Външно: Отношението към българите в Сърбия нарушава основни принципи на ЕС

Това накърнява достойнството на сънародниците ни
4 авг 2023 09:57, Стела Стоянова
29
Външно: Отношението към българите в Сърбия нарушава основни принципи на ЕС
Снимка БГНЕС, архив

Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България.

Това се казва в декларация на българското министерство на външинте работи, изпратена до Агенция БГНЕС по повод на последните скандални изявления на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.

"Както и досега, България ще продължи да полага грижи за гарантиране на правата на всички български общности зад граница. Това е един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия и българското национално малцинство там, България ще продължи да настоява институциите в съседната държава да спазват собственото си законодателство в областта на правата на националните малцинства, както и ангажиментите, произтичащи от процеса на присъединяване към ЕС", се казва в документа.

Още по темата

В него се подчертава, че "разликата между конституционното устройство на Сърбия и други държави, сред които и България, не може да бъде използвана като аргумент за евентуален отказ на сръбската държава да изпълнява своя ангажимент за гарантиране на правата и свободите на представителите на националните малцинства, включително на българите".

"Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България. Подобно поведение противоречи на основни принципи и ценности на Европейския Съюз и на декларирания стремеж на Сърбия за членство в това демократично семейство", пише още в декларацията на МВнР.

БГНЕС припомня, че сръбският министър на външните работи Ивица Дачич призова България да "признае съществуването на сръбско национално малцинство" у нас. В сутрешния блок "Ново ютро" Дачич, който се сочи като най-близкият политик до сръбския президент Александър Вучич се разгневи и от факта, че "България не признава националните малцинства". "България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това, толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия. А това вече наистина е ... Но, когато ние им казваме, а сърбите в България, тогава те отговарят: няма сърби в България. А, това означава ние да кажем няма българи в Сърбия. Тогава няма проблеми и с българско национално малцинство", каза Дачич, който бе дясна ръка на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич и негов официален говорител.

Според Дачич "навсякъде, където има различни етноси, има войни, конфликти и кризи".

Това не е първа брутална провокация по отношение на България от страна на Дачич. В началото на месец януари 2020 година пред държавната телевизия Дачич по време на коментар на отношенията с Черна гора той изведнъж с огромна агресия заяви следното: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?"

Само за няколко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди, в момента то наброява около 20 000, и живее в пълна мизерия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 9 месеца
БВП-то на Сърбия+Северна Македония+Косово е по-малко от това на България, а тя е най-бедната държава в ЕС. Смешни и жалки югота.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е да зарежем смрадливия петрол и да си караме автомобилите с вода по технологията на световният български гений Илия Вълков ЮЛ БРАУН. И да засаждаме широколистни фиданки, а не евкалипти и иглолистни, които поддържат опустошителни пожари.
19
5
 
8
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Ами какво е отношението - отивате и ядете евтино и качествено месо. Това е отношението. Не като на бетономорието - 500 лв пържоли докарани от другия край на света (уж).
18
5
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Срещу Сърбия веднага, а срещу Македония и думичка не обелват, въпреки че там нещата са много по-зле. Ама нали приеха Македония в ЕС, а Сърбия се дърви, няма как.
17
11
 
6
 
! Отговори
Руми преди 9 месеца
Изглежда, че България търси война
16
3
 
4
 
! Отговори
възраждане преди 9 месеца
ПОД СЪД ЗА БЕЗРЕДИЦИ И ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВА, ПОДКРЕПЯЩА ТЕРОРИЗМА
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Но, защо не мислят така в ЕК, а непрекъсвато хвалят политиците в РСМ? Може би, защото българското правителство не информира достатъчно Брюксел, какво става в западната ни съседка, за всички безобразия срещу българите.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БВП на Сърбия плюс БВП на Македония е по-малко от БВП на България хахаха хахаха ... Живейте си в миналото "мили" сърби и мили македонци. Можете да си спомняте и сънувате Югославия колкото си искате, но винаги когато се събудите ще ви очаква реалността. Жал ми е за македонците, но колкото повече се зая_ждат с нас, толкова повече този жал се изпарява от мен. Явно си заслужават съдбата. Да си правят нова Югославия, да се кланят на "братятя" им руснаци и това е. Май други планове за тях няма...
13
3
 
