Защо конфликтът в Косово отново се разгоря?

Десетки миротворци от НАТО бяха ранени
1 юни 2023 21:30, Нели Христова
64
Защо конфликтът в Косово отново се разгоря?
Снимка: БГНЕС

Десетки миротворци от НАТО бяха ранени, след като бяха нападнати от етнически сърби в Северно Косово по време на протести срещу назначаването на етнически албанци за кметове.

Насилието избухна, след като сръбски демонстранти се опитаха да попречат на новоизбраните кметове да встъпят в длъжност в северния град Звечан в понеделник след оспорвани избори през април.

Докато този вид насилие срещу мироопазващи сили е рядкост, напрежението в региона нарасна през последните месеци, подхранвано от дълбоки исторически разриви.

Ето какво трябва да знаете.

Историята

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след войната от 1998-99 г., в която косовските албанци се опитаха да се откъснат от тогавашната Федерална република Югославия, съставена от днешни Сърбия и Черна гора. НАТО се намеси във войната, за да защити албанското мнозинство в Косово.

Сърбия гледа на Косово като на отцепила се държава и не признава нейната независимост. Косовските сърби гледат на себе си като на част от Сърбия и виждат Белград като своя столица, а не Прищина.

По-голямата част от косовските сърби, по-малко от една десета от общото население, живеят в северните региони и все повече настояват за по-голяма автономия от етническото албанско мнозинство.

Брюкселското споразумение от 2013 г. с посредничеството на ЕС се опита да нормализира отношенията между двете страни. Съгласно тази сделка Сърбия може да създаде автономни общини в северния регион, но те ще трябва да работят съгласно косовската правна система, като косовската полиция ще остане единствената полицейска сила.

Повече от десетилетие по-късно тези общини не са създадени, оставяйки споровете за степента на автономия на косовските сърби да се разгарят.

Дори привидно дребни детайли могат да предизвикат огромни проблеми. Години наред Косово иска сърбите да сменят сръбските си регистрационни номера с такива, издадени от Прищина. Миналата година правителството на Косово обяви двумесечен прозорец, в който табелите трябва да бъдат сменени, но отложи датата след протести.

Кметовете етнически сърби в северните общини, заедно с местните съдии и около 600 полицаи, подадоха оставки през ноември в знак на протест срещу задаващата се смяна, според Ройтерс, цитиран от CNN.

Какво предизвика новото насилие?

През март двете страни подписаха нова сделка в Охрид, Северна Македония, целяща отново нормализиране на връзките. Но това беше последвано от противоречиви местни избори в четири общини на Северно Косово.

Сръбският президент Александър Вучич призова етническите сърби в региона да бойкотират изборите, заявявайки, че не трябва повече да толерират чуждата "окупация".

Сръбската листа, основната политическа партия в региона, призова сръбската общност да не гласува на изборите и нейните кандидати да не се кандидатират – оставяйки етнически албанските кандидати да участват безпрепятствено.

Опасявайки се от потенциално насилие, централната избирателна комисия на Косово промени плановете си да постави кабини за гласуване в местните училища, като вместо това постави мобилни колиби, пазени от мироопазващи сили на НАТО.

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че е имало "заплашителна кампания, оркестрирана от Белград и изпълнена чрез сплашване, натиск и изнудване от престъпни групи".

След затварянето на избирателните секции служителите на изборите казаха, че само около 1567 са гласували в четирите общини – избирателна активност от 3,5%, според местните медии.

Намалената избирателна активност беше белег за успеха на бойкота в тези региони, където живеят масово сърби. Община Звечан има население от около 16 800 души. От тях повече от 16 000 са етнически сърби – само около 500 етнически албанци.

Новоизбраният албански кмет в Звечан спечели с едва над 100 гласа, което предизвика възмущение, че властта му е нелегитимна.

Какво се случи в понеделник?

Протестиращите етнически сърби хвърляха коктейли Молотов по войските на силите на НАТО в Косово (КФОР) и използваха палки, за да удрят щитовете им, докато миротворците защитаваха общинския офис в Звечан.

КФОР съобщи, че 30 от нейните мироопазващи сили – предимно от италианския и унгарския контингент – са ранени.

Войниците имат "счупвания и изгаряния от импровизирани експлозивни запалителни устройства", докато трима войници са били "ранени от използването на огнестрелно оръжие", според КФОР.

