ЕС наложи оръжейни санкции срещу Сирия

Над 800 са убитите при протестите в страната
Обновена: 10 май 2011 15:07 | 10 май 2011 10:33, Елка Василева
15
ЕС наложи оръжейни санкции срещу Сирия
Снимка: Reuters

ЕС наложи ембарго върху доставките на оръжие за Сирия в отговор на жестокото потушаване на антиправителствените протести в страната.

В публикувано в Брюксел изявление се казва, че ЕС налага забрана за доставки в Сирия „на въоръжение и оборудване, което може да бъде използвано за репресивни цели“.

ЕС забрани също така на 13 членове на сирийското ръководство да влизат на негова територия и замрази техните европейски активи, посочва Би Би Си.

ООН изрази нарастващо безпокойство по повод ситуацията в град Дераа в южната част на Сирия, където според идващите оттам съобщения правителствените войски са убили десетки хора.

Междувременно правозащитници съобщават, че от западното предградие на Дамаск Муадхамия, което е отцепено от сирийската армия, се чува танкова стрелба.

Над Муадхамия се издигат стълбове черен дим. Антиправителствен активист съобщи за Би Би Си, че са били убити трима жители на предградието, а около 200 са арестувани.

Той каза, че „военните и служителите на спецслужбите са използвали цялата си налична сила срещу жителите на Муадхамия. Те искат да арестуват лидерите на протестното движение“.

По данни на правозащитници за 7 седмици антиправителствени протести в Сирия са загинали над 800 души, а хиляди са ранени.

Още по темата

Сирийските власти оспорват тези числа, като заявяват, че при безредиците са загинали 100 военнослужещи.

Сирийската армия продължава операцията по потушаване на протестите в градовете Хомс, Дераа и Банияс.

Достъпът в Сирия за чуждестранните журналисти е забранен, затова идващата оттам информация трудно може да бъде проверена.

В понеделник сирийски вестник публикува изявление на президента на страната Башар Асад, в което се казва, че „кризата ще мине и ще приключи, а административните и политическите реформи ще продължат“.

Асад призова сирийците „да се сплотят пред лицето на този заговор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ЕССирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нещо бъркаш 13 -арабите се крият зад гърба на жени и деца !!! Никакъв *** не са яли в Ливан -просто правят грешка, че не мачкат наред а си играят на хуманност !!! Как ние сме убивали наред в Гърция -никаква милост за тези *** арабите !!!!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 11 прав си Изрел са( велики войници) ,ама само срещу палестинските хлапаци въоражени с прашки и за всеки случай да не стане някой сакатлък завързват по танковете си палестински дечица ,че може някой камък да ги прасне и толкова Видяхме ги в Ливан скоро какъв *** ядоха от Хасан Насрала и неговите *** ,а че имат оръжие имат спор няма -имат си Родшилд и неговия ФЕД дето всеки ден се печатат чифутските (оръжия) без покритие ,толкова за стахливите, гърбуноси ,алчни и крадливи мошенници
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе кога тия големи демократори на запад ,ще наложат да речем на изрел санкции ,завчера гледах по нова документален филм за ивицата Газа то бива юдейски садизъм ,бива сатанизъм ама чак пък толкова .Там се извършва геноцид ,а не война даваха осакатени и ослепени деца от фосфорни бомби ,а уж са забранени ,племето на дявола си прави каквото си иска ,а курвичките в сащ и ес мълчат като *** и после да разправят ,че нямало еврейска конспирация.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какви санкции срещу Израел бе *** - Изрел има такова и толкова оръжие,че ЕС може само да мечтае !!! Тези комунистически -арабски *** създават пробдеми в целият свят !!! Само Мачкане за тях !!!!!!!!!!!!!!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А пък на другаря Башер жена му избегала в Лондон:)Забележете,в Лондон,а не в Северна Корея или при другарите Кастро,примерно.
9
4
 
4
 
! Отговори
elica1204 преди 12 години
Къде са Американците, да ЗАПОЧНАТ ДА бомбардират и НАТО да ПРОДЪЛЖИ ??Някой да е чул Кадафи да избива демонстранти?....Явно нефта е малко в Сирия ...!
8
2
 
1
 
! Отговори
...d преди 12 години
Tея отдавна трябваше да ги избият, заради тях имаше толкова атентати в Ливан...
7
0
 
0
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
е па престани да досаждаш. сами си го набивате.
6
0
 
3
 
! Отговори
dvoen standart преди 12 години
V Kongo ubitite sa milioni ama nali ima dalavera i nikoi nishto ne nalaga -. V Sauditska streliaha s boini patroni po horata i niakoi da e chul za tova. Ai siktir s toia teatur. Vzimat mi parite ot danucite i me praviat na balamurnik. Pa i noi podslushvat i kontrolirat do n-ta stepen.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде и тея ги почнаха евреите.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде и тея ги почнаха.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
те там са бият с камънак, тея санкции не ги касаят..
2
2
 
10
 
! Отговори
мм преди 12 години
Хахаха Тия от НАТО къв автогол си вкараха не е истина,атакуваха Кадафито ,но сега се оказа ,че половината Арабски и Африкански свят се разбонтува и чакат помощ от тях ,ама там нямат петрол и ситуацията сега е патова,Американците пак ни пре**** ,щото видяха какво се заформя и се отдръпнаха тактично,сега нашите ще ги видим как ще излязат от ***,със тези лозунги които развяваха ние водим война за да спасим цивилни хора,ама сега се оказа ,че доста хора и народи трябва да спасяват,а петрол нямат
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС ДА наложи оръжейни санкции срещу ИЗРАЕЛ.