Разузнаване или "лов на вещици": Шпиони ли са тримата руснаци, съдени в Албания?

Ако е шпионин, той е много глупав, казва адвокатът на Зорин
6 мар 2023 07:14, Нели Христова
70
Разузнаване или "лов на вещици": Шпиони ли са тримата руснаци, съдени в Албания?
Снимка: БГНЕС

Трима руснаци пристигат в изоставен албански оръжеен завод с яркооранжев Chevrolet Camaro посред бял ден. След като се покатерили по задната стена пред погледа на обитателите на близките къщи, единият от тях бил забелязан от военни и попитан какво прави.

Мъжът - 24-годишният руснак Михаил Зорин, който пристигнал в Албания с велосипед две седмици по-рано, уж за да прави художествени снимки на изоставени сгради - извадил флакон със спрей за самозащита и напръскал двама охранители.

Въпреки това той е заловен, отведен е в полицейски участък за разпит и се обявява за руски агент - или от честност, или от стремеж да каже на разпитващите това, което смята, че искат да чуят.

"Ако е шпионин, той е много глупав", казва адвокатът на Зорин, Исуф Шеху, в интервю в Тирана, албанската столица, като се подиграва на шпионското разследване на триото като на "театър на абсурда, като "Процесът" на Кафка".

Албанският министър-председател Еди Рама заяви в интервю, че е озадачен от факта, че Зорин и двамата му спътници са искали да шпионират една рушаща се, отдавна нефункционираща фабрика, в която няма никакви тайни за крадене. Но той добави, че "тук не става въпрос за фобии, а за всички реални неща, които се случват", откакто Русия нахлу в Украйна.

Албания, която е член на НАТО, и други страни от алианса, каза той, нямат друг избор, освен да приемат сериозно всеки намек за руски уловки. "Това е ситуацията, наложена от Русия", добави той.

Трайното недоверие към Русия и нейния народ в Полша, балтийските държави и други страни от Източна Европа, които имат болезнен и пряк опит с методите на Москва и КГБ, се разглеждаше като параноя от страните, отдалечени от руската граница. Но след нахлуването в Украйна преди година то се превърна в норма за голяма част от Европа.

"Сега всеки руснак е Борис и Наташа от "Rocky and Bullwinkle”, оплаква се Нина Хрушчова, американска изследователка от руски произход в New School в Ню Йорк, имайки предвид двамата руски злодеи в американското анимационно шоу.

Хрушчова - правнучка на съветския лидер Никита Хрушчов, разказва как наскоро е била спряна за разпит четири пъти на летище в Португалия, след като показала американския си паспорт, в който е посочено, че е родена в Москва.

Когато попитала: "Наистина ли изглеждам толкова подозрителна?", проверяващата я жена отговорила: "Да, вие сте рускиня".

Хрушчова заяви, че освен че е причинил "ужасна война" в Украйна, руският президент Владимир Путин е "превърнал собствените си граждани в пушечно месо във войната на нагласите и възприятията, която Русия вече е загубила за години напред, независимо от това как ще завърши истинската война".

Дали шпионското разследване, предизвикано от тримата руски посетители на неработещ оръжеен завод в отдалечения албански град Грамш е плод на параноя или на контраразузнавателен успех срещу коварни московски агенти, зависи от това кого ще попитате.

Нито един от тримата не е обвинен, но всички са в затвора от август, когато са заловени за това, че са се промъкнали в отдавна затворената оръжейна фабрика, част от мрежа от някога тайни, но сега предимно изоставени военни обекти в централните албански планини, датиращи от комунистическата епоха на Енвер Ходжа, деспотичен и дълбоко параноичен лидер на страната до смъртта си през 1985 г.

В петък съдът в албанския град Елбасан удължи предварителното им задържане с още три месеца.

И тримата имат онлайн присъствие като почитатели на изследването на градската среда или "урбекс" - занимание, което се състои в посещаване и снимане на неработещи фабрики, бивши военни бази, ракетни силози от времето на Студената война, изведени от експлоатация ядрени централи и други предимно "страховити" в миналото места.