Мироопазващата мисия заяви, че е увеличила присъствието си в Северно Косово, след като новоизбраните етнически албански кметове встъпиха в длъжност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото краварите и Колективния Запад са с Албанците.
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хе, хе, смешници.Москва искала да отвори втори фронт.Вие сериозно ли.Тя ако искаше да има втори фронт щеше да го отвори в Латинска Америка или в далечния изток.Няма никакви интереси на Балканите за разлика от Европа.Най-късия път на Русия до сърцето на Европа,Берлин е през Словакия и Чехия а не през Балканите.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото посолството го е закъсало за пари, и трябва да покаже на света че има нужда от него... ще твори ред и мир до последния украинец, сърбин че дори и българин...
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАТО и миротворци.Това шега ли е? Ако не са САЩ-исаните до сега да се е разпаднал и членовете му в Европа да са се изпотреапали един друг.То и още не е късно и това да се случи.Ако на Изток нещата още загрубеят и на това може да станем свидетели,както станахме свидетели и на разпада на СССР и Варшавскиядоговор и на СИВ.А в Света вече"изгряват"нови звезди и нови съюзи и това вероятно ще ускори самоунищожението му до края на века.
28
13
 
9
 
! Отговори
Ген. Анте Готовина преди 10 месеца
кремъл иска да отвори втори фронт в сърцето на Европа. Това е целта. Опитаха в Молдова с Приднестровието, ама удариха на камък, ВСУ им показаха кой кара влака...сега опитват тука. Съдете сами, скоро имаше ИЗБОРИ там, сърбежите ги БОЙКОТИРАХА, а сега не позволяват на законно избраните кметове да встъпят в длъжност. Типичната шизофрения на руSSкия им мир,.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Към средата на Век,ако САЩ все още не са се разпаднал ще се сблъскат с Русия заради АляскаТака че третата през този век е неизбежнаНосете си новите дрехи и си харчета парите за да не съжалявате послеТака или иначе Светът е обречен и животът на Земята ще приключиФантазия е че ще бъдат овладени и обитавани други планети от земланите в нашата галактикаНа земята няма достатъчно ресурси за да бъде овладяна галактиката от земланитеАко неПриродата то третата ще унищожи живота на Земята,кодирано е в ген
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Московците са мобилизирали всичко което е възможно в опит датазклатят запада. Радев косов ДПС БСП костя и много други, но уви , ялова работа. По руски.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия отдавна е загубила интерес към Балканите и изобщо не се интересува от нас. Тя вече е избрала своята посока. Централна Азия и Северна до Арктика за да контролира северния Морски път и да защитава границата си на север. Затова и строи воени бази там.Строи и ледоразбивачи за да подържа северния път проходим и през зиматаИ пет пари не дава за нас,стига да не им лазим по нервитеТя едва се отърва от нас,че сега пък да искала да ни завладява. По лесно ще е да ни унищожи отколкото да ни владее
24
5
 
7
 
! Отговори
VH-1 преди 10 месеца
Косово е сръбско.
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова и Запада и НАТО искат всички балкански държавици да са в ЕС и НАТО за да има контрол над тях с"камшика".Но със Сърбия удрят на камък и ако не се случи на тяхната ще ни подпалят за да ни заличат напълно а с милиони африканци ще заселят територията . и еврей ще я управляват.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да се свърже Черно море с Адриатическо по най-късия сухоземен път ще се разшири пристанището в Бургас и вероятно в бъдеще ще се разшири и магистрала Тракия в отделни отсечки за да могат да кацат и самолети.Така нефтопродукти от нефтохима ще се превозват до Адриатическо море.А от Укрия,зърно и други стоки от север на Юг в Африка не през Босфора. Това е целта на Запада
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гeйтaцитe от ФАЩ фалират през юли месец. Спешно им трябва огромна далавера, разбирай глобална война, НО....! Но разбира се не им стиска на долните мекотели, нали и те ще се къпят в радиация. Затова е по-лесно с такива локални конфликти. Или анархия по цял Свят или дефолт на ФАЩ. Познайте маститите евреи от Уол Стрийт, кое са си избрали като опция? Няма да се учудя и България да я забъркат с Макетата. Що е маке все е лай...о
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 20Затова на САЩ им трябваше Косово,за да направят там най-голямата си Воена База на Балканите ///Ако е заради военна база, САЩ спокойно можеха да я направят в Албания.,, Бонстийл" ако го нямаше сърбежите щяха да нахлуят не само в Косово, но и в Македония, а,, братията" въобще нямаше да се съпротивляват, даже ще ги посрещнат с хляб, сол и и вазелин.
19
5
 
8
 
! Отговори
пепи преди 10 месеца
Щото сащ са слаби и вече не искат да си врат гегата навсякъде . А и пари нямат вече . Китай Русия Индия...всичко това е вече контра на САЩ.
18
2
 
6
 
! Отговори
Ген. Анте Готовина преди 10 месеца
И на нас се дървиха навремето сърбите...После дойде операция "Буря". И вече не смеят!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тия не знаят за кво се бият.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано Сърбия се разпадне на 5 отделни държави. АМИН, ЕЙ БОГУ !
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакай като се считат за албанци да, си вървят в Албания нали има такава, държава
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото и те като нас се оставят да ги будалкат и вместо да се обединят срещу общия враг и да си решат проблема, те се карат помежду си.
13
5
 
7
 
! Отговори
Край преди 10 месеца
На Балакните англо-американците подкепят полумесеца ... виняги е така.До момента Украйна отказва признаването на Косово. Ако го признае -как ще отрича правото на руснаците от Източна Украйна да се отцепят.