Сръбската опозиция блокира улиците в Белград в петък

Протестите са заради резултатите от парламентарните избори
28 дек 2023 08:47, Елка Василева
41
Сръбската опозиция блокира улиците в Белград в петък
Снимка: БГНЕС

Стотици сръбски опозиционни активисти, предимно студенти, обявиха, че ще блокират улиците на Белград за 24 часа в петък, за да протестират срещу това, което според тях е било "измама" на парламентарните избори на 17 декември, спечелени от националистическата десница, съобщава АФП.

Няколкостотин протестиращи се събраха по призива на организацията "Борба" пред Философския факултет на Белградския университет, за да поискат преразглеждане на избирателните списъци.

Още по темата
"Обявяваме 24-часова блокада в петък", заяви активистът Иван Биелич на митинга.

Според основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" сръбски избиратели от съседна Босна са били незаконно допуснати да гласуват в Белград на 17 декември.

Международните наблюдатели, включително тези от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също съобщиха за "нередности" по време на гласуването, включително купуване на гласове.

Според Иван Биелич уличната блокада трябва да започне в петък по обяд (11:00 ч. по Гринуич). Тя ще бъде вдигната на следващия ден, за да могат протестиращите да се присъединят към друга демонстрация, организирана от група интелектуалци, творци и известни личности.

Според официалните резултати Сръбската прогресивна партия (СПП) на сръбския президент Александър Вучич (националистическа десница) печели 46 процента от гласовете срещу 23,5 процента за опозиционната коалиция.

След изборите се проведоха многобройни протести и демонстрации, които блокираха пътни артерии в столицата, с призиви за анулиране на изборите и за провеждане на нови избори.

В неделя вечерта демонстранти се опитаха да влязат в сградата на кметството на Белград, разбивайки прозорци, след което бяха отблъснати от полицията.

Белградски съд обяви, че четирима арестувани демонстранти ще останат в ареста за още 30 дни по обвинения в "насилствено поведение по време на публично събрание".

Други шестима души са под домашен арест по същите обвинения, а едно лице е освободено, съобщи съдът.

Седемте арестувани демонстранти, които се признаха за виновни, получиха условни присъди до шест месеца затвор и глоби от по 20 000 сръбски динара (171 евро), посочва агенцията.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може би изборите в Сърбия са били проведени в най-добрите руски традиции - така както избират Путин?
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според путинофилите всички граждани обичат и харесват ръководството на страната си и ако някой не го харесва, значи някой му плаща за това. На сърбите например им плащали американците да не харесват Вучич. Интересно на нашите путинофили кой им плаща да не харесват властта - Русия?
12
7
 
10
 
! Отговори
Ако преди 4 месеца
...сложат снайперисти по покривите, после и Вучич трябва да емигрира в Русия, като Янукович! Нашият Фелдфебел с вдигнатият юмрук мечтае да е Лукашенко на Балканите,но явно конкуренцията с Вучич е свирепа!
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сърбите да гледат какво сътвориха тук"жълтооопаветните"умнни и кресливи и да си опичат акъла навреме.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А снайперисти по покривите ще има ли.
9
4
 
24
 
! Отговори
Свидетел преди 4 месеца
Не ги смачкаха с бомбардировки, а сега пробват с цветни "революции". Видяхте въвеждането тук на кировистичния кокорчизъм. Харесва ли ви?
8
1
 
19
 
! Отговори
това преди 4 месеца
опит за преврат там от страна на ***.Е там една шепа хора се опитват да вземат властта по комунистически. Но там помнят бомбандировките от 1999година и обеднения уран, който демократично хвърляха на населението там и как са искали на бомбандират пълния с хора мост в Белград. Стига са раздавали демокрация по света, а да си гледат демокрацията у тях
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно като падне ПП от власт същото ще го видим и в София!
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на нашите жълтопаветни умно-красавци и на тия сръбски"опозиционни активисти"генезиса е ЕДИН-наглосаксонските кукловоди.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този път са превели плакатите на сръбски.Първите дни си бяха на английски.Бързали са и са нямали време за превод.Сценарият е един и същи по всички държави...не им ли писна на сащисаните едно и също да пробутват пък те на другия край на света да си живеят спокойно?
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няколко стотин"умно красиви"сръбски мекереnца се опитват да свалят Вучич от власт,човек избран с гласовете на около половината гласподаватели в Сърбия!!!!
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредните номера на Сорос, които имат за цел да се предизвика хаос, а после се слага някоя марионетка, да разпродаде Сърбия, заедно с парцалите.
2
3
 
27
 
! Отговори
:-) преди 4 месеца
Щом развяват еднотипни принтирани плакати, нещата са ясни. На САЩ метежниците са тези.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майдана в Белград е по украински сценарий!