Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна

Острото му изказване е в коментар на думи на Йотова
Обновена: 18 май 2023 07:26 | 18 май 2023 07:10, Камелия Цветанова
262
Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна
Снимка: БГНЕС

Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Изявлението му беше излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония.

Още по темата

Според Ковачевски, обвиненията, изказани на срещата „от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека”.

Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права, и всички доклади потвърждават това, каза Ковачевски, според когото е недопустимо да се злоупотребява с подобни обвинения за политически цели, особено в този решаващ за бъдещето на Европа период.

В свое изявление на форума вицепрезидентът на България Илияна Йотова заяви, че „в Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната, а най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: МакедонияКовачевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
5
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 11 месеца
Кой уби най много Украинци в Украйна ? Как кой- Зеленски!
145
3
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 11 месеца
Двес в немссата държавна преса-Тагесшау, пише че Украйна продължава да напридва в града Бахмут! Вътре в града!! Ако нямах Телеграм, Ютубе, Туитър щях до помисля , че Украйна контролира 99% от Бахмут а не Русия!Невероятни лъжи!
144
2
 
12
 
! Отговори
Лара преди 11 месеца
Украйна, сащ, ЕС загубиха войната още в самото начало но ги е страх да кажат на Байдън да не се ядоса.
143
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще си позволя да цитирам Вера Йоурова (вицепрезидент на ЕС и комисар) - "Най-много ме тревожи проникването на движението за мир. Твърдението, че всеки, който доставя оръжие, е войнолюбец, е изключително опасно." Така че...защо да не започнем една малка, локална войничка между българи/македонци, а после ние ще я ескалираме!
142
3
 
1
 
! Отговори
Шиптаррр преди 11 месеца
А сме мулти-култи е много модерн, ся, но тва нас, шиптарете, най-много нъ устройвъ;))) Можем да подмиваме македонките отдолу преди онаа работа;)))) 13
141
10
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 11 месеца
Кой уби най-много руснаци в Украйна? Как кой - Путин!
140
2
 
9
 
! Отговори
Продажник преди 11 месеца
Гледа да изкара някой долър или евро като продава народа иисторита си! То не че в България е по-различно! Но на наште политици им пращат да са русофоби! На техните да са българофоби!
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отдавна се очакваше подобно изказване! Целта на УСА е да постигнат/направят същото, както с Русия/Украйна! Тях не ги интересуват българи/македонци - на тях им трябва територия!
138
1
 
12
 
! Отговори
мнение преди 11 месеца
По-точно македонците се държат с българите както украинците с руснаците. Разликата е, че Русия след като не срущна подкрепа от Европа си решава проблемите сама и със сила. Което е глупаво от страна на Европа и Украйна, но така изнася на западняците. А тук си имаме ЕС, който се опитваме да изпозваме за натиск върху Македония. За сега резултатът не е много ясен...
137
10
 
1
 
! Отговори
Мара преди 11 месеца
Россия загуби войната преди 6 месеца ама ги е страх да кажат на Путин, че ще се ядоса.
136
13
 
8
 
! Отговори
Спасов преди 11 месеца
Прав е македонец. България е роб и слуга на Путин /засега/.
135
4
 
4
 
! Отговори
Аууу Македония преди 11 месеца
Се прави на жертва! Има още много да се ечат от най добрите-украинците и чернокожите в САЩ!
134
4
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 11 месеца
Ами Македония как се отнася към България?
133
4
 
4
 
! Отговори
До 144 преди 11 месеца
Логически паралелити ти са неправилни бее! Нали БГ ресофилите не днаят руски, пък македонците сърбофили всички говорят сръбски! Ех..логиката не е най силната стрна на американофила ;)
132
4
 
8
 
! Отговори
САЩ преди 11 месеца
Македонския нациоанилизъм-добър нациоанализъм! Българския национаризъм-лош! Украинския национализъм -добър национализъм! Унгарския национаризъм лош!
131
4
 
9
 
! Отговори
Украинците преди 11 месеца
Са най-глупавия напод в Европа, но македонците са на второ място и се борят за златен медал-Наградата на Дарвин!
130
1
 
8
 
! Отговори
РАДЕВ преди 11 месеца
КРИМ Е РУСКИ. :))
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те и макетата се отнасят като Украйна с Русия
128
3
 
8
 
! Отговори
До 136 преди 11 месеца
Македонската политика и националност не е ПРО, а само АНТИ.. антибългарска политика и национална идентичност. Ако утре я няма България и РСМ и политиците импще се разпадне в криза на национална идентичност! Същото е като с Украйна, ако Русия утре изчезне, Украинските политици ще изпаднат в ужас, че няма как да продължат национализма и доходите им от САЩ ще секнат!
127
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
на никой не му дреме за тоя скопен пес, който лае лае и се прави, че има топки за пред големите кучета