Палестинската пролет през есента

Ще има ли кой да чуе вика за независимост на палестинците?
23 сеп 2011 08:10,
166
Палестинската пролет през есента
Палестинка участва в демонстрация на Западния бряг с искане за пълноправно палестинско членство в ООН. Снимка: Reuters

За независима палестинска държава се говори отдавна. Всички са категорични, че това е пътят към траен мир в Близкия изток. Но думите си останаха думи.

Палестинска държава няма. Блокадата над Ивицата Газа продължава, изграждането на еврейски селища в окупираните територии на Западния бряг продължава, терористичните атаки и насилието също.

Все по-отчетлива е невъзможността за постигане на консенсус между палестинците и Израел. Спорът за територия и граници спъва още в начална фаза всеки опит за споразумение.

В тази напрегната обстановка на изчакване и безкрайни разговори в крайна сметка палестинците се решиха да действат безкомпромисно. Президентът на автономията Махмуд Абас е непоколебим и в петък (23 септември) ще настоява за международно признаване на своята страна. Палестина иска да стане пълноправен член на ООН. Ако това се случи, няма кой да оспори независимостта на палестинската държава.

Още по темата

Абас не пропуска да подчертае, че сънародниците му искат връщането на териториите отпреди войната от 1967 година. Палестинците се надяват, че евентуално решение в тяхна полза на Общото събрание на ООН ще принуди иначе неотстъпчивия по този въпрос израелски премиер Бенямин Нетаняху да склони на компромис.

Нетаняху е твърд противник на връщането на границите отпреди 44 години. По този въпрос той се противопостави дори на най-близкия си съюзник – Съединените щати. Когато през май Барак Обама заговори за палестинска държава в териториите от 1967 г., израелският премиер окачестви идеята като „нереалистична” и „неоправдана”. В окупираните части от Източен Ерусалим и Западния бряг има над 200 еврейски селища, в които живеят половин милион души, е аргументът на Нетаняху.

Израел не пропуска и да отбележи, че настоящата инициатива на Палестина е едностранен акт, който подкопава основите на мирните преговори.

За самите палестинци обаче ходът им е съвсем навременен и уместен. Те уточняват, че Близкоизточната четворка (ЕС, САЩ, Русия и ООН) е поела ангажимент да работи за постигане на независимост на Палестина до края на септември 2011 година.

Американският президент препотвърди този ангажимент миналата година. В същото време палестинският премиер Салам Фаяд увери, че автономията е изградила държавни институции и е напълно готова за независимост. Световната банка и Международния валутен фонд потвърдиха това.

Вълната от продемократични процеси в Арабския свят също засили желанието на палестинския народ да поиска своя собствена държава.

През 1988 година Ясер Арафат обяви самостоятелно независимост на Палестина в границите от 1967 г. Тогава той получи подкрепата на около 100 държави, голяма част от които арабски, комунистически и южноамерикански. Пълноправно членство в ООН обаче ще има далеч по-силен ефект предвид водещата световна роля на организацията.

За членство на Палестина като независима държава трябва да се мине през съответната процедура.

Като за начало е необходимо одобрението на 15-членния Съвет за сигурност. Ако се стигне  до „да” от Съвета, предстои гласуване сред 193-те страни-членки на Общото събрание. Финално одобрение се дава при наличие на 2/3 от гласовете.

По последни „сметки” на Общото събрание палестинската кауза биха подкрепили 122 държави, сред които Русия, Китай, Бразилия, Индия и редица страни от ЕС. Тези гласове са само със 7 по-малко от необходимото мнозинство. Нужната бройка обаче може да бъде достигната лесно в следващите дни предвид усилените дипломатически совалки в Ню Йорк.

Истинският проблем за Палестина ще бъде в Съвета за сигурност, където като един от постоянните членове Съединените щати обявиха, че ще приложат правото си на вето. Според Вашингтон действията на Абас и съмишлениците му са извиване на ръце и затова най-вероятно ще се стигне до орязване на мераците за пълноправно членство още в начален етап.

В този случай ще станем свидетели на друг опит за международно признаване на легитимността на палестинската държава. Палестинската делегация има правото да поиска разглеждане на резолюция от Общото събрание на ООН, чрез която да получи статут на страна-наблюдател. Такъв към момента има само Ватикана, а в определен период от време наблюдател без членство беше и Швейцария.

Подобна резолюция се нуждае от обикновено мнозинство, за да бъде приета. Никой няма право на вето. С други думи – трябва да стане чудо, за да не бъде одобрена.

Така палестинците, които вдигнаха много шум около себе си в последните дни, ще постигнат малка победа. Но към момента тази малка победа, тази малка крачка, като че ли би била достатъчна за тях. Защото ще покажат, че могат да надигнат глас за независимост. Глас, който става все по-трудно да не бъде чут.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
2
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
И все пак ,колко е границата за имотни претенции-50 години,100 години,1000 години?Как се образуват държавите-в исторически план-с кръв и насилие.Днес се опитват с резолюции.Доколкото зная в Африка се създават държави след отмяната на колониализма и резултата го знаем.Кашата е голяма!!!
124
0
 
2
 
! Отговори
до 126 преди 12 години
първо, какво е талмудът? Кой го е писал и защо? КАкво общо с него има обикновеният евреин? Знаиш ли колко общо? Колкото общо има обикновеният американец с онези дето взривиха кулите. Тоест нищо общо!Не бива да се забравя и това, че има евреи и евреи. Даже в Светото Писание пише в книгата откровение, един пророчески шедьовър, препоръчвам на всеки да я чете и размишлява над нея. Там пише че има евреи които не са такива но лъжат..
123
0
 
