Палестинската пролет през есента

Ще има ли кой да чуе вика за независимост на палестинците?
23 сеп 2011 08:10,
166
Палестинската пролет през есента
Палестинка участва в демонстрация на Западния бряг с искане за пълноправно палестинско членство в ООН. Снимка: Reuters

За независима палестинска държава се говори отдавна. Всички са категорични, че това е пътят към траен мир в Близкия изток. Но думите си останаха думи.

Палестинска държава няма. Блокадата над Ивицата Газа продължава, изграждането на еврейски селища в окупираните територии на Западния бряг продължава, терористичните атаки и насилието също.

Все по-отчетлива е невъзможността за постигане на консенсус между палестинците и Израел. Спорът за територия и граници спъва още в начална фаза всеки опит за споразумение.

В тази напрегната обстановка на изчакване и безкрайни разговори в крайна сметка палестинците се решиха да действат безкомпромисно. Президентът на автономията Махмуд Абас е непоколебим и в петък (23 септември) ще настоява за международно признаване на своята страна. Палестина иска да стане пълноправен член на ООН. Ако това се случи, няма кой да оспори независимостта на палестинската държава.

Още по темата

Абас не пропуска да подчертае, че сънародниците му искат връщането на териториите отпреди войната от 1967 година. Палестинците се надяват, че евентуално решение в тяхна полза на Общото събрание на ООН ще принуди иначе неотстъпчивия по този въпрос израелски премиер Бенямин Нетаняху да склони на компромис.

Нетаняху е твърд противник на връщането на границите отпреди 44 години. По този въпрос той се противопостави дори на най-близкия си съюзник – Съединените щати. Когато през май Барак Обама заговори за палестинска държава в териториите от 1967 г., израелският премиер окачестви идеята като „нереалистична” и „неоправдана”. В окупираните части от Източен Ерусалим и Западния бряг има над 200 еврейски селища, в които живеят половин милион души, е аргументът на Нетаняху.

Израел не пропуска и да отбележи, че настоящата инициатива на Палестина е едностранен акт, който подкопава основите на мирните преговори.

За самите палестинци обаче ходът им е съвсем навременен и уместен. Те уточняват, че Близкоизточната четворка (ЕС, САЩ, Русия и ООН) е поела ангажимент да работи за постигане на независимост на Палестина до края на септември 2011 година.

Американският президент препотвърди този ангажимент миналата година. В същото време палестинският премиер Салам Фаяд увери, че автономията е изградила държавни институции и е напълно готова за независимост. Световната банка и Международния валутен фонд потвърдиха това.

Вълната от продемократични процеси в Арабския свят също засили желанието на палестинския народ да поиска своя собствена държава.

През 1988 година Ясер Арафат обяви самостоятелно независимост на Палестина в границите от 1967 г. Тогава той получи подкрепата на около 100 държави, голяма част от които арабски, комунистически и южноамерикански. Пълноправно членство в ООН обаче ще има далеч по-силен ефект предвид водещата световна роля на организацията.

За членство на Палестина като независима държава трябва да се мине през съответната процедура.

Като за начало е необходимо одобрението на 15-членния Съвет за сигурност. Ако се стигне  до „да” от Съвета, предстои гласуване сред 193-те страни-членки на Общото събрание. Финално одобрение се дава при наличие на 2/3 от гласовете.

По последни „сметки” на Общото събрание палестинската кауза биха подкрепили 122 държави, сред които Русия, Китай, Бразилия, Индия и редица страни от ЕС. Тези гласове са само със 7 по-малко от необходимото мнозинство. Нужната бройка обаче може да бъде достигната лесно в следващите дни предвид усилените дипломатически совалки в Ню Йорк.

Истинският проблем за Палестина ще бъде в Съвета за сигурност, където като един от постоянните членове Съединените щати обявиха, че ще приложат правото си на вето. Според Вашингтон действията на Абас и съмишлениците му са извиване на ръце и затова най-вероятно ще се стигне до орязване на мераците за пълноправно членство още в начален етап.

В този случай ще станем свидетели на друг опит за международно признаване на легитимността на палестинската държава. Палестинската делегация има правото да поиска разглеждане на резолюция от Общото събрание на ООН, чрез която да получи статут на страна-наблюдател. Такъв към момента има само Ватикана, а в определен период от време наблюдател без членство беше и Швейцария.

Подобна резолюция се нуждае от обикновено мнозинство, за да бъде приета. Никой няма право на вето. С други думи – трябва да стане чудо, за да не бъде одобрена.

Така палестинците, които вдигнаха много шум около себе си в последните дни, ще постигнат малка победа. Но към момента тази малка победа, тази малка крачка, като че ли би била достатъчна за тях. Защото ще покажат, че могат да надигнат глас за независимост. Глас, който става все по-трудно да не бъде чут.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
3
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До 106 как ще коментираш цитатите от талмуда (една от свещените книги на Евреите ) Има много хора които и се кланят (разбира се има и доста евреи които я мразят). Аз по-човеко омразна книга не съм разгърщал.
104
2
 
1
 
! Отговори
Как преди 12 години
А по въпроса с палестинците- ами проста арабска ***, не забравяйте , че когато Израел ги остави на мира, те започват да се бият поможду си.....На кого му е нужна такава държава , и освен това какво ще правят ако имат независимост, всички тези обучени терористи , които могат само да стрелят и правят бомби? Ще работят? Едва ли.......
103
0
 
0
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
отделно земите не са чужди! Всичката земя там си е наша, но на това отгоре за да не каже някой че сме изгонили тия палестинци, сме я закупили от тях!
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 101Еврейската азбука произхожда от финикийската, а не обратното. Така, че не се опитвай да заблуждаваш хората! Нищо, че не сме толкова "интелигентни" колкото вас! :)
101
1
 
