Ковачевски: Пътят на РСМ към ЕС не минава през София

Щели сме да решаваме проблемите двустранно
11 мар 2023 09:00, Александър Попов
66
Ковачевски: Пътят на РСМ към ЕС не минава през София
Снимка: БГНЕС

Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не със София и пътят към ЕС не минава през София, защото процесът на влизане в ЕС е процес на изпълняване на критерии, което се одобрява от 27 държави-членки.

С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция и ще ги решаваме двустранно. И Хърватия и Словения имаха двустранни проблеми и ги решаваха двустранно, но взеха големите решения и сега са членове на ЕС”, каза в интервю за предаването „Трилинг” премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.  

Той повтори, че опозицията трябва да участва в процеса на взимане на важни за евроинтеграцията на страната решения, защото мнозинство от 2/3 в парламента не е необходимо на правителството, а на държавата.

„Защото вписването на части от други общности е само един от въпросите, който изисква мнозинство от 2/3 в парламента. До края на пълноправното ни членство в ЕС предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно мнозинство.  Реформа на съдебната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията – това са все въпроси, които изискват мнозинство от 2/3 в парламента. За това казвам, че въпроси от стратегическо значение не могат да бъдат предмет на ежедневната политика и опозицията трябва да участва в този процес и това да бъде ангажимент и отговорност на всички 120 пратеници в парламента”, посочи Ковачевски.  

На въпрос защо досега не са направени необходимите стъпки, за да бъдат изготвени конституционните промени, процедурата по приемането на които е дългa, Ковачевски посочи, че до този момент ангажиментът е бил да бъде направена реконструкция на правителството, за да има стабилно мнозинство за функционирането му. Сега предстои да бъдат изготвени предложенията за промените в конституцията, защото те трябва да бъдат предмет на обществена дискусия, „да ги видят неправителствените организации, академичната общност, медиите, а през тях и всички граждани, за да могат да се уверят за каква промяна в конституцията става въпрос”.

В изявление от ВМРО-ДПМНЕ снощи му отговориха, че няма да участват в работната група, „защото не дават доверие на един ненадежден процес”. Без тях не може да бъде събрано необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната./БТА, Маринела Величкова
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: РСМДимитър Ковачевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ковачевски некой е бил ковач
23
2
 
27
 
! Отговори
никой преди 1 година
престанете да обръщате внимание на тези ЛАЙК..УЧКИ, И НЕЩАТА ЩЕ СИ ДОЙДАТ НА МЯСТОТОНЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ СТЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам идея що не вземат да минат в лева
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ковачевски - Жалко, щеше да е по-бързо отколкото през Москва!
20
0
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Правилно, пътят на Макетата за ЕС миниава през Космоса, ама затова трябва ракета и яко дупе.
19
1
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Този индивид е типичен представител на внедрените в Македония сръбски агенти. Има характерния озлобен поглед и деформиран череп.
18
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Правилно!
17
1
 
21
 
! Отговори
престанете да ни ги преди 1 година
натрисате тези изолирани мрънкала и неблагодарни дето само мислят как да ни ужилят и наричат татари
16
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тате, обеща да ме вкара в ЕС, ама друг път! Сега вие разговаряте с Брюсел, но в края на всяка глава, ще трябва пак да чукате на вратата на София! А, защо ли ми се струва, че през всичките десетки години, които ви престоят по пътя, все ще сгафите и с Атина! Успех ви желая!
15
5
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Ще стигнеме до там да се определяме като македонци за да мием тоалетни в шенген
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро попадение право в целта Македония ще влезе във ЕС и Шенген и Еврозоната без България честито господа Македонци от утре ще ставам Македонец
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много надменен тоя бе!!!Ще гледате ЕС,ама през крив макарон!А да видиме дали пътя не минава през София!!!!!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътят на Македония първо минава през Африка и после могат да влезнат в Европата!!! първо да се видят с прадедите 🐒 маймуните да станат хора и тогава в Европата :)))
11
1
 
15
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Стрснно мислене на Ковачевски! РСМ е кандидат за ЕС , но да се знае че макар и една страна да наложи вето ,те не могат да станат членове! Така че когато си оправят договореностите с България ще могат да влязат в ЕС!
10
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре стига плюхте. Човека си е прав. Те наистина преговарят за членство в ЕС. Не за членство в България?! Нашите претенции ЕС не ги прие и въпросът е дефакто двустранен. Но въпреки това ЕС уважи нашата позиция на член и каза, че не е справедливо да се неглижират българите в РСМ. И им постави условия. Нищо обидно не е казал ковачевски. Истината е че ЕС никога няма да възприеме исторически спорове за важни, защото всичко в Европа е история.
9
3
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Господ като създал Адам,отишъл да го види в Райската градина. Адам,нали е пръв го попитал -какъв е този,който лежи...гол под една сянка. Господ рекъл -не го знам,тук го...заварих,казва че бил...някакъв македонец.
8
7
 
8
 
! Отговори
: преди 1 година
Може ли на следващото парламентарно заседание , българските политикани да си погледнат хубаво в гащите , дали не са с жънски полови органи , на това жалко , измислено племенце , няма ли най-после да се отговори подобаващо , да се поставят на място , вземете малко мъжки хормони от южната ни съседка , в по добра позиция сме от тях , защо всички мълчат като п..ки , тва няма такава нагла *** !
7
6
 
19
 
! Отговори
Григор преди 1 година
Те ги другите украинци. Нема оттърване от зомбита.
6
0
 
21
 
! Отговори
?!? преди 1 година
На тия все не им е ясно. Пътят към Европа минава единствено през С. Македония и ангажиментите който поема. А техните политици продължават да лъжат собствения си народ
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия си търсят ново вето