Спиро Ласи, строителен работник, чиято къща гледа към фабриката "Грамш", казва, че е смаян от факта, че нарушителите са задържани по подозрение в шпионаж. "За мен това е безсмислено", каза той, като отбеляза, че фабриката е спряла работа преди десетилетия и въпреки че все още се охранява от албанските военни, в нея има само руини.

Алди Козария, албански журналист, който разказва за арестите заяви, че първоначално също е бил скептичен, но сега вече смята, че тримата определено са замислили нещо нередно. "В началото си мислех, че всичко е шега, но ако се свържат точките, случаят започва да придобива смисъл", казва той.

Една от важните точки, казва той, е фактът, че малко след арестите Москва е изпратила спешно искане до Албания за екстрадиция на една от двете задържани рускини - Светлана Тимофеева, 33-годишна, известна урбекс фотографка с над 250 000 последователи в Instagram, където използва името Лана Сатор.

В искането за екстрадиция се твърди, че Тимофеева е издирвана в Русия във връзка с наказателно дело от 2018 г., свързано с незаконно влизане в подземен военен обект в Чехов, градче южно от Москва, в което се е помещавал команден център на ядрени сили от Студената война.

Албанският прокурор, който води разследването, Крешник Аджази казва, че смята за съмнително, че Москва толкова бързо е изтупала от прахта старо дело, за да обоснове искането Тимофеева да бъде изпратена обратно в Русия. Екстрадицията, казва той, "е един от начините за спасяване на хора".

Но според адвоката ѝ Фатмир Луши Тимофеева няма желание да се върне в Русия и се бори срещу екстрадицията, защото "е оставила ясен запис в социалните медии срещу Путин и войната в Украйна". Луши отхвърли възможността искането на Русия да е уловка за спасяване на агента. Напротив, каза той, Тимофеева е заплашена от наказание, ако бъде изпратена в Русия и там ще бъде третирана "много нехуманно".

По време на изслушването за екстрадиция миналия месец в Елбасан Тимофеева, въведена от охранители в клетка в съдебната зала с белезници, използва въпроса на съдията за семейното си положение, за да изрази ясно несъгласието си с нахлуването на Русия в Украйна. Тя заяви, че се е разделила с партньора си, "защото не споделяхме възгледите си за войната", която той подкрепя.

Мария Пасер, дългогодишен член на сплотената руска урбанистична общност, заяви, че познава Тимофеева от девет години, пътувала е много с нея, включително до Албания, за да снима изоставени сгради, и "никога не е виждала нищо, което да ѝ се струва подозрително".

Руският колега на Тимофеева по време на злополучното посещение в Грамш, Зорин, не е толкова известен в света на урбекса, но той също има акаунт в Инстаграм, в който преди ареста си публикува снимки на запустели фабрики и котки. След като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, той публикува в профила си украинското знаме.

Студент по химия в Чешката република, Зорин не полага усилия да запази в тайна пътуването си до Албания, като съобщава за пътуването си дотам с велосипед от съседна Черна гора в Telegram.

В Албания към него се присъединяват Тимофеева и трети ентусиаст на урбекс - Федир Алпатов от Украйна, собственик на оранжевия спортен автомобил, с който пътуват до Грамш.

Министър-председателят Рама определя случая като "мистерия". Според министър-председателя на площадката на Грамш, оградена с ръждясала бодлива тел, обрасла с плевели и осеяна с бетонни бункери, построени по времето на Ходжа, от много години не се произвеждат оръжия. "Не мисля, че там има нещо, което да се шпионира", каза той.

Преди десетилетия, когато все още работеше, фабриката произвеждаше албанска версия на проектираните в СССР автомати "Калашников", а не оръжие, чиято технология Москва би трябвало да шпионира.