1
 
! Отговори
Kak преди 12 години
Хаха чудя се направо какви глупости пишат тук. Еврейте убивали деца и пиели кръвта им? Абе луди ли сте, в кой век живеете? Елементарната Средновековна пропаганда на църквата не би трябвали да има място в 21 век. Целият проблем с еврейте е Църквата и ПАРИТЕ!!! Просто някога са работили ръка за ръка, лихварството е било грях и затова Църквата го е възложила на еврейте, обаче те са станали прекалено богати......същото както и с Тамплиерите.....и са станали проблем, след това - пропаганда...
100
1
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
не сега не е война, сега едвам се крепи мира, но няма да е за дълго.Иде война, за съжаление, и то страховита!
99
5
 
2
 
! Отговори
история! преди 12 години
За евреите се е чувало още преди незнам си колко хиляди години, от тях иде Цялата цивилизация, не от дивите племена дето са шествали тука из езическа европа и хунска азия.За палестинците са чували само в катуните в столипиново..
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 100Ами сега съществуващото положение не е ли война! Или "узаконяването" на заграбването на чужди земи е само ваша привилегия?
97
3
 
3
 
! Отговори
мангалите преди 12 години
палестина е зле почти колкото нас, по мангализъм сме на един хал..
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересни номади ще да са били щом историческите извори сочат тяхно присъствие и във Вавилон и в Ур халдейски ,а колкото до финикийците ,некропола в Картаген е изписан на старо иврит,факт
95
9
 
3
 
! Отговори
Н Е! преди 12 години
Н Е на *** "държава" палестина! НЕ! Стига *** държави! Една циливизована държава като Израел няма нужда от есин кърлеж на гърба си като палестина. Тия само искат и мрънкат, стрелят и убиват не бива да имат автономия, така ще стане война, а ние не искаме война , нали?
94
0
 
5
 
! Отговори
Цитат преди 12 години
"Признаването на независима палестинска държава е нещото, което ще се случи след смъртта на последния евреин на тази земя." ген.Ариел Шарон - бивш премиер-министър на Израел.Това май обяснява всичко и не се нуждае от коментар.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 95 Тия ги разправяй на друг...Връщал ги! Между EXODUS иEBACK разликата е ехеееееее!
92
4
 
3
 
! Отговори
един преди 12 години
хора не плюйте по нещо което не разбирате! Навсякъде има лоши и зли хора и при евреите е така, но не бева да се приравняват всички така, това си е нацизъм от чист вид. Хитлер е мега турбо *** и дечица е избивал, какво исткате , да се наредите редом до него в ада ли? Явно мнозина това искат, ***!
91
1
 
5
 
! Отговори
Astarot преди 12 години
@90Реално погледнато, преди Египтяните да поробят евреите, те са живели по тези земи по времето на Авраам. Но като всяко номадско племе, е трябвало да водят постоянни битки за оскъдните пасбища с други номадски племена (Филистимците). А преди евреите на тези земи са били финикийците, които са се преселили по северо-западните брегове на Африка около Тунис. А колко други племена са минавали от там... На практика, целия днешен арабски свят (плюс Македонците) има право на претенция върху Израел :)
90
0
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 12 години
Той ги връща в техните си земи , а са разпръснати след като вдигат най-голямото въстание в Римската империя 70 г.сл.хр. и император Веспасиян ги побеждава и изселва ,тогава е вряло и кипяло в тези земи и Иисус е бил само епизод .Между впрочем е богатствата от Иерусалимския храм императора построява Колизеума в Рим
89
0
 
5
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
Знеш ли колко хора евреи които са загубили деца роднини са избягали от Израел и не обвиняват палестинците а обвиняват собственото си правителство че с политиката си насажда омаразата. Защото докато има хора които няма какво да губят нищо няма да се реши. Защото продължава да се строи на палестински територии. Целият свят осъди това обаче не се спира а ? Пак ли палистиците са виновни за това а Взимаш земята на хората какво очакваш да правят маслинови клонки да ти носят а ?
88
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 87 .Ние христианите трябва да сме им безкрайно благодарни защото са дали на света Иисус ,той е роден от еврейка ,отраснал е в еврейско семейство,спазвал е еврейските обичай и защото се е възпротивил на сатуквото на народа си в рамките на римската империя е бил разпнат и е станак Христос , първи последователи в първите ВЕКОВЕ са били еврей , после особено католицизма са анантемосали евреите за да се отличи новата религия.
87
1
 
10
 
! Отговори
Astarot преди 12 години
Всеки трезвомислещ човек в Света не намира причина Палестина да не се признае като държава. Всички държави, които са против са всъщност провокирани и притиснати от САЩ и Израел. Щото ако ги питаш САЩ, ще гласуват с 2 ръце за автономия на Чечня, Косово, или който и да е. Дори и ако утре стане нещо в Родопите, с лека ръка ще гласуват за автономия на помаците. Но стане ли дума за Палестина са твърдо против, защото представата на Израел за "преговори" е "My way or the Highway!"
86
0
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 12 години
При първия сериозен пробив в преговорите за независима палестинска държава двамата участници получиха Нобеловата награда за мир - Ицхак Рабин и Ясер Арафат. Рабин е признат навсякъде по света за един от най-големите политици на своето време с изключение на собствената си държава, където след преговорите в Осло за създаване на палестинската автономия го наричат национален предател. Само година след подписването на споразумението от Осло е убит от собствените си бивши поддръжници.