Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна

Острото му изказване е в коментар на думи на Йотова
Обновена: 18 май 2023 07:26 | 18 май 2023 07:10, Камелия Цветанова
262
Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна
Снимка: БГНЕС

Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Изявлението му беше излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония.

Още по темата

Според Ковачевски, обвиненията, изказани на срещата „от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека”.

Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права, и всички доклади потвърждават това, каза Ковачевски, според когото е недопустимо да се злоупотребява с подобни обвинения за политически цели, особено в този решаващ за бъдещето на Европа период.

В свое изявление на форума вицепрезидентът на България Илияна Йотова заяви, че „в Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната, а най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: МакедонияКовачевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Западът има двоен стандарт. Ако в прибалтика може да величаят даже и нацисти и ЕС мълчи, то защо ние да не можем да честваме Ванчето и цар Борис 3? ЕС подкрепя македонците засега! Имат още съмнения да не се отклонят от кошарата на ЕС, но веднъж вкарат ли ги необратимо и ги обвържат, нещата ще се променят.
125
1
 
4
 
! Отговори
Ковачевски преди 11 месеца
Направо се преименувай на Ковалко и обяви война на Русия! Ако искаш долари! С България като враг няма да спечелиш много долари и вили!
124
1
 
6
 
! Отговори
Абе преди 11 месеца
До Анонимен129 Никой не иска да ги приобщава, нито пък териториите им, искаме само да не преписват българската история за македонска и хора определяли се като българи за македонци! Но те пък, ако не правят това, са народ и държава без история!
123
1
 
5
 
! Отговори
Ех и македонците преди 11 месеца
Искат да спечелят Евровизия!
122
1
 
6
 
! Отговори
Иска му се преди 11 месеца
Да стате втори Зеленски-прате на пари, вили в Малибу! Милиарди от САЩ и ЕС у джобовете му..ама България не е Русия! И няма никакво гиополитическо значиние за САЩ!!
121
1
 
11
 
! Отговори
До 129 преди 11 месеца
Опази Боже! Само игнориране и това е! Икономически бойкот и никакъв туризъм там!
120
0
 
11
 
! Отговори
Ковачевски преди 11 месеца
Ако мислиш, че като се обявиш за жертва на България и обявиш България за враг, САЩ ще ти отпуснат 100 милиарда долара итн. ЕС лидери ще идват у Скопие на поклонение пред жиртвата ти...много се лъжеш. България не е важна за САЩ! Тя е малка риба, а ти си дреееебна рибица у евроатлантическия поток ;))
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-голямата грешка в историята ни би било, за всеки случай, да се опитваме да ги приобщаваме или да се опитваме да си връщаме тези територии към България. Там явно ниската интелигентност е вече на институционално ниво. Само като му видя погледа на Ковачевски и ми става ясно, че в България няма да може и като таксиметров шофьор да си намери работа.
118
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
До Поправка За това съм написал "поне официално"!
117
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украйна, Латвия, Литва, Естония, Молдова, Северна Македония съществуват като държави от 30-70 години! Преди това стотици години са били част от Русия или България! Затова В тях живеят големи количества етнически руснаци или българи ( РСМ). Защото собствиния народ е почти МАЛЦИНСТВО в тези държави, там цъфти такъв национализъм, че Чичко Адолф би завидял!!
116
7
 
3
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
До Анонимен Като говорим за факти, факт ли е, че субекта Македония, започва да съществува при създаването на Югославия? Факт ли е , че ако не беше призната от България, щеше да е поделена между Сърбия и Гърция?
115
5
 
1
 
! Отговори
Поправка преди 11 месеца
До Да...България съществува много много по-отдавна.И още в именника на Българските ханове той започва с Авитохол от рода Дуло.Освен това първата Българска държава, официално спомената в историческите документи е от 165 година, а владетелите й не са ХАНОВЕ, както лъжливо ни учеха Руските другари, а КАНОВЕ и официалното обръщение към владетеля е било - "Кана Сюбиги", грубо казано "Велик княз"
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Клоун.
113
0
 
6
 
! Отговори
До 124 преди 11 месеца
А факт ре е, че себектите те са държави а??
112
4
 
11
 
! Отговори
До 118 преди 11 месеца
Ако мислиш че Украйна съществува по дълго от 1992, кажи един украински цар от хрониките ? Ето аз ти давам Самуил, Иван Асен! Нещо за УКРАИНСКИ царе? Наричени украински в историческите документи преди 1992??
111
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 125. А факт ли е, че както Украйна, така и Македония съществуваха като субекти във федеративни държави? А това факт ли е? А факт ли е, че след разпадането на съответните федерации, тези субекти нямаха никаква друга възможност освен да станат държави? Това факт ли е? А факт ли е, че Узбекистан, Казахстан, Литва и Естония имаха същата участ? Това факт ли е?
110
1
 
9
 
! Отговори
Бърза справка! преди 11 месеца
До Анонимен 123..."Македонскиот народ" съществува от 1944, когато му е написана "азбука" в манастира "Прохор Пчински", нещо като Българската азбука, писана на Сръбска пишеща машина и с няколко премахнати букви заменени с латински такива.Иначе народа е имал особено патриотично "македонско" самосъзнание, като неделима част от Българската народност.Или както е казал Тодор Александров - "Ако някой ми рече, че не сум македонец ще отрежа езика, а ако каже, че не съм Българин ще му отрежа главата"...
109
1
 
6
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
До Анонимен124 Като "Република". Но да не забравяме, че е имало Дунавска България, Първо Българско Царство, Второ Българско Царство, Княжество България, Царство България, Народна Република България и Република България! Та под каквато и форма да е, България /поне официално/ съществува от 1342г!
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпросът е българския народ да намери обединение и да не допуска идеологиите на различните империи да го разделят и обръщат в битка със своите. Защото целта им е винаги една и съща, анексиране на български земи с българско население чрез войни, разрушаване на градове и села, и насилствено разместване на маси от етноси. Северна добруджа, беломорието, западни покра, македония? Кажете кой "голям" брат има отношение за тези неща. Ще се изненадате за произхода на имената на някои от тези големи братя
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бе значение владичеството под което е бил, под източно-римско, османско, руско, англо-саксонско-немско, от колко време съществува македонския народ? Факт?