Прокурорът Аджази все още смята, че ще има дело, въпреки че окончателното решение дали да повдигне официални обвинения в шпионаж, според него, ще зависи от анализа на съдържанието на два дрона, мобилни телефони, видеорегистратори, лаптоп и USB устройства, иззети от заподозрените.

Досега е направен пълен анализ само на единия дрон. Установено е, че той съдържа снимки на албански обекти за сигурност, хидроенергийни язовири и други места, които според прокурора "не са неща, които обикновените блогъри биха заснели". Адвокатът Шеху описва изображенията като типични урбанистични снимки.

Оспорва се и естеството на спрея, който Зорин е използвал срещу охранителите. Прокурорът го определи като "нервнопаралитично вещество", но адвокатът заяви, че става дума за готов продукт от вида, който често се носи от туристи на непознати, отдалечени места.

Най-голямата загадка е защо според адвоката му Зорин е казал на полицаите в деня на ареста си, че работи за руското разузнаване. Стенограмата от разпита му е секретна и прокурорът отказва да коментира дали Зорин наистина е направил привидно признание, като уточни, че "ако това е вярно, то би било силно доказателство".

Публично оповестените доказателства за шпионаж обаче са предимно косвени. "Те са се държали като нормални посетители, но не са ходили на нормални места. Туристите в Албания отиват на плаж, а не във военна база", казва прокурорът.

Пасер, приятелката на Тимофеева, каза, че може да разбере защо "някой, който никога не е чувал за градски изследователи, би бил подозрителен", когато руснаци, въоръжени с камери и дронове, са хванати да се промъкват във военен обект. Но тя обвинява войната в Украйна, че е превърнала страстта на старата ѝ приятелка към рушащите се сгради в шпионско дело.

"Ако я бяха хванали преди две години в същия завод, щеше да бъде освободена: Тогава Русия не беше нахлула в Украйна и руснаците не изглеждаха толкова подозрителни и опасни", казва тя./БГНЕС


Андрю Хигинс, „Ню Йорк Таймс”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
3
 
! Отговори
хрушчов преди 1 година
Апропо, Хрушчова, като внучка на украинеца Хрушчов , си е украинка. Нали прадядо и сътвори тази каша с Крим и Одеса.
54
4
 
3
 
! Отговори
Агент на Путин преди 1 година
До Вече видяно : Браво !!! Ти си истнски достоен за водещ на сутрешния блок на НОВА УкроТВ !!! Взимат те директно !!!
53
6
 
6
 
! Отговори
Вече,видяно! преди 1 година
Рашките са много наивни като вземат други за наивници.Комунистическата Диктатура на Пролетариата си е чиста проба Фашизъм.Комунистическите леки жени от Ленин до Путин и по българските земи,от г.димитров и в.коларов и прочие,та чак до ив.гешев,бмборисов и как без баш-бабаит ах?дуган са чиста проба ***......
52
2
 
6
 
! Отговори
Агент на Путин преди 1 година
Американец , който Русия подготвя да се яви на президентските избори в Щатите е привикан при Путин :Путин: Ти си идеалния кандидат за Щатите щото нито си черен , нито бял , нито си мъж нито жена , нито си човек нито си животно Американеца :Така е , ама все пак не може ли да да се кандидатират Трите прасенца вместо мен ???Путин : Не може , тях ги пазим за президентските избори в Прибалтийските републики - Литва , Латвия и Естония!!!
51
4
 
6
 
! Отговори
Агент на Путин преди 1 година
До Цезар : Да прав си , на нас ни трябват неонацисти и "цивилизовани " западни LGBTQ+ извратеняци , та да може да си сменяме половете на децата ни когато си искаме!Тогава ще се оправим !
50
7
 
7
 
! Отговори
Цезар преди 1 година
Най добре за ЕС и останалия цивилизован свят ще бъде ако забранят на руснаците да посещават тези страни, а не да се промъкват при нас от Сърбия и Турция. Да си Седат в Русия и по цял ден да си гледат и слушат *** лъжи на Путин и приближените му. Те са виновни хем гласуват за него, хем го подкрепят за жестоката война срещу украйнците. На нас българите не ни трябват корумпираните руснаци. Да си стоят в Евразия. Стига са източвали хазната на България начело с Лукойл.
49
7
 
