Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия

Русия изпрати в района "десантен юмрук", пишат руски издания
Обновена: 27 юли 2012 15:10 | 27 юли 2012 08:46, Елка Василева
483
Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия
Край бреговете на Сирия е пристигнала вече руска морска пехота. Снимка: архив, Reuters

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски. В отговор Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна, за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието.

Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът. Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната с 9 на сто от населението, като ги убеди да минат на страната на революцията.

По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан. Независимо как ще приключи сирийската криза, кюрдите при всяко положение вече успяха да обединят своите сили и да укрепят позициите си и в конфронтацията с режима на Асад, и във войната срещу турските власти, изтъква всекидневникът.

Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота - "създаден е десантен юмрук", отбелязва "Независимая газета".

Вчера главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков положи усилия да разясни пред обществеността задачите, поставени на руските бойни и спомагателни кораби, изпратени в Средиземно море. На пресконференцията не се чуха особени откровения, но коментарите на адмирала подсказват извода, че формираната до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, се казва в статията.

Според Чирков тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка (. . .), набелязани още миналата година. Това не е скорострелно решение". При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно. Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.

Всички кораби наистина се използват вече над 30 години и едва ли могат да носят целия товар, за който са предвидени - 1200 десантчици и 72 единици бронирана техника. Но дори ако приспаднем 20 на сто, става дума за "близо 1000 десантчици и малко под 60 бронирани машини - сериозно войсково формирование. . . Защо ли е потрябвало да бъде там?" - пита се изданието.

Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази. Но "дипломатично отбелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хора не ви ли писна за говорите едни и същи простотии от толкова време бе? Всяка държава си има план за + и - сове.Вос какво ви засяга Турция с кого ще воюва,на вас какво ви става армия ли пратите,помощ или съпротива ще окажете.какво? абсолютно нищо! Каква полза има БГ от ситуацията,никаква! Ей не се научихте да мълчите като не разбирате.1 и съща *** робсто та робсто,какво е постогнато последните 135г ? Българите изчезват 1 по 1. Унищожават моята родина.А вие спорете за глупости.
330
1
 
3
 
! Отговори
Официалия отговор преди 11 години
"Kurds, as an essentialponent of the great Syrian people, will defend Syria's northern side, turning these areas into a graveyard for the Turanian Turkish army we will teach the neo-Slejuk-Turanian Erdogan and his criminal gangs and fascist army which have been carrying out genocide and massacres against more than 25 million Kurds a lesson they will never forget, and we will make the ground shake beneath his invading hordes before they sully a single grain of Syria's sacred soil,"
329
14
 
12
 
! Отговори
Go Turkey! преди 11 години
Сирия може да удари Турция единствено с *** напред...Ne mutlu turkum diyene !
328
7
 
10
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
Много плитко мислиш. Пак те питам - отричаш ли се от дедите си, от историята си ? "Но когато това лошо е направено от пра дядо ми ,аз защо да се извинявам, да не би аз да съм виновен?" ТОВА СИ Е ПЪРВОСИГНАЛНО МИСЛЕНЕ, ПРИСЪЩО НА ЖИВОТНИТЕ. И още веднъж - отричаш ли се от дедите си, от историята си ? А факти по света - колкото искаш. Ето само някои от тях :1. Американския сенат се извини за робството на чернокожите американци. Вторият вожд на племето крийк Алфред Берихил нарече извинението историческа стъпка в отношенията между американското правителство и племената, които по думите му се възприемат като суверенни нации.2. Премиерът на Япония Наото Кан поднесе своето разкаяние за страданията, причинени на корейския народ през 35-годишното колониално управление на Корея. В декларация, одобрена на заседание на правителството и съвпадаща със стогодишнината от анексирането на Корