МВР в РСМ със сигнал до прокуратурата за посещение на деца от художествено студио у нас

Те били изпратени без съгласието на своите родители за програмата
21 юли 2023 07:00, Елка Василева
115
МВР в РСМ със сигнал до прокуратурата за посещение на деца от художествено студио у нас
Снимка: БНТ

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля срещу художественото студио “Малък Битолски Монмартър”. Това е съобщил вътрешният министър на страната Оливер Спасовски, цитиран от в. “Независен”.

Още по темата
“Независен” уточнява, че художественото студио е водило на няколко пъти деца в България, включително на срещи с български политици, между които и президентът Румен Радев. Изданието цитира Спасовски, който е заявил, че знае за тези случаи от медиите, полицията е информирала прокуратурата в Битоля и очаква развитие.

Повод за тези действия са писма от организация, наречена “Първото детско посолство “Мегяши”, която твърди, че децата, водени в България, са политически употребени, били са изпратени там без съгласието на техните родители за програмата им и са се снимали с политици, за да бъдат употребени за пиар и маркетинг цели. Децата са от детското арт ателие “Св. св. Кирил и Методий” и в началото на юли заедно със свои връстници от България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София, припомня БТА.

Това е третата поред среща на млади художници от двете държави в рамките на кампанията “От двете страни на границата” на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет", а президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави.

Във фейсбук бившият външен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева написа: “Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски нареди на полицията да започне досъдебно производство срещу учител, защото завел деца да рисуват в България - пред Народния театър и в Пловдив, а след това посетили българския парламент и президентството.”

Захариева посочва, че “колегите от РСМ не разбират, че сякаш правят отчаяни крачки да се присъединят към един много фамозен световен клуб, но не ЕС, а за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими”. “Всъщност се сещам, че учител може да бъде преследван от полицията за такова деяние само в Русия, Беларус и Северна Корея. А всички си мислехме, че на Балканите сме затворили тази мрачна страница от историята. Жалко, тъжно, подло и абсурдно”, допълва още Захариева, цитирана от БНТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 месеца
Психопатите от пплгдб+ пуснаха Скопие в ЕС, първо те са за разстрел ;) !!!
91
1
 
1
 
! Отговори
G.H. преди 9 месеца
Проблема е при нас. Чакаме да ни кажат, както да правиме. И нашите мъжки управници с женски полови органи, без какпа самочувствие и достойнство изпълняват. Не може мъж от Париж с женски маниери и желания да ни казва, как да се държим мъжки с комшиите, които са толкова нагли и промити, че не искам да псувам. Вскичко ни е сбъркано. Ако искаме ще владееме света.
90
2
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Да припомня на г-жагта бивша външна, на сегашният ППДБ-ейско-Гербаво-Посолски кабинет и на целият съвокупен умнокрасивитет, че по заповед на Макрон изпълнена от индивида Христо Иванов от ДБ и с подкрепата на ПП, ГЕРБ, ДПС бе вдигнато ветото върху РСМ за влизане в ЕС с обяснението че Брюксел е зад нас. Да зад нас е, но не да ни подкрепя, а да ни оноди за пореден път. Незная кога ще схванете че за Брюксел, България е само една досадна муха !
89
2
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Странно, но някак си ми се струва доста позната картинка в Македонията! Все едно сме гледали същият филм в някоя друга страна и в някое друго време. Къде ли ? Ами, да ! В Украйна разбира се! След 2014 г.
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изгонете Врабевски завинаги от българската външна политика! Той е непрестанен генератор на инициативи, които подхранват антибългаризма в РСМ! Действията му са като на агент-провокатор. Що за идиотщина е да водиш тези деца на гроба на Борис 3ти и при Радев?! Заведи ги в Рилския манастир, в Търново, на море! След имената на клубовете и това ли сега.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
имат право да мислят каквото си искат макетата, имат право да се излагат свободно в свободна европа
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за тия северо нещо си, всяка проява на доброжелание и всяко подаване на приятелска ръка от българите е пропаганда, да си гледат интересите без да крадат история от нас, каква история може да има една държава на по-малко от век?
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен86 какво да каже Захариева за миротворец... предполагам и на нея и е ясно че руския слугинаж в Бг е в тоя списък, русофилите са вредни за всички и всичко
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не трябва да забравяме Кървавата Коледа, когато в северомак-я са избити хиляди българи, заради българско самосъзнание, не трябва да забравяме кой насече Стамболов, един мръсен македонец по поръчка на бг русофили!
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само че Захариева няма да каже нищо за българите в сайта "Миротворец", тази тема е непозната за нея
82
3
 
12
 
! Отговори
Логично преди 9 месеца
Врабевски + Радев = Провокация.
81
4
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 9 месеца
Отчаяни стъпки на македонските шовинисти със забрани и съдебни дирения да насаждат в децата си омраза към българите и България. рсм- русия, сърбия, македония.Докато тази абревиатура не се изпълни с по-смислено съдържание, членството на тази минидържавица в ЕС ще си остава проблематично.
80
1
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 9 месеца
Макетата счупиха ***
79
3
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 9 месеца
Какви македонци в Битола? Та това си е от край време крепост на българщината в района. Още по турско там са били и консулствата на западните държави за българите по турско. Като минвах по главната срещу смешният паметник на Тито бяха написали "Тодор Александров - твоите дела живеат".
78
2
 
19
 
! Отговори
Тодор Александров преди 9 месеца
"НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ!" - цитатът на чист македонски, какъвто е майчиният ми език. Извинявам се, че пиша без превод, но съм затруднен, особено с текстове преди да се намеси коминтерн-а в езика.
77
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Странно как ще ги вкарат в ЕС без декомунизация?! Тук ни обърнаха с хастара навън да си предаваме агентите и ореваха орталъка за комунистическите репресии, а в Македония навред комунисти- главорези с паметници! Много подло от Брюксел!
76
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако се бяха снимали с американския посланик нямаше да е употреба на деца.
75
13
 
8
 
! Отговори
ИМПИЙЧМЪНТ НА &# преди 9 месеца
КЛАСИЧЕСКО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ, ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ДОКЛАДВА НА ЕС.
74
3
 
4
 
! Отговори
Ken преди 9 месеца
До 79 Анонимен --- Човек, поне не се излагай ! Какви са тези "норвешци" и "яничерство" ? Срамота ! Инсталирай си нещо за проверка на правописа !
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Сега Ковачевски ще Истина е че ЕС и САЩ отвлича бг деца и даже в Норвегия ги дават на норвешци. С тоя темп на яничерство в бг няма да има население.