6
 
! Отговори
Цезар преди 1 година
Най добре за ЕС и останалия цивилизован свят ще бъде ако забранят на руснаците да посещават тези страни, а не да се промъкват при нас от Сърбия и Турция. Да си Седат в Русия и по цял ден да си гледат и слушат *** лъжи на Путин и приближените му. Те да виновни хем гласуват за него хем го подкрепят за жестоката война. На нас българите не ни трябват корумпираните руснаци.
48
4
 
6
 
! Отговори
Агент на Путин преди 1 година
То нали и аз съм агент както сам си признах , само че не 007 , а Щирлиц 2.0 !Изобщо милиардите хора в света които твърдим , че има САМО ДВА ПОЛА - МЪЖКИ и ЖЕНСКИ и че Щатите заедно с извратените си трансполови евроатлантически партньори обявиха война на всички християнски и човешки ценности, свободата на словото и неприкосновеността на частната собственост , защитавани от Русия , сме обявени от "демократичните " западни медии за върли и коварни Руски агенти ! Вся Власть Путину !!!
47
7
 
10
 
! Отговори
Коментар 34 е мой и преди 1 година
само кръгъл ***. не разбира, че е подигравателин. трите най мръсни нации в Европа са урки, ляхи и шиптъри....
46
5
 
13
 
! Отговори
Петльо преди 1 година
Точно това искаха американците. Фобия към руснаците и скоро към китайците. Така си оправят вътрешната и външната политика. А платените последователи бол. Чрез американско кино се показва добрия американец който спасява света. Но действителността е друга. Атомни бомби, за рим и мн.др.
45
6
 
2
 
! Отговори
точно преди 1 година
До Анонимен така е неслучаино тиотките от бан които вечно реват за дарения и заплати и само пият и се преработват освен сексуално пропагандират всякакви атомни методи за подтискане на населението и г ьзолизане хва6тат плесе по предприятията за кремове против брьчки наи голямото им откритие
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са руски туристи,ама вместо на плаж ги влекач военните обекти. Руснаци,сър....
43
17
 
7
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Прочетох само един свестен коментар: "Всеки руснак е впионин". Не вярвайте на нищо казано, показано, твърдяно от руснак. А защо са влезли в бивша военна фабрика? Много просто. По документите на КГБ тя още се води работеща и те просто са отишли да проверят.
42
11
 
10
 
! Отговори
do 49 преди 1 година
В голяма грешка си, като мислиш че русия е загърбила болшевишкото си минало. В момнта я "управляват" същите необолшевишки кадри, които са се пръкнали от школите на на ВЧК, ЧК, КГБ и прочие ГЕСТАПО-подобни структири. Нищо не се е променило. Само вече не използват комунизма като параван.
41
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те руснаците по принцип не са много умни🤣
40
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПсихоДесните фашисти пак почнаха да драскат за миналото, болшевиките и прочие простотии... Статията е за албания и европейския лов на вещици в 21 век....
39
10
 
19
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Преди тридесетина години в Албания имаше само един светофар(в Тирана).Беше културната им забележителност.Защо им е на Руснаците да разузнават в Албания? Албанците са на един чимбер живот.
38
4
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Преди тридесетина години в Албания имаше само един сфетофар(в Тирана).Беше културната им забележителност.Защо им е на Руснаците да разузнават в Албания? Албанците са на един чимбер живот.
37
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и кгб-ейската шайка превърнаха русия в утайката на света. Докато бяха част от СССР все още имаше илюзии че се борят за налагане на комунизъм и подобни. Сега се вижда, че комунизма е просто параван. Реално болшевишки престъпници завзели власта след революцията на чиято съвест лежат много животи и страдание и все още продължава.
36
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 1 година
Ние не се бъркаме на никои и не крадем. Но оправяме другите.