5
 
! Отговори
Сърбия НЕ Е в ЕС преди 9 месеца
При Денков и Габриел е така, не само в Сърбия и Македония. Не ги бива за реалните проблеми, затова воюват с паметници.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сърбия и Русия откъснаха югозападна България (днешна РСМ) от България. Съдбата реши да им го върне, като откъсне югозападна Сърбия (днешно Косово) от Сърбия и югозападна Русия (днешна Украйна) от Русия. Рано или късно всичко се връща. Стана ясно къде има сърбета - само в Белград, а Белград е създаден от българи и е бил населен основно от българи векове наред. Сърбета, гледайте да не останете само с българския град Белград, защото натам сте тръгнали и може би заслужавате точно това!
11
2
 
12
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 9 месеца
Нищо чудно-русия е отколешен учител и на рсм,и на сърбия и от тия две държави България никога не имала и не е очаквала по-добро отношение,както и от самата русия.Нещата са прости(както е казал вождът им сталин)-има българи-има проблем, няма българи-няма проблем.Така действат сталинските комунисти и непризнаването правата на българите е тяхна основна религия.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
от къде това достойнство бре- бишвшия външевн министър паси обяви че е скопен българския лъв и майната му на православието- и какъв е тоя празник 3 март и нищо -. ами ако имаше достайнство тоя наследник на професор от кадедра марксизъм на су щеше да е в затвора- какво очаквате от другите народи
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който граби чуждо,остава с малко.Това им е отмъщението на съдбата за заграбените западни покрайнини..От захапали цялата западна част на Балканския п.в,сега са с 34000 кв км по-малко от нас.Вместо да си приберат Косово,се зъбят на нас и искат шопския край,барабар със София.Нема начин!
8
4
 
20
 
! Отговори
100 ГОДИНИ САМОТА преди 9 месеца
ЩЕ ПОЧУКАТ СЪРБЯТА НА НАШИЯТ ПРАГ КАТО ТЕХНИТЕ ВАСАЛИ ОТ РСМ, НО ЩЕ ИМА ДА ЧАКАТ КАТО ВАСАЛИТЕ ИМ ОТ РСМ!!...
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Енихан Баба Теке - Бъркаш реалността с фантазиите ти... :) ... Мечтай си, безплатно е хахаха Българи винаги е имало и винаги ще има, колкото и да те дразни този ФАКТ!!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Каракацанис - Ти първо научи откъде са дошли истинските гърци, тогава пиши тъ_по_тии по форумите. Истинските гърци идват от Етиопия, нямат нищо общо с балканското население и са обикновени пирати. Гръцката митология всъщност не е гръцка. За пеласги чувал ли си? Е, вие не сте пеласги... :) ... Ти си просто един про_мит мозък, който не познава дори собствената си история, а тръгнал да поучава другите хахаха ... Толкова сте жалки, че ако някога го осъзнаете, ще трябва да се гръмнете... :) ...
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малко сме ги трепали сърболята в миналото От Симеон Велики до балканските войни.Най големият ни враг на балканите
4
4
 
15
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
Каракацанис, има два вида гърци: асимилирани Българи и мигрирали етиопци. Вие от кои сте?
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сърбия не е в ЕС. Може да си нарушава каквото си поиска. Там е Сърбия и ако ня българите не им харесва да се връщат в България. Същото важи и за България. Защо трябва да се обезличаваме като нация? ЕС иска да ни слага под общ знаменател. Няма как. Различни народи сме. Тук не е Америка. Ако самоопределящ се със съзнание от друга държава иска права да си ходи в тази държава към която се определя. Дошъл сириец и иска джамия да строи. На евреин в синагога му се ходило. Ай сектир
2
3
 
11
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 9 месеца
Сръбите са малцинство във велика Сърбия изчезват както свински ***