е затруднено от блокади. Международна общност е загрижена и поради инцидентите със стрелби по полицаи и нападение с шокова граната срещу представителите на мисията на Европейския съюз в Косово ЕУЛЕКС.

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич предупреди, че трябва да бъде предотвратена ескалация на ситуацията. И двете страни са "наистина на ръба на въоръжен конфликт", каза тя. Бърнабич обвини правителството в Прищина за напрежението.

Неотдавна с помощта на Европейския съюз бе донякъде разрешен остър спор относно регистрационните номера на автомобилите, с които е позволено да се пътува в двете държави.

И Сърбия, и Косово се стремят да се присъединят към ЕС, но това се смята за невъзможно, ако споровете не бъдат уредени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
10
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 година
И защо й е на Русия да се меси в още конфликти ? Те си имат достатъчно воини, които да им харчат ресурсите
51
6
 
16
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
А САЩ вече печатат яко долари за да финансират конфликт между Сърбия и Косово. Сърбия, Унгария, Беларус и Турция са страни които имат отлични отношения с Русия а ние сме доста наблизо до тези евентуални руски съюзници.
50
15
 
16
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 1 година
Горките наивни сърби...още смятат Русия за тях безрезервен приятел, които ще ги спаси от всяко зло дори с цената на собственото си благоденствие.
49
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете те ми един конфликт ,в който Америка да не е замесена?Само финансират и гледат сеир отдалече.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
признаха българското мнозинство --- И какво къде е това мнозинство??? Хахахах
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не подкрепям геноцидно настроени нации - До сега в историята има неколко нации устроили геноцид - Англичаните и Германците. Това е... Не пишете фейкове са стотинки, не се плаща... Намерете си работа
46
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
59 На Вучич му се клати стола, има проблеми в страната, с които трябва да се справи. Затова му трябва външен враг, а това винаги е Косово. Лицемерието сръбски лидер сам се опита в лъжите си и сега търси обединение, и заздравяване на властта си. А Косово е удобен повод.
45
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфликта е режисиран от запада и янките.Трябва да ударят сърбите заради отношенията им с Русия.Толкова е фалшива тази Европа ,че няма накъде.Корените им са напоени с кръвта на милиони убийства през вековете.Лицемерието и преяждането с откраднатото им е замъглило ума и си мислят ,че са най най най.В същност Европа и янките са едно голямо лай...О.
44
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
44 Цяла Сърбия е руска база. С център Ниш, замаскиран, като хуманитарен такъв. Сърбия не за първи път, води самоубийствена политика и то, все за нови територии, и "излаз на море". Които да предостави на Русия за доживотно ползване.
43
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът най-после видя истинското лице на Сърбия и лицемерието на националшовиниста Вучич.
42
6
 
27
 
! Отговори
SS преди 1 година
Както вчера писах на Балканите ще се гърми отново ! И цяло чудо ще е ,ако не пострадаме (в което се съмнявам) ! Ние практически сме безащитни ,нямаме нито оръжие,нито армия ! Затова ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! НЕ ЧАКАЙТЕ НЯКОЙ ДА ВИ ЗАЩИТИ !!!
41
4
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
американците повтарят сценария с украина хората да се осъзнаят че им точатбрадвата за какво е тази ам база в косово не се хващаите на въдицата на тезиуб ии-ци
40
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятайте,каква борба е за дрогата,Косово е гара разпределителна.
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не ги изринат с лопатата а вдигат барикада сърбетата :))) Явно освен барикади да правят и да лаят, друго не могат :)))
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Косово не е признато като държава от ПЕТ страни на ЕС : Румъния, Гърция, Кипър., Испания и не помня още коя.
37
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И до ден днешен сърбите държат изконни български територии като западните покрайнини,историята познава много случаи на забиване на нож в гърба!Спрямо България,сърбия е най-неприятелската страна на полуострова,най-хубавото което можем да направим е да наблюдаваме как се гърчат!
36
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
косоваците ще гризнат дръвце, те са мераклии, не ги спирайте.
35
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами подкрепяй арнаути щом не подкрепяш сърби.
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента да анексираме Македония, докато цял свят се занимава с Украйна, а Сърбите с Албанските косовари. Не го ли направим Косоварите ще превземат и Македония и тогава ще сме заклещени в мюсюлманският ключ от помаците в разградско и косоварите в Македония
33
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В Косово има огромна воена база на сащ.