Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия

Русия изпрати в района "десантен юмрук", пишат руски издания
Обновена: 27 юли 2012 15:10 | 27 юли 2012 08:46, Елка Василева
483
Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия
Край бреговете на Сирия е пристигнала вече руска морска пехота. Снимка: архив, Reuters

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски. В отговор Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна, за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието.

Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът. Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната с 9 на сто от населението, като ги убеди да минат на страната на революцията.

По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан. Независимо как ще приключи сирийската криза, кюрдите при всяко положение вече успяха да обединят своите сили и да укрепят позициите си и в конфронтацията с режима на Асад, и във войната срещу турските власти, изтъква всекидневникът.

Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота - "създаден е десантен юмрук", отбелязва "Независимая газета".

Вчера главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков положи усилия да разясни пред обществеността задачите, поставени на руските бойни и спомагателни кораби, изпратени в Средиземно море. На пресконференцията не се чуха особени откровения, но коментарите на адмирала подсказват извода, че формираната до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, се казва в статията.

Според Чирков тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка (. . .), набелязани още миналата година. Това не е скорострелно решение". При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно. Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.

Всички кораби наистина се използват вече над 30 години и едва ли могат да носят целия товар, за който са предвидени - 1200 десантчици и 72 единици бронирана техника. Но дори ако приспаднем 20 на сто, става дума за "близо 1000 десантчици и малко под 60 бронирани машини - сериозно войсково формирование. . . Защо ли е потрябвало да бъде там?" - пита се изданието.

Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази. Но "дипломатично отбелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виетнамците също нямаха шанс срещу САЩ, които и до днес не могат да се отърсят от кошмара на тази война.Турция не е водила война от Балканската война, а участието й в Корей си е жив ***, така че не е ясно колко силна е
310
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, хайде пък да видим кой ще си тръгне в ковчези? Те руснаците и в Босна се правиха на велики, и в Грузия, ама си подвиха опашките. Само това остава, да се намесят в чужда гражданска война.
309
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия е една жалка и мизерна страна, народа й страда неимоверно, докато Путин я граби, но рано или късно ще бъде освободена от комунистическата ***!
308
1
 
11
 
! Отговори
бе преди 11 години
няма значение дупката само война да няма че хич няма да е добре за никого. смърта носи смърт. умразата ражда умраза.
307
2
 
4
 
! Отговори
pa6ata преди 11 години
Много ви знаят устите ама си оставате 9-та дупка на кавала.
306
1
 
12
 
! Отговори
до 379 преди 11 години
само че отвъд турция сме ние и също сме в нато. като гори съседа пожара лесно може да се прехвърли.
305
4
 
10
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Ден след ден пророчествата на Нострадамус се случват и по време и по място. Интересно кого точно великият предсказател е нарекъл "силата на злото". Невероятна е приликата с "Откровенията на Йоан". Прочетете - приликата е просто невероятна в предназнаменованията независимо че Йоан пише през 86 н.е., а Нострадамус 15 века по-късно.
304
21
 
20
 
! Отговори
Elementarno преди 11 години
Турция прави серизна грешка, че се въвличат във война. Това е началото на нейния край. Мечтая за деня да видя това. Турския издник смачкан за винаги!!!!!!!!!!
303
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до хан ХумРусия се е отзовала, както Америка отиде и освободи Ирак, така ли се е отзовала на България???Русия е една империя на злото и такава ще е винаги, ама вие *** не може да го разберете, щото нямате с какво!
302
7
 
9
 
! Отговори
bez ime преди 11 години
kazvate 4e turtsiqa e lo6a darjava ? Az İs kam da vi popitam ne6to? za6to ot kosova, gruziqa, balgariqa, albaniqa, makadoniqa, ot bosnai tn. horata iskat parvo ot TUR. Pomo6 .A ne ot bg.
301
5
 
13
 
! Отговори
харун ал рашид преди 11 години
Eдинствената светска власт в мюсюлманския свят. Американците май предпочитат ислям,уахабити и Ал Кайда , отколкото да допуснат руснаците да са там. А Турция показа ислямския си образ. Как я мислят американците и как ще се оправят с добрите си приятели Турция? Ама и Израел са им добри приятели! Врътките са сложни.
300
7
 
20
 
! Отговори
sas преди 11 години
Първи завет на Ататюрк към турската нация : "Никога и при никакви поводи и обстоятелства не влизайте в договори и съглашения срещу Съветския съюз /респ . Русия/."
299
35
 
22
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
РУСНАЦИТЕ С ЧЕЧЕНЦИТЕ ТРУДНО СЕ СПРАВЯТ ,А С ТУРЦИТЕ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ БАИР НАГОРЕ !!!ЧЕЧЕНЦИТЕ ПОНЕ НЕ СА КАТО КЮРДСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ДА СЕ КРИЯТ СРЕД ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ И ДА ВРЪЗВАТ РЪЦЕТЕ НА АРМИЯТА ,ЧЕЧЕНЦИТЕ СИ ИМАТ АРМИЯ И ВОЮВАТ МЪЖКИ И ДОСТОЙНО !!!
298
6
 
4
 
! Отговори
Маймун преди 11 години
Както вървят нещата може и да се случи един нов руско-турски кютек па да се види кой кого.Бедата е ,че нито щатите нито западната европа нито са в състояние,нито имат достатъчна обществена подкрепа да воюват в тотална война.Руснаците и китайците знаят това и са смели и нагли.Пример за това е Грузинската война.
297
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A nai-golemiiat *** vyv fruma e Anusa 368.
296
1
 
14
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Какво случайно съвпадение! Турция, САЩ и ЕС са на една позиция, точно каквато му трябва на изсраел,но той "не се бърка". Ние, бедните, имаме една надежда - че никога събитията не са се развивали според човешките планове.
295
50
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-големият враг на България е Русия, а най-добрият приятел Турция!
294
8
 
15
 
! Отговори
гурбетчия до 351 преди 11 години
Когато се коментираше за образованието в Турция и Бг. ,аз бях там ,но ме изтрихте понеже ви писах някои истини !!! Ами турците вече строят балистични ракети ,кораби ,подводници и куп др.неща само със свои специалисти !!! Българските учени в Бг. какво правят ?!
293
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви автономии, кърджали гръцко ли ще стане? те там боб хвърлят за тях. стига глупости..по-добре да си гледаме ***, че не се търпи вече. и да не става война, че ес ще ни задължат да приемаме бегълци и тясно ще ни се види тук..
292
5
 
5
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
До какво заклюбение стигнахте сега , кой е по-силен Турция или Сирия , идвали края на *** Турция ?! Затова реших да ви попитам ,нали сте "експерти" !!!