Доклад: 50% от сградите в Турция не отговарят на стандартите

80 млрд турски лири са събрани от данък "земетръс"
Обновена: 11 фев 2023 20:48 | 11 фев 2023 20:22, Анисия Иванова
63

17480 са жертвите на земетресението оп 1999 година в района на Измит, Турция. Взе ли си Турция поука от 1999?

"Много широко се коментираше след земетресението от 1999 г., но съдейки по това, което виждаме в момента в Югоизточна Турция, въпреки че на хартия всичко изглежда добре, държавата не е успяла да си извади поука. Причина може да се търси и в политическото измерение, което остава на заден план. ВВС в четвъртък публикуваха доклад на регионалното министерство в Турция, в който е посочено, че над 50% от сградите в Турция не отговарят на стандартите," каза в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR журналистът Тайфур Хюсеин.

"След земетресението през 1999 г. държавата предприе редица мерки. Те въведоха нови стандарти за проектиране на конструкции, въведоха и данък „земетресение“, което е доста нетипично като идея. Това са пари, събирани от хората, с цел да се заздравят стари сгради. Дали този фонд е използван рационално, не мога да кажа, но като мярка е в правилната посока," заяви Аспарух Делев от Националната асоциация на строителните предприемачи у нас.

"Турция е земетръсна зона и проблемът за така наречения данък „земетресение“ винаги се повдига след такова бедствие. Сумата в момента според публикации е над 80 млрд. турски лири. Това е огромна цифра и тя позволява да се направи много в това отношение, за да може мащабите на едно бедствие да не са толкова разрушителни. От друга страна, политическият момент при този данък е липсата на прозрачност. Няма отговори и доклади за това по какъв начин са изразходвани тези пари. Самият Ердоган в отговор на този въпрос, зададен от лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу, отговори, че не бил длъжен да дава сметка на „бай Кемал“," обясни Тайфур Хюсеин в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Основната причина за големия брой жертви е степента на труса. Земетресения с магнитуд над 7-ма степен по скалата на Рихтер се водят такива, при които има разрушения. За съжаление, когато става въпрос за сгради, и строителството има голяма роля. Първо, по-уязвими са по-старите сгради – тези, които не отговарят на съвременните изисквания за строителство и земетръсни норми. Например античната крепост в Газиантеп, която е устояла векове, в момента е разрушена. Проблемът обаче е наличието на сгради, строени по съвременните норми и изисквания, които не са устояли на този трус. Турция доброволно се е присъединила към европейския стандарт за строителство, но въпреки това виждаме огромни разрушения. За да имаме един качествен продукт, е нужно наличието на няколко фактора – качествен проект, качествени материали и качествено изпълнение. Пропуск само на едно от трите води до подобен резултат. Турция има добра инженерна школа с доста добри противоземетръсни специалисти. Проектите са на добро ниво. Още от предходното земетресение през 1999 г. се появиха публикации за некачествени материали и за не добре изпълнена технология. Имаше и осъдени. При толкова мащабни разрушения и такова несъответствие в разрушенията има някаква причина и, за съжаление, тя може би е в строителството," обясни Аспарух Делев и добави:

"Това е огромно предизвикателство пред индустрията на страната за следващите години. Територията на сегашното земетресение е сравнима с територията на цяла България. Официално разрушените жилища от миналото земетресение са около 250 000. Статистически в България годишно се строят 20 000 жилища. Разбира се, Турция е голяма държава, но тези стотици хиляди загубени жилища ще поставят бранша пред огромни предизвикателства. Такова бедствие оставя милиони хора без подслон."

По думите на Делев първите мерки, които трябва да предприеме Турция, е да се обследва дали стоящите сгради са безопасни и дали могат да се ползват. "В момента е зима, а хората няма къде да отидат. Най-важното е да се намери подслон. Храна и вода ще дойдат, но нови жилища не могат да дойдат за два месеца," каза гостът на Милена Милотинова. Изходът според него е мащабно строителство. "Това обаче не може да стане за месеци. Освен това те няма да започнат на чисто, ще отиде и огромен труд за разчистването на тези постройки. Нещата ще се затегнат, както винаги след инцидент, но това ще отнеме години."

Туитър не работи в Турция по думите на журналиста Тайфур Хюсеин.

"Много хора отправяха апели, използвайки социалните медии, особено Туитър, която е най-разпространената социална медия в Турция. Управляващите налагат рестрикции спрямо социалните медии и това е с цел да се контролира, а не да се координира самото бедствие. Много НПО протягат ръка за подкрепа без голям ефект. Голяма част от медиите в държавата, над 95%, са изцяло под контрол на управляващите. Там се прокарва идеята, че държавата е мощна и изцяло в състояние да се справи с голямото бедствие. Но при случка с такива мащаби едва ли е способна. На преден план излиза експертизата на НПО, които са помагали многократно след подобни бедствия. От страна на политическите среди в Турция има негативно отношение към подобни организации, тъй като те не са контролирани от страна на управляващите," заяви Хюсеин.

