Сръбската опозиция блокира улиците в Белград в петък

Протестите са заради резултатите от парламентарните избори
28 дек 2023 08:47, Елка Василева
41
Сръбската опозиция блокира улиците в Белград в петък
Снимка: БГНЕС

Стотици сръбски опозиционни активисти, предимно студенти, обявиха, че ще блокират улиците на Белград за 24 часа в петък, за да протестират срещу това, което според тях е било "измама" на парламентарните избори на 17 декември, спечелени от националистическата десница, съобщава АФП.

Няколкостотин протестиращи се събраха по призива на организацията "Борба" пред Философския факултет на Белградския университет, за да поискат преразглеждане на избирателните списъци.

Още по темата
"Обявяваме 24-часова блокада в петък", заяви активистът Иван Биелич на митинга.

Според основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" сръбски избиратели от съседна Босна са били незаконно допуснати да гласуват в Белград на 17 декември.

Международните наблюдатели, включително тези от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също съобщиха за "нередности" по време на гласуването, включително купуване на гласове.

Според Иван Биелич уличната блокада трябва да започне в петък по обяд (11:00 ч. по Гринуич). Тя ще бъде вдигната на следващия ден, за да могат протестиращите да се присъединят към друга демонстрация, организирана от група интелектуалци, творци и известни личности.

Според официалните резултати Сръбската прогресивна партия (СПП) на сръбския президент Александър Вучич (националистическа десница) печели 46 процента от гласовете срещу 23,5 процента за опозиционната коалиция.

След изборите се проведоха многобройни протести и демонстрации, които блокираха пътни артерии в столицата, с призиви за анулиране на изборите и за провеждане на нови избори.

В неделя вечерта демонстранти се опитаха да влязат в сградата на кметството на Белград, разбивайки прозорци, след което бяха отблъснати от полицията.

Белградски съд обяви, че четирима арестувани демонстранти ще останат в ареста за още 30 дни по обвинения в "насилствено поведение по време на публично събрание".

Други шестима души са под домашен арест по същите обвинения, а едно лице е освободено, съобщи съдът.

Седемте арестувани демонстранти, които се признаха за виновни, получиха условни присъди до шест месеца затвор и глоби от по 20 000 сръбски динара (171 евро), посочва агенцията.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това, че обявиха, че ще блокират улиците на Белград, не означава, че ще се случи. Помним как обявиха, че ще блокират улиците на Минск, но не им се получи.
33
0
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 3 месеца
До СЪРБИЯ ЗАВИЖДА НА БГ: Действително са в трудна позиция. САЩ успя да вкара Черна гора в евролатлантическата кошара, и Сърбия остана без излаз на море, обкръжена от сателити на САЩ, най-надъхани от които са, разбира се , косоварите и албанците. Търсят алтернативни пътища към просперитет. Трудно е да се прогнозира какво ще излезе от това.
32
4
 
3
 
! Отговори
СЪРБИЯ ЗАВИЖДА НА БГ преди 3 месеца
ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ, ИСКАТ И ТЕ : ЕВРОПА, НАТО, ШЕНГЕН, ЕВРОЗОНА....!!.... СЕГА ДОБРИНКА, ВОЛГИН И ЗАХАРОВА - ДА ГИ ОБЯВЯТ ЗА ВАРВАРИ...
31
0
 
6
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До Анонимен 30: По някакво странно съвпадение ако резултатите от изборите не са в интерес на САЩ те винаги се обявяват за "фалшифицирани". А ако са в интерес на САЩ се оказва, че има нарушения, но те не са повлияли на резултата.
30
1
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 месеца
Пробват Майдан - отработена технология на САЩ за вкарване на някоя държава в кошарата на НАТО. Но в Сърбия според мен, поне за сега, няма да мине.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия не харесва това :) Как не ги е срам да протестират:)
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато се фалшифицират избори следват и протести след лъжата идва истината
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те сега жените са преобладаващи, мъже не останаха вече, какво толкова се пениш сърбе на върбе :)))
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ви ли правят впечатление лицата на тези от снимките? Само жени, и твърде много приличат на тези от протестите за Дебора у нас.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И без особени изненади въпросната "опозиция" е месната феминистка организация
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те там изборите са по-нагласени от БГ, пълни смешки са сърбетата :))) Този Вучич е такъв българомразец, че когато и да го изринат сърбите ще е късно :)))
23
0
 
5
 
! Отговори
До24 преди 3 месеца
Не само си nросmo,ами си нагло!Абе типично умнокрасиво лaйno!!!!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая шайка не ще демокрация, иска диктатура, само чрез нея и те като МИлей ще решат всички проблеми като станат роби на ФАЩ, нема друг начин братче разбираш ли, понеже това сработи толкова добре за НАС ;)
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия какво искат - да са на власт без да печелят изборите? За какво се борят, да натресат на мнозинството диктат, който очевидно не желаят? Много справедлива кауза... предателска...
20
3
 
6
 
! Отговори
До20 преди 3 месеца
"Вучич от 20г. ги лъже най безцеремонно:)"Рядко ограничено mъno парче,или типичен представител на родният умнокрасавитет!Поне си направи труда да погледнеш откога е във власта въпросният сърбин?
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Времето на дерибея вучич е преброено
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на сърбите!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Паметта е още жива,сърбите не са забравили какво направиха тия стожери на демокрацията със страната им през 1999 година,след още 30-40 години може би ще им мине номерът с тия протести но сега е още твърде рано!
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбетата се събудиха от дълбокия сън, Вучич от 20г. ги лъже най-безцеремонно :)
15
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дън преди 3 месеца
Алоууу, сайтчето... Не се справяте добре с триенето! За какво ви се плаща?!!!