2
 
! Отговори
Шулхан Арух преди 12 години
Закон 50От момента, в който Санхеприн (Синедрионът) и храмът (в Йерусалим) вече не съществуват, смъртните присъди не могат да се произнасят (от Синедриона, т.е. от съдите на върховния съвет), както това е било преди. Равинският съд може да произнася смъртни присъди само по Закон 19. Независимо от това, освен позволението да се убива музер, т.е. доносник (Закон 45), убийството без присъда й равинско присъствие се явява добро дело в следните случаи:а) Тук с приведен пример, който от благоприличие ние няма да посочим.б) Евреинът извършва добро дело, когато убива апикорес. За апикорес се признава свободомислещият, неверникът, подигравачът и т. н. - всеки, който отрича учението на Израил и се големее със своето неверие, както и този. който е станал акум. Когато евреин може да извърти такова убийство публично - нека да го извърши! Но когато от страх пред държавните власти не бива да го прави, тогава той трябва да помисли за средствата, чрез които тайно да премахне апикореса от света. Така че евреинът, макар и директно не задължен да убие акума, с когото живее в мир, все пак никак не му е позволено да спасява акума от смърт.
122
4
 
1
 
! Отговори
Как преди 12 години
... истински превод на Талмуда е невъзможен поради разликата в структурата на индоевропейските езици арамейски . Историята на превода на Стария завет е изпълнена с трудности, защото наистина някои нюанси се губят при превода и на най-компетентните и добронамерени преводачи. Освен това, след като почти няма достъп от тази книга, особено за нееврей, как се появяват тези цитати, замисляли ли сте се дали са верни? Колко хора са избили еврейте и колко Кръстонсците? А Хитлер и Сталин? А?
121
0
 
1
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До 117 Светата инквиция е не-помалко отвратителна но е отрчена от всички. Само че талмудисти има все още и те не са малко. До 116 Какво значи чел недочел. Цитатите от тази книга истина ли са или не това е. Ако не моля те ако си запознат повече да ми ги разтълкуваш. Много евреи дори са овратени от нещата в нея.
120
5
 
3
 
! Отговори
абе преди 12 години
момче, талмудът е на иврит, научи иврит и чети, казал някой нещо, написал и хората верват, евреите така онака, затова и избиха толкова народ и дечица по камерите на смъртта, ама ако бяха твоите или моите , нямаше така да дрънкаме наедро. Хората мразят евреите, понеже мразят Бога. Спасението е от юдеите! Ще го разберете един ден. И Господ беше евреин и 12 те му апостоли бяха евреи до един и те разгласиха по целия свят благата вест за спасени чрез вяра в Мисията Йешуа / Иисус/..
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами на руски има в нета части от талмуда.Напр. 100-та най важни закона на талмуда - Шулхан Арух.Не искам обаче да ги цитирам.Най-човеконенавистната книга съществувала някога.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
попитай древните гърците,това е техен термин
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Инквизицията е католичешка измислица.папизмът не е Църквата.Той много се е отделил от Православната Вяра.Има много грешни неща.По време на "кръстоносните походи" не случайно българската армия се бие с "кръстоносците".
116
0
 
1
 
! Отговори
Israel abides преди 12 години
Israel abides! :)))))
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 116Че как да го разгърне тоя Талмуд, като го криете от гоите! Всички свещени книги са публикувани, само Талмуда - не!
114
0
 
2
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
Не , не са купили една шепа. А защо е трябвало да купуват обратно тяхната си земя ли, ами защото това подова на почтеният човек, нищо че преди е била твоя, този дето те е изгонил , сетне може да я е продал на някой, ззатова подобава пак да я купиш, така е редно..
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 114 За фонетичната азбука ли говориш? А ти би ли ми казал защо на парите им казват "финикийски знаци", дето толкова много ги обичате! Като събереш две и две, пак кажи, че е пет.
112
2
 
1
 
! Отговори
Как преди 12 години
До 110, а как ще коментираш Светата Инквизиция?
111
3
 
1
 
! Отговори
до любомирчо преди 12 години
абе любомирчо, ти и талмуда не си разгръщал, какво дрънкотиш, чел недочел от тук и там по сайтовете дето прокламират омраза. Едно време това са говорели че евреите пиели кръвта на децата, пълни глупости, ама народа вярва и давай да ги трепем. Аман от ***!
110
4
 
3
 
! Отговори
стг преди 12 години
в израел се разботват процесори Интел а при арабите се тунинговат камили вие кои предпочитате
109
0
 
0
 
! Отговори
До 107 преди 12 години
Би ли ми разтълкувал гръцкия термин Финикия
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Купили сте една шепа (а защо е трябвало да си купувате "вашата земя" питам!), а след това сте заграбили четворно повече! И това ли наричате "закупуване"? По-отрицателен пример, здраве му кажи.
107
1
 
3
 
! Отговори
все едно преди 12 години
все идно да си имаш апартамент от който те изгонват за дълго, и се нанасят, сетне идва синът ти и го купува обратно от въпреки че по право си е негов. После иде продавача и казва че синът ти го е изгонил и почва да убива децата му. Ти какво ще направиш?
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истинате е че след Втората световна война и създаването на Израелската държава ,СССР застана зад арабите ,защото искаше да изнася революция и им продавахме оръжие ,от което някой много се нагушиха а Щатите застанаах съвсем естествено зад Израел,който дори до момента е единствената демократична държава в района и е на светлинни години от околните.Там стидената война беше гореща и най много пстрадаха палестинците,кото от нищо не отличаващ се народ от останалите араби се консоллидираха в през годин