Мехмед Юмер: Некачественото строителство в Турция убива хора

Доброволците се състезават с времето, посочи журналистът
41

Турция се нуждае от жива сила, полеви болници и полеви кухни за справяне с последствията от катастрофалното земетресение в страната.

"Не убива земетресението, а некачественото строителство. Доброволците се състезават с времето. От първите 72 часа много намалява шансът за откриване на оцелели живи хора. Вече се обръща тенденцията да се изваждат по-скоро такива, които са загубили живота си. Не трябва да се строи точно върху сеизмична зона. Ако се строи в подобни райони, точни изисквания трябва да се спазват, а те едва ли са били спазвани на този етап, като гледаме как 50-годишни сгради са компрометирани, но издържат, а 3-годишни рухват като вафли", заяви журналистът Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той отбеляза, че затрудненията произтичат от няколко фактора – невключването на армията в спасителните операции, забранените НПО на доброволци, липсата на свободни площи, където хората да се събират, монопол от страна на АФАТ, проблемите със строителството.

"Тези райони са били отдавна проучени и прогнозирани, че в крайна сметка се очакват такива земетресения", добави Юмер пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да благодаря на България за помощите и за грижата към нашия народ. Сега в град Адана сме по-спокойни, обаче има много евакуирани сгради, има много опасности, хората не могат да влязат в жилищата си, навън в палатки живеят. Целият квартал е евакуиран. Много хора са в колите, в спортните зали, в джамиите, страхуват се да влязат. Всеки ден се събарят нови апартаменти", каза Ибрахим Йълмаз от Дружеството на балканските турци.

"Всяка минута стават вторични трусове, но в Адана не се усещат всичките", допълни Йълмаз.

"В България много помощи се събират. Някои отделни превозни средства да се натоварят само за болниците, да има вътре здравни консумативи, детски храни, бутилки, пелени и направо да идват пред болниците. Много помощи идват, обаче докато се намери, минават 1-2 дена, не са полезни. Няма толкова хора, които да разпределят каквото има в превозните средства", категоричен бе Йълмаз.

"Най-голямото предизвикателство е откриването на живи хората под руините, защото битката с времето е всяка секунда, минусовите температури усложняват ситуацията", заключи Юмер.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО ИСКАТЕ ТЕРАСИТЕ ВИ ДА ПАДНАТ КАТО В ТУРЦИЯ,ИЗОЛИРАЙТЕ С ХИДРОЗОЛ НА МАРИСАН !!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Осъзнаваш ло че никого не го интересува?
23
3
 
3
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Най -добрите къщи са от контейнери. Здрави са и са евтини и добре могат да се изолират. Те могат да оцелеят и на 10 степен заметресение, а и са лесно преносими и се разглобяват бързо. Имат доста плюсове, особенно за такива ситуации.
22
9
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
Не знам за теб, но Аз си живея тук в Сидни добре. И съм много щастлив от живота ми. И здравето ми е добре. И всички около мен са щастливи и здрави. Абе колкото по далеч от Панелистаан толкова по хубав става живота, не знам що ама факт. Не събирам капачки. Няма война по пътищата. Не чистя БГ за 1 ден и др. мал0умщини да ме облъчват. Не дишам гуми и дрехи. Не си прекарвам живота в задръствания. Никога не съм виждал винетка наживо, само по телевизията. Не ми крадът данъците, пенсията, бъдещето
21
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До 19 В Сидни си на Google Earth.Като вдигнеш поглед от монитора и виждаш родната панелка.
20
2
 
5
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Каква армия? Какъв ред ? Башибозука ми е събран точно да мачка стадото не да му помага,!,
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно точно! Защо не се събори замъка на богаташите им. Събарени са блоковете на бедняците.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се сетя, че и софийското метро е строено от турска фирма, лошо ми става. Дано тук не се случи нещо такова.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На клиповете и снимките се вижда, че от панелите и колоните почти не стърчи арматурно желязо. Всичко се сипе на парчета. И кой знае какъв пясък и какъв цимент са сложили? Вкъщи съм улучвал трегери и колони с перфоратора, не е имало отвор без да налетя на арматура.
16
0
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Сидни ти е на плакат на стената?
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се помага, но ме учудва факта, че при големината на турската икономика, чакат одеала от нас/повечето внос от Турция/ . Имат толкова фабрики, армейски запаси. Защо веднага не са организирали доставки? Изпращаме лекари, но къде са лекарите от 80 милионна Турция? Къде е огромната им армия? За мен това е учудващо лоша организация. Лично аз мислех, че са по-организирани от нас.
14
22
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
А помите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
13
5
 
10
 
! Отговори
До Българин преди 1 година
За това ли ще спорим сега? Когато турчинът, кюрдинът, арабинът та даже и българинът са под руйните на блока? Много злоба и омраза има в душата ти. Толкова много, че си загубил и човещината си. Жалко за тебе.
12
13
 
4
 
! Отговори
Моля ви преди 1 година
Днес.бг, моля Ви недейте да давате възможност за изказване пред медиите на този отявлен терорист на Фетуллах Гюлен. Те мразят Турция защото не успяха да я покорят и контролират. Моля Ви изгонете го от студиото.
11
0
 
26
 
! Отговори
гипскартон морскипяс преди 1 година
Стига дезинформации..."гледаме как 50-годишни сгради са компрометирани, но издържат, а 3-годишни рухват като вафли", заяви журналистът Мехмед Юмер.....Това е при всяко земетресение в региона.50 годишните сгради са строени без да се гони най-ниска цена и най-бързо построяване...
10
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този журналист дали знае, че кюрдитне не са турци. А и си искат да са в отделна държава от неговата. СТОЙНЕТО.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че ако изречението се съкрати на просто "Турция убива хора", ще е много по-достоверно.
8
3
 
8
 
! Отговори
100% преди 1 година
Посланичката го каза ,този го затвърждава ,ясно е че тези ум да създават нямат .Не може да мислиш някой да атакуваш военно да унижаваш и да искаш да проспериращ .Ще кажа едно е мерилото за турците ,те вкарват в пъти повече палмово масло да проявят собствения си народ а какво остава за други .
7
1
 
29
 
! Отговори
999 преди 1 година
Донякъде е прав, защото в Япония стават също толкова силти земетресения, но разрушенията са значително по- малко.
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте си вашето качествено строителство и се молете никога да не ви споходи такава трагедия, че тогава воят ще е неистов.