Няколко хиляди протестираха за поредна вечер в Белград

Протестът е заради резултатите от изборите в Сърбия
26 дек 2023 08:24, Елка Василева
67
Няколко хиляди протестираха за поредна вечер в Белград
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко хиляди души се събраха пред сградата на Централната избирателна комисия на Сърбия в сръбската столица Белград снощи, за да протестират във връзка с изборите, произведени по-рано през месеца, за които международни наблюдатели казаха, че не са били честни, предаде Ройтерс.

Протестиращите се отправиха после до главното полицейско управление, където се предполага, че са били задържани арестуваните при протестите, прераснали в сблъсъци и в опит за нахлуване в административна сграда вчера.

Полицията обяви, че 38 души са били задържани по време или след протестите на опозицията в неделя. Осем полицаи са били ранени в сблъсъците. Тогава протестиращите изпочупиха стъклата и огледало на централното фоайе на кметството на Белград, преди полицията да използва лютив спрей и да ги разпръсне около 22 ч. местно време.

На изборите на 17 декември управляващата Сръбска прогресивна партия спечели 46,72% от гласовете според предварителни резултати на Централната избирателна комисия. На второ място остана опозиционната формация „Сърбия срещу насилието“ с 23.56%, а на трето място се класира Социалистическата партия на Сърбия с 6.56%, припомня Ройтерс.

"Сърбия срещу насилието" организира протести от 17 декември и казва, че изборите са били манипулирани, особено в столицата Белград. Някои опозиционни политици дори организираха гладна стачка, допълва Асошиейтед прес, който също съобщава за протеста, организиран в Белград и тази вечер.

Представители на "Сърбия срещу насилието" заявиха, че няма да признаят изборните резултати и призоваха за анулиране на вота и произвеждането на честни и свободни избори. Съюзът призова и ЕС да разследва резултатите от изборите, след като международни наблюдатели казаха, че вотът е бил произведен при "несправедливи условия", припомня АП.

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил, който беше критикуван от опозицията за негови предполагаеми проправителствени изявления, днес разкритикува насилието и вандализма по време на протеста в неделя. В пост в "Екс" Хил добави, че легитимността на демократичните процеси зависи от прозрачността и от готовността на всички партии, печелещи или губещи, да уважават волята на народа, така както тя е изразена чрез избирателните урни", припомня АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Естествено, че като вече някой не иска да даде властта и манипулира изборите като Путанака и започва да говори за някакви Майдани. При диктатурите е така. После ше почнат да искат да си взимат някави измислени земи от преди 1 век и накрая като се наакат Европа ше им е виновна и НАТО.
21
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вие с кеф пишете за размириците в Сърбия. Защо не пишвте за голямата стачка във Финландия? Там новото правителство започва да отменив дъ;гогодишните социални прдобивки, отменят задължителните постоянни или дългосрочни трудови договори, масово ще се възвеждат за кратък срок, има и куп други капиталистически първичности. Който не помни и не признава, ч благодарение на социалистическото движение в Западна Европа се въвеждат редица справедливи политики, е добре сега поне да го информират....
20
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Простотурвали са няколко хиляди платени компаньонки на краварското посолство. Ще свършат парите и ще се приберат.
19
5
 
37
 
! Отговори
Питам преди 4 месеца
Защо тук думократите не протестират срещу Пеевски. ***, Кокорчо и Боко са командвани от Пеевски. Той е говорителя на правителството. Защо Плювналиев не призове "умните и красивите" на протести. Защо преди две години ни надухте гравите с некакъв Магнитски, а сега му духате на Пеевски. Зощо?
18
5
 
34
 
! Отговори
Valio преди 4 месеца
Не им изнася на поддръжниците на дъртия памперс американеца и организират платени протести.Чак пък ес иска да се разследват изборите.Ами какво толкова се загрижихте,като Сърбия не е в ес или защото Вучич е на страната на Русия и много,много не се съобразява с вас като Орбан.В България,защо не разследвате избори,кражби незачитане на закони и т.нЛайнен,защо не се разследва за ваксините които те задължават да купуваш и после се изхвърлят???
17
9
 
23
 
! Отговори
Внушения на ЦРУ преди 4 месеца
Това е.
16
4
 
27
 
! Отговори
Локален иди от преди 4 месеца
Паралел един за аналогично поведение. Македония Украйна България Сърбия . Кой тъпче бурето с барут и обучава бъдещите жертви в недоумие ? Че другото се цензурира.
15
25
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Всяко диктаторче копира челния опит на Путин и му завижда. Путин освен за кражби, убийства и лъжи има и методи за провеждане на избори. Путинизма е заразен като фашизма. Естествено накрая трябва да има и война, защото Путинизма без врагове за отклоняване на вниманието е неустойчив. Но сърбите за разлика от руснаците не са роби!
14
18
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 4 месеца
См о та няк ,българите са били винаги сплотен народ.Сърбите сме ги били под път и над път.В Царска България сме били по развит народ и от сърби и от румънци.Комунизъма е разказал играта на съзнанието на българина.Затова сега сме племе.
13
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в Беларус "демокрацията" победи, затова сега си имат диктатор пожизнено и всички които искаха да се откъснат от руско робство сега са по затворите.
12
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оранжевата революция няма да мине.Пълна подкрепа за Вучич!
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българинът си е доволен, затова не протестира. На българчетата, не им ли нахакан максимално, не се чувстват добре. Най пагубното мислене на света е българското, затова даже и от историята ще ви изтрият.
10
6
 
31
 
! Отговори
късно ли е преди 4 месеца
В момента, в който ПП-ДБ излъгаха избирателите си и се съюзиха с ГЕРБ-ДПС, трябваше народа да се вдигне и да ги "измете" всички тях. А сега, онези старите и тези новите, ни обират като за последно.
9
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българинът, по ген, за нищо не става. Не го сравнявайте с някой истински народ. А, реално, българите са си още племе и то, калпаво
8
7
 
19
 
! Отговори
До 11 преди 4 месеца
Я стига! Тук става въпрос за цветна революция.
7
6
 
28
 
! Отговори
за пример преди 4 месеца
Сърби, Гърци, масово са по улиците и площадите, когато виждат някаква неправда или нередност от управниците им към народа, а ние спим. Манипулирани избори, кражби на милиарди, смехотворна съдебна система, престъпници депутати, всеобхватна корупция и шуробаджанащина, а българина спи. За това вече толкова години е на дъното. С най-ниска покупателна способност, а цени равни, че и по-високи от на Западна Европа. Българина спи. Толкова години покварените политици го обират, а той спи. Еми спи си.
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросните международни наблюдатели не видяха ли, че и в България изборите са манипулирани, или така им е удобно??
5
5
 
26
 
! Отговори
Хммм преди 4 месеца
Е как така във всяка страна всички метежници са от разни НПО-та и проамерикански партии?
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В неделя опозиционната формация "Сърбия срещу насилието" употреби насилие. 38 са били задържани при погромите, сблъсъците и опитите за нахлуване в административни сгради.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Произведени" избори. Много точно се е получило с грешния превод. И у нас е така.