По въпроса достатъчно защитена ли е България при такъв гоям трус, Аспарух Делев от Националната асоциация на предприемачите в строителството заяви:

"Ние имаме качествени проекти, работим с контролирани материали и имаме традиции в строителството. Аз не познавам колега, който би направил компромис със строителната конструкция. Може да има проблеми по сградите и има, но те са свързани с финишните материали. Поради дългогодишните ни традиции в бранша обаче никой не си позволява да направи компромис със самата конструкция на сградата. Тези неща са се превърнали в закон в строителството. В конструктивно отношение нашите сгради са на минимум средно европейско ниво и по нищо не отстъпват на съвременното строителство."

Целия разговор - вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България картинката не е по различна. Много от новобогаташите строиха негодно. Има кооперации строени с комини тела и пестене на 30% от арматурата. Бог да е с нас и да ни пази!
44
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
20 години ердоган е на власт в турция турците сами са си виновни за положениетов което се намират гласуват без да мислят изобщо не им съчувствам защото всичкое закономерно и естествено държава пробита от корупция пример за целия свят
43
7
 
4
 
! Отговори
преди 1 година
Не знам за теб, но Аз си живея тук в Сидни добре. И съм много щастлив от живота ми. И здравето ми е добре. И всички около мен са щастливи и здрави. Абе колкото по далеч от Панелистаан толкова по хубав става живота, не знам що ама факт. Не събирам капачки. Няма война по пътищата. Не чистя БГ за 1 ден и др. мал0умщини да ме облъчват. Не дишам гуми и дрехи. Не си прекарвам живота в задръствания. Никога не съм виждал винетка наживо, само по телевизията. Не ми крадът данъците, пенсията, бъдещет
42
5
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Помните ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах клипове как падат сриват се все едно са само от пясък дори колония бяха от тънка арматура а не от армирано желязо за качеството на бетона да не говорим щом джамийте дето са на 500 години оцеляха а сгради на 30 паднаха,
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозно и низко е да се заигравате с трагедията на хората от пострадалите, от земетръс райони. С какво сме по-добри или повече от тях? А ако не дай си се разтресе тук, дали и колко сгради ще издържат, тези набъканите една в друга дали няма да последват ефектът на доминото? И най- вече дали правителството и държавата ще помогнат на всеки пострадал? Справка карловските села наскоро
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А доклад, колко % е корупцията в България, ЕС и Турция, кога? И мерки какви и кога, за съдебна отговорност да питам ли?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега се сетихте
37
4
 
15
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Лошото е, че и нашето ново строителство, в голямата си част не може да издържи на силни земетресения, а старите панелки не се наблюдават, а и голяма част от опорните стени са разбити.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя уж инженер се води а не знае разликата между цифра и число. Бил строял висококачествени сгради дано не е със същата неграмотност.
35
8
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
И 100 процента от турците не отговарят на човешките стандарти.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово хората в Турция коментират,че са строили с морски пясък .
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците дадоха милиарди за по-добро строителство и пак строят некачествено. Защото се иска акъл да строиш качествено. Турция е прогнила от корупция и затова всичко там само на думи е добре. Лъжат и мажат, ама пред силата на природата не минават лъжите. Бог да прости загиналите хора...
32
5
 
8
 
! Отговори
Батинка преди 1 година
Много е умен българина!всеки плюе на поразия.....абе големи разбирачи сме.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
новото строителство е като турското
30
0
 
8
 
! Отговори
Като чуете преди 1 година
в блока ремонт, веднага викайте ДНСК!
29
0
 
3
 
! Отговори
Edin преди 1 година
До Анонимен 25. Няколко видеа от Ютуба: - Buildings Sway in Japan earthquake 2011- Quake!!! Japan 3-11-11 Earthquake from 30th floor in Shinjuku- Japan earthquake - buildings swaying (stabilized video)- Buildings Swaying 9.1 Earthquake - Scary Footage [Historical Speeches TV]
28
2
 
9
 
! Отговори
Бълггария е ОБРЕЧЕНА преди 1 година
Цялото градско население заедно с придошлите селяни ще ПОГИНАТ и ЗАГИНАТ при ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ-
27
2
 
14
 
! Отговори
Дрънканици преди 1 година
Нови и стари без значение ВСИЧКО РУХВА никаква гаранция дори новите сгради са по-некачествено строени от старите.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е огромна страна, може да намери жилища на останалите без дом и загубилите семействата си в хотели, в районите далеч от земетресението. Хора на улицата не трябва да се оставят. Бизнесът не трябва да стои над човешката трагедия!