Окрадоха Валя Балканска в Холивуд, ще има ли извинение?

"Излел е Дельо хайдутин" се появи в "Утреландия"
11 юни 2015 10:01, Александър Попов
101
Окрадоха Валя Балканска в Холивуд, ще има ли извинение?
Снимка: Булфото, архив

Песента на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин" попадна в касовата холивудска продукция "Утреландия". При това без народната ни певица да е наясно с това.

"За първи път чувам песента в този аранжимент, в по-ниска тоналност е, това не е моя глас", коментира Валя Балканска пред БНТ.

Тя остана изненадана, че тя е част от холивудска продукция.

"Много народ я изпя тази песен, много я откраднаха, а как е попаднала във филма не знам", допълни народната певица.

Композиторът на песента Томас Бергенсен е заявил пред националната телевизия, че е използвал кратка част от песента. Бергенсен е композирал музиката и за други известни филми като "Аватар", "Карибски пирати", "Хрониките на нарния", "Здрач" и др.

За кражбата на песента Валя Балканска не иска много.

"Достатъчно е едно извинение и в кръга на шегата - една почерпка. Както е намерил песента, така може да ме намери и да се извини. Не се гордея, че аз съм изпълнителката, гордея се, че българска песен покори земята и небето", заяви още певицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
5
 
! Отговори
М преди 8 години
Интересно ми е дали Валя Балканска е написала тази песен, та дължат правата за всяко изпълнение на вариант на песента нея? Доколкото зная народните песни като народно творчество могат да бъдат изпълнявани от всеки, без да се дължат права.
60
1
 
3
 
! Отговори
Михаела преди 8 години
Композиторът Томас Бергенсен е пратил запитване на "Мистерията на българските гласове", но не е получил отговор. Все пак решил да я използва и сега няма НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ да заплати правата. Все пак говорим за продукция от САЩ, не за продукция от Балканите. И човека е проявил желание да се срещне с Валя Балканска.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен 33 преди 8 години
До Никос Янакис-пий си хапчетата редовно, бе човек ;-)
58
0
 
2
 
! Отговори
54321 преди 8 години
До Анонимен 87- Като не ти харесва, не слушай, и Не коментирай!!!! А КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРА ТИ СЪДЯ КОЛКО Е УМА ТИ! Оли"френ!!!
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, ако човек не я разбира, ще си замълчи.Аз понеже я разбирам и не ме впечатлява.И не разбирам защо трябва да сди затваряме очите за очевидни неща.И друг път съм слушал и гледал изявления на Валя Балканска, навсякъде един и същи рефрен се повтаря - колко малко пари изкарала и колко можела да изкара при някакви други условия.
56
2
 
2
 
! Отговори
ехоооооооо преди 8 години
А ВАЛЯ БЪЛКАНСКА ще се извини ли на НАДЕЖДА ХВОЙНЕВА, защото първо НАДЕЖДА изпя тази песен, НАДЕЖДА я направи известна.
55
3
 
3
 
! Отговори
не анонимен преди 8 години
До Анонимен 87Ти си едно елементарно и първобитно изпражнение. На тебе ти трябва цивилизована тоалетна да се настаниш в нея скапан ***. На мене пък ми е през Вастока дали ще те закопая жив или ще те гръмна.Такива *** като тебе разказаха играта на България.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи целия свят може да се възхищава на песента или най-малкото да си замълчи, като не я разбира. Само нашите високо Ентелегентни елементи, които си мислят, че са нещо повече от нас ... плюят!
53
1
 
8
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Голяма жена е Валя Балканска.По реакцията й личи.Не тя твърди че са я "окрали", а медиите.Това, което тя им казва, американците не са способни да го осъзнаят със смятащите си машинки вместо душа...А и жената е и достатъчно умна, за да знае кой изпрати песента ни в Космоса...
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"вълчи вой"?! ... не си интересен
51
1
 
2
 
! Отговори
радвайте се преди 8 години
Утреландия призна, че сме участвали в " Сътворението на Земята".
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kvo go jalite toq miloner ,kato pie da plashta
49
1
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Само песен над която някой има авторски права за музиката и текста може да бъде "открадната" ... Изпълнението на дадена песен не подлежи на авторско право. Т.е това че изпълнението на Валя Балканска е уникално в добрия смисъл на думата не означава че тя има каквито и да е права върху нея. Така че новината не трябваше да включва елемент "скандал" и автора на новината да беше проучил малко нещата преди да се излага. Което доказва че не всеки става за журналист.
48
4
 
15
 
! Отговори
7 преди 8 години
Тя самата признава, че не е нейния глас. Това не е песента на Валя Балканска, а българска народна песен, и всеки може да я ползва за каквото иска - няма авторски права.
47
0
 
4
 
! Отговори
Пак глупости преди 8 години
Да не говорим, че информацията за това, че той е композиторът на музиката на филма е тотално грешна. Композитор е Майкъл Джакино. Бергерсен е композитор на парчето в трейлъра. Не във филма. Парчето в трейлъра НЕ Е записвано специално за филма и няма нищо общо с Холивуд. Просто е взето наготово и сложено в него.
46
0
 
9
 
! Отговори
Пак глупости преди 8 години
Тъй като българските журналисти пак дрънкат глупости, нека ви обясня какво се е случило всъщност. Композиторът Томас Бергерсен е записал албум през 2014-а година, като в една от песните е ползвал sample от Валя Балканска - нещо напълно легално, стига тя да получи кредит, който кредит е получила (справка: https://youtube/watch?v=aIDrEvJ8zq8). Съответно маркетинг звеното на Утреландия са намерили тази песен и са я мушнали в трейлъра. Нищо странно или лошо не се е случило.
45
0
 
0
 
! Отговори
LinKuei преди 8 години
До ТУКАТи изобщо прочете ли какво написах или просто диагнално го подкара?! Забеляза ли частта с тирето?! А някъде да видя да съм споменавал народността на автора? При все, че съм му фен и комуникирам с него, дали ще проявя неуважението да му объркам родината?! Хайде прочети го пак и осмисли казаното...
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Песента в Ютюб има близо милион гледания. Не е качена от официален канал и кажете ми как ако съм чужденец ще мога да се свържа с изпълнителката.
43
1
 
2
 
! Отговори
LinKuei преди 8 години
Следя канала на Томас Бергерсен и съм му голям фен - заради "Colors of Love" 35 годишен мексиканец 2 месеца търси транскрибиран текста, за да го научи и накрая започна да ходи на уроци по български език. Много хора споделят, че точно езика и фолклорните мотиви са ги накарали да настръхнат...Някои дори поискаха препоръки към други фолклорни песни. Ако е вярно, че Балканска искала извинение, то смятам че трябва да е благодарна на Томас, че продължава делото и - да популяризира българския фолклор!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво извинение бре моме. БРУЛИ ЗДРАВО АМЕРИКАНСКАТА КРУША! ТЕ СИ САДАТ ОТ ЦЕЛ СВЕТ И НЕМА ДА УСЕТАТ