Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя

Промяната в Конституцията била от ключово значение
Обновена: 29 юни 2023 07:45 | 29 юни 2023 07:40, Камелия Цветанова
212
Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя
Снимка: Pixabay

Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам". Tака Шолц отговори на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Още по темата

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц каза, че промяната на конституцията на Република Северна Македония сега е от ключово значение и от успеха на този акт „зависят много неща”.

„Затова искам да насърча Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите”, каза Шолц.
От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към интеграция в ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

„Конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи. За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия, това е процес, който постига целта на държавата. Целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата”, каза Ковачевски.

Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

„Смятам, че така е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите. Защото на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото не дават решения. На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще”, каза Ковачевски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: македонияскопиеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
0
 
! Отговори
РЕАЛЕН преди 9 месеца
Во 1999 беше потпишан договорот помежду Костов и Георгиевски според кои нема нерешени проблеми между БГ и МК и така БГ влезе без проблеми во ЕС. Сега БГ искаше нов договор за да стави нови услови на МК за влез во ЕС и от тогаш почна и омразата ....
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нови условия няма, старите не се изпълняват вече 4та година.
168
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой си ти бе, нещастен немецо, че да ни нареждаш ние какво да правим
167
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като задължително трябва да се приеме пропадналата, корумпирана, фалирала Украйна, как да не се приеме РСМ? Кой се интересува от някави си овчари от Долния Дунав, какато ни инарекъл Бисмарк. Че кои смме ние? след като руския цар е платил на румънския крал дани нападне в гръб в междусъюзническата война? Че кои сме ние? да откажем на Чърчил да се включим в първата св. война на страна на Англия? Че кои сме ние? след като самата Русия ни напада и предизвиква включването ни в ПСВ на странат на Г
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че нас какво ни интересува някакъв си Шолц? Той какъв ни се води? заместник на местния американски губернатор ли? България, ако е суверенна държава, може да си поставя когато и каквито условия си поиска и счита, че са нужни на интересите й.
165
2
 
17
 
! Отговори
BigDick4You преди 9 месеца
Дебелия Хр.Иванов, който сега е по нисък от тревата, и не му се чува гласеца, предаде българските национални интереси, когато наложи вдигане на ветото!Пак да гласувате за него и ПП...овчици!
164
1
 
8
 
! Отговори
гражданска позиция преди 9 месеца
Да си остояваме правата! Да не ни налагат какво да правим!
163
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак ли шЪ сЪ навеждаме на европейските ''ценности'' ?
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
аВЕ , пак ли НЕ УЦЕЛИХМЕ НА ''ПАРТНЬОРИ'' ?
161
2
 
12
 
! Отговори
Mitaka преди 9 месеца
Няма ли един смел бг политик да стане и да му каже на тоя смърф, че човешките права и престпленията от омраза заради национална принадлежност не са ново условие.Шолц дори в Германия никой не го взима на сериозно, това че е канцлер е случайно и временно.
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
къде са нашите политици, кой ще защити България?... защо нашите не ходят из европата да разкажат за кървавата коледа, когато са избити хиляди българи, заради самосъзнанието им, защо не обяснят че там европейски ценности няма, а дискриминация и омраза, кой бе?... защо българските македонци могат да пишат писма в наша защита, а политиците ни се чешат като ***?...
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мара Бунева_как нищо да не е казал шолци?... всъщност бундестага легитимира македонска култура, език и държава... и как македонския е отделен език?... той произлиза от българския с внесени сърбизми и няколко латински букви например, северонещо си ходят по европейските парламенти и молят за легитимация, с което накрая ще се окаже, че ние говорим македонска разновидност на езика, че нашата култура произлиза от тяхната и накрая ще се затвърди руската лъжа, че кирилицата е македонска
158
0
 
22
 
! Отговори
И.Б. преди 9 месеца
Г-н Шолц, условията, които България поставя, не са нови. Сверете си часовника моля.
157
3
 
12
 
! Отговори
до 158 преди 9 месеца
До АнонименДо Анонимен Колега, сравнението на отношенията между Германия и Австрия и тези между България и с.македония са абсолютно несъстоятелни! Когато Австрия е била империя Германия все още не е била единна държава, докато недоразумението с. македония (БЮРМ) съществува от 1991 г. и добре знаем как и с каква цел бе създадена тази жалка държавичка. Както каза проф. Иво Христов: "македония е изцяло антибългарски проект"!
156
3
 
7
 
! Отговори
до 160 преди 9 месеца
До Анонимен Колега, сравнението на отношенията между Германия и Австрия и тези между България и с.македония са абсолютно несъстоятелни! Когато Австрия е била империя Германия все още не е била единна държава, докато недоразумението с. македония (БЮРМ) съществува от 1991 г. и добре знаем как и с каква цел бе създадена тази жалка държавичка. Както каза проф. Иво Христов: "македония е изцяло антибългарски проект"!
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Иска да ни измамят, промените ще са витиевати, са фиктивни и дори унизителни за българите...
154
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 158 Анонимен Германците не са против Австрия да е държава и естествено не са против Македония. Ако някой постави България в това нелепо положение , то е или от безкрайна глупост или по чужда руско-сръбска поръчка. . . . Или си безкрайно необразован или носиш розово бельо! Информирай се за Сан Стефанския договор! Изхождам от това, че мижеш да четеш и разбираш прочетеното! Иначе не мога да ти помогна, но явно имаш нужда от помощ!
153
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България е в партер по вина на продажните ни политици! Те продадоха българите и българската ни история слугувайки на чужди интереси!
152
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германците не са против Австрия да е държава и естествено не са против Македония. Ако някой постави България в това нелепо положение , то е или от безкрайна глупост или по чужда руско-сръбска поръчка.
151
1
 
22
 
! Отговори
ЧЕСТИТО ! преди 9 месеца
До Анонимен ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ ! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ -ПП-ДБ -ДПС