Вучич: Сърбия строи най-много пътища в Европа

Минималната заплата там ще бъде повишена до около 400 евро
26 юли 2023 22:17, Елка Василева
42
Вучич: Сърбия строи най-много пътища в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия пропорционално на размера си строи най-много пътища в Европа, което по думите му не е лесно в момент, когато Старият континент е в някакъв вид рецесия, съобщи агенция Танюг.

По време на обиколката на първия участък от магистралата Ниш-Мердаре близо до Мерошина, който ще бъде пуснат в експлоатация днес след 13 часа местно време, Вучич отбеляза, че Сърбия е успяла да поддържа финансова стабилност досега и че се надява да продължи да го прави.

Сръбският президент посочи още при откриването на участъка от магистралата Ниш-Мердаре, че се гордее с този път, който е построен според най-високите международни стандарти, защото ще помогне за развитието на Южна Сърбия и ще бъде един от най-натоварените пътища в Сърбия.

„Горд съм, че този път ще ни свържат и със сърбите, и с албанците в Косово и Метохия. И с албанците в Прищина, и със сърбите в Грачаница. И с албанците в Тирана и Дуръс. И да обясня на сърбите и на всички, които не искат да видят бъдещето – това ще бъде един от най-натоварените пътища след 20 или 30 години“, посочи Вучич в речта си при обиколката на първия участък от „Магистралата на мира“ (E- 80) Ниш-Мердаре близо до Мерошина.

Той благодари на ЕС за голямата помощ.

„Тази година ще открием стотици километри магистрали, става въпрос за милиарди евро, ЕС ни помага до голяма степен, но най-вече това се основава на финансовата стабилност на страната ни“, каза Александър Вучич.

„Участъкът от 5,5 километра, който открихме днес, е първият сегмент от много по-голям проект, който ще свърже Ниш и други градове в тази част на Сърбия с Адриатическо море до Дуръс, за да позволи на хората да пътуват и стоките да бъдат транспортирани“, посочи ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре, който присъства днес на откриването на първия участък от магистралата Ниш-Мердаре.

Жофре отбеляза, че изграждането на тази магистрала е част от инвестиционния план на ЕС за Западните Балкани, “който е предназначен за големи инфраструктурни проекти, чиято цел е да се мобилизират до 30 милиарда евро до 2027 г.“

Вучич съобщи също така днес, че до края на годината минималната заплата в Сърбия ще бъде повишена до около 400 евро, а заплатите също ще бъдат вдигнати.

Той информира, че през септември ще започне изграждането на нов завод в Ниш, в който ще даде работа на 375 души.
(БТА, София Ангелова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Тупаня от Банкя преди 9 месеца
Язека ги зимам за 10 минути ...*** 2000,на пачки ,и ъ чекмеджето...
31
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 9 месеца
400 евро на месец,българина ги взема на час,не може да се мерите с богопомазаните българи
30
4
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 9 месеца
Скъпи, ние получаваме милиарди от ЕС за инфраструктура и производство . Това, че крадем много не е проблем на САЩ и ЕС! България е по-добре като цяло от Сърбия! И около 20 процента по-богата. очевидно извън ЕС не цъфтят
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пет километра път и вече се хвалят, тези надминаха нашите политици !
28
3
 
7
 
! Отговори
Развива парньорство преди 9 месеца
с Китай! И има пътища инфраструктура заводи!! При нас дебелата *** майка мутромилиционер дето беше във властта 12 години си каза директно. С Китай не можело да си партнираме щото шефовете в Брюксел щели да се карат.
27
6
 
2
 
! Отговори
МВР НИ УБИВА преди 9 месеца
България изнася ТЕРОРИЗЪМ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ, тези слугуват лично на при.имитива Бойко Методиев Борисов ! Моля приберете си главорезите от Виена Австрия!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баце е болен от тази новина
25
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
400 евро МРЗ в бъдеще време не е за хвалене,но сърбетата открай време ги тресе грандоманията.По времето на Югославия имаха стандарт почти като в Зап.Европа.След това сръбският шовинизъм и глупост пропиляха всичко постигнато.Сега бият тупана за 400 евро МРЗ.Жалка история.
24
6
 
3
 
! Отговори
Вучич съм преди 9 месеца
Как сте плебеи що не откривате нови пътища?!
23
3
 
3
 
! Отговори
Фицата От Монако преди 9 месеца
До 22 Така е прав си 5,5 не е много но Бе гето е открила точно 0,0км нов път Как е добре ли е искам да знам?!
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Српските сиганпевици прават най-големи силикон бонби. С това са извесни сърбите
21
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От кога пък Сърбия е в Европа?? Тоя съвсем се е побъркал. -----///---- Сърбия ей така, както не е в ЕС, е десет пъти повече Европа, отколкото България.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен В ес Германия печати а България фалира.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям праз, 5,5 км отсечка открили.... Иначе признавам - качеството им е много по-добрл от нашите магистрали
18
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България доходите са малки защото не е скъсала с Русия. От време на време руснаците ни сурвакат с по някой друг милиард. Слагат техни хора да ни управляват и затова сме си зле.
17
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Сърбия доходите са по големи от България щото Сърбия не е член на ЕС . Точно за това и Сърбия превлича два пъти повече инвестиции от нас . ЕС скапва икономиката ни . Преди ковид ЕС произвеждаше над 14 милиона автомобила . Миналата година 9,4 милиона а това е огромен срив . ЕС свива пртеблението за усвояване без конкурси за кражба . Ще става и по зле . През следващата година ще има големи дупки у бюджетите заради грешна политика . Кво ще става ? Ще печатат или ще фалират ?
16
2
 
4
 
! Отговори
Буци ти ли си преди 9 месеца
Буци да не се е маскирал като Вучич.
15
0
 
0
 
! Отговори
ЩЕ ЩЕ... преди 9 месеца
А ВАШАТА МИНИМАЛНА ПО ЗАКОН ТРЯБВА ДА СТАНЕ 50% ОТ СРЕДНАТТА - И ДОГОДИНА ЩЕ СТАНЕ 1000ЛВ. ИЛИ 530 ЕВРА.
14
2
 
6
 
! Отговори
ОБИЧАТ ПУТИН преди 9 месеца
ГОНЯТ НИ, А ЕДНО ВРЕМЕ БЯХА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД НАС?
13
1
 
6
 
! Отговори
Говедото преди 9 месеца
Вожда Винету е номер 1 бе Вучич.Къде си тръгнал .