Палестинската пролет през есента

Ще има ли кой да чуе вика за независимост на палестинците?
23 сеп 2011 08:10,
166
Палестинската пролет през есента
Палестинка участва в демонстрация на Западния бряг с искане за пълноправно палестинско членство в ООН. Снимка: Reuters

За независима палестинска държава се говори отдавна. Всички са категорични, че това е пътят към траен мир в Близкия изток. Но думите си останаха думи.

Палестинска държава няма. Блокадата над Ивицата Газа продължава, изграждането на еврейски селища в окупираните територии на Западния бряг продължава, терористичните атаки и насилието също.

Все по-отчетлива е невъзможността за постигане на консенсус между палестинците и Израел. Спорът за територия и граници спъва още в начална фаза всеки опит за споразумение.

В тази напрегната обстановка на изчакване и безкрайни разговори в крайна сметка палестинците се решиха да действат безкомпромисно. Президентът на автономията Махмуд Абас е непоколебим и в петък (23 септември) ще настоява за международно признаване на своята страна. Палестина иска да стане пълноправен член на ООН. Ако това се случи, няма кой да оспори независимостта на палестинската държава.

Още по темата

Абас не пропуска да подчертае, че сънародниците му искат връщането на териториите отпреди войната от 1967 година. Палестинците се надяват, че евентуално решение в тяхна полза на Общото събрание на ООН ще принуди иначе неотстъпчивия по този въпрос израелски премиер Бенямин Нетаняху да склони на компромис.

Нетаняху е твърд противник на връщането на границите отпреди 44 години. По този въпрос той се противопостави дори на най-близкия си съюзник – Съединените щати. Когато през май Барак Обама заговори за палестинска държава в териториите от 1967 г., израелският премиер окачестви идеята като „нереалистична” и „неоправдана”. В окупираните части от Източен Ерусалим и Западния бряг има над 200 еврейски селища, в които живеят половин милион души, е аргументът на Нетаняху.

Израел не пропуска и да отбележи, че настоящата инициатива на Палестина е едностранен акт, който подкопава основите на мирните преговори.

За самите палестинци обаче ходът им е съвсем навременен и уместен. Те уточняват, че Близкоизточната четворка (ЕС, САЩ, Русия и ООН) е поела ангажимент да работи за постигане на независимост на Палестина до края на септември 2011 година.

Американският президент препотвърди този ангажимент миналата година. В същото време палестинският премиер Салам Фаяд увери, че автономията е изградила държавни институции и е напълно готова за независимост. Световната банка и Международния валутен фонд потвърдиха това.

Вълната от продемократични процеси в Арабския свят също засили желанието на палестинския народ да поиска своя собствена държава.

През 1988 година Ясер Арафат обяви самостоятелно независимост на Палестина в границите от 1967 г. Тогава той получи подкрепата на около 100 държави, голяма част от които арабски, комунистически и южноамерикански. Пълноправно членство в ООН обаче ще има далеч по-силен ефект предвид водещата световна роля на организацията.

За членство на Палестина като независима държава трябва да се мине през съответната процедура.

Като за начало е необходимо одобрението на 15-членния Съвет за сигурност. Ако се стигне  до „да” от Съвета, предстои гласуване сред 193-те страни-членки на Общото събрание. Финално одобрение се дава при наличие на 2/3 от гласовете.

По последни „сметки” на Общото събрание палестинската кауза биха подкрепили 122 държави, сред които Русия, Китай, Бразилия, Индия и редица страни от ЕС. Тези гласове са само със 7 по-малко от необходимото мнозинство. Нужната бройка обаче може да бъде достигната лесно в следващите дни предвид усилените дипломатически совалки в Ню Йорк.

Истинският проблем за Палестина ще бъде в Съвета за сигурност, където като един от постоянните членове Съединените щати обявиха, че ще приложат правото си на вето. Според Вашингтон действията на Абас и съмишлениците му са извиване на ръце и затова най-вероятно ще се стигне до орязване на мераците за пълноправно членство още в начален етап.

В този случай ще станем свидетели на друг опит за международно признаване на легитимността на палестинската държава. Палестинската делегация има правото да поиска разглеждане на резолюция от Общото събрание на ООН, чрез която да получи статут на страна-наблюдател. Такъв към момента има само Ватикана, а в определен период от време наблюдател без членство беше и Швейцария.

Подобна резолюция се нуждае от обикновено мнозинство, за да бъде приета. Никой няма право на вето. С други думи – трябва да стане чудо, за да не бъде одобрена.

Така палестинците, които вдигнаха много шум около себе си в последните дни, ще постигнат малка победа. Но към момента тази малка победа, тази малка крачка, като че ли би била достатъчна за тях. Защото ще покажат, че могат да надигнат глас за независимост. Глас, който става все по-трудно да не бъде чут.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
5
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Стенли-този конфликт е между братовчеди.И като такъв е кървав и несправедлив.Но трябва да има мир-същия онзи мир в който всеки да има място под слънцето, да отглежда децата си и да гради.Другото са ..простотии!
144
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма такова нещо като еврейски(народ) който е бил в Израел ще ви каже същото ходил съм 2 пъти там и видях с очите си ,че освен ,че има евреи със светла кожа -ешкеназити,има и малка група мургавли които приличат на нашенските *** те се водят- сафарати и са най близко генетично от така наречените библейски юдеи ,но са съвсем малко ,за сметка на това има много *** които също се водят евреи с една дума там са пълен миш-маш и не са никакъв народ ,обединява ги само шантавата им сектантска религи
143
13
 
6
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Светите земи са юдейски и християнски, палестинците там са окупатори, Израел има пълното право да защитава земята си със всички средства, които сметне за необходими!!! палестинците да бъдат изселени в ирак или сирия!
142
2
 
4
 
! Отговори
стенли преди 12 години
до 146 -защо си мислиш ,че там са убива ни само палестинци?Защото по новините виждаш само това.Случайно да си си задавал въпроса-това ли са истинските новини които получавам?
141
2
 
5
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
до 143 Безумие е да се избиват хора всякакви не само евреи. Защото в Палестина в момента се случва точно това от което евреите са бягали. Един концлагер
140
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В битката м/у исляма и юдаизма предпочитам исляма да победи.
139
1
 
5
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
до 128 Абсолютно си прав. Обаче има много евреи които почитат Талмуда и те не се крият и я проповядват. Не е по различно от нацизама дори много по-гадно това е проблемът. Колкото да нормалният еврейн той си е човек като всички нас и страда не по-малко от върхушката отгоре.
138
1
 
3
 
! Отговори
Стенли преди 12 години
до 140 Безумие е и това да се избият и толкова милиона евреи при погроми през вековете и в концлагерите/защото са нямали държава където да бъдат защитени/България може да се гордее с хора ,като Д. Пешев и митрополит Кирил.Днес с повече хора като тях няма да е толкова трудно да бъдем по-добра България.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 127 Защо сам си вкарваш автогол? Защо споменаваш Хитлер и Сталин, като според вашите разбирания, Хитлер е австрийски евреин и съответно Сталин грузински (планински)! Йосифеееее!
136
0
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
Старият Завет се спазва само от евреите караими, но те се многомалко.Мнозинството от т.нар. юдеи са талмудисти.Талмудът е тълкувание на Старият Завет, който de facto отрича Старият Завет.Защото в Старият Завет се казва "Не убивай", но в талмуда се казва "не убивай хора, но хора са само талмудистите".Не случайно в Апокалипсиса се казва, че тези наричат себе си юдеи, но не са юдеи.Те са всъщност талмудисти.
135
2
 
2
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До 130 Притенциите за земя отпреди 2000 години е безумие. Първо историята от тогава най вероятно доста далеч от истината. Кой е доказъл въобще съществуването на Исус на каво се базира всичко........Колкото до Африка истината е че там проблема е донесен от колониалните държави които са създавали държави на базта на техните интереси не на нараодите техният състав итн. Балканите са също добър пример. Югославия как е създадена и от кого..... Така че първоизпочникът е там.
134
1
 
2
 
! Отговори
стенли преди 12 години
сигурно и със синагогите е така?Естествено,че и арабите са били там,никой не го оспорва ,а къде са били евреите преди 1967-насилствено изселени.
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да си юдей трябва да си еврейн!Пълна тъпота! Все една да се каже , за да си християнин трябва да си българин, или за да си мюсулманин трябва да си турчин!този капан са си го заложили самите еврейиотците на юдаизма!По тази причина това племе е обречено на идторическа самота и омраза, както от християни, така и от мюсулмани!Израел няма бъдеще! Арабите ги мразят! Подкрепата на християните е несигурна /2000 г. история доказват това/!Изходът е евреите да приемата една от двете световни религ
132
1
 
3
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Стенли-много заблуждавая=арабите са били там.С резолюцията за създаването на Израел в Палестинската провинция се решава да се създаде и палестинска държава.А първия еврейски и единствен университет по това време си съществува и не е разрушен и до днес.
131
0
 
1
 
! Отговори
под убийство преди 12 години
се визира отнемане на живот без основание но за изгода и полза, тоест със зла умисъл. Не става дума за самозащита от нападение, или някаква битка със злонамерени противници
130
0
 
3
 
! Отговори
До 131 преди 12 години
Това , че ти правиш разлика м/у талмудист и друг не означава , че простия и ограничен националист и расист и тн. може........
129
9
 
7
 
! Отговори
стенли преди 12 години
1948 след създаването на държавата Израел ,арабите окупират същите тези територии ,но никой не споменава и дума за това?Насила изгонва всички евреи,унищожава всички синагоги и университети.Ерусалим е с преобладаващо еврейско население още през 1850 г.Стига с тези манипулирани антиеврейски публикации.Защо никой не споменава с какво е ангажиран Европейския съюз при подписването на договора от Хелзинки 1985? Прочете книгата Exodus има и филм с участието на Пол Нюман.Ами Сан Ремо-1920г?
128
2
 
4
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
Хора разберете и проумейте, тези цитати са от някаква книга, но тя няма общо с обикновеният евреин. Все едно някой днес да напише книга тълкувание на Новият завет и да си пише ей такива щуротии. Те няма да са верни. Не бива да се убива, според Старият завет убийството е грях. Старият завет е Тората, това е основата на юдеизма. Ако някой дрънка друго то той не е юдеин и не разбира но пише небивалици и нанася само вреда.
127
1
 
1
 
! Отговори
Шулхан Арух преди 12 години
Закон 1На евреина не е позволено да продава на акума (християнина) дрехи, на които има ресни (които са по края на дрехите, обличани от евреите при утринната молитва). Той не е длъжен да дава на акума такава дреха дори в залог и даже само заради това, другият да я държи временно при себе си, защото когато акумът има такава дреха, трябва да се опасяваме, че той може да измами евреина, твърдейки, че също е евреин; ако тогава евреинът му се довери и сам тръгне да пътува с него, то акумът би го убил.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
талмудистите ползват преводи на талмуда и на други езици, но само между тях си.Защото ако станат обществено достояние ще се увеличи омразата към талмудистите.Не случайно евреите-талмудисти са толкова мразени.Никой не мрази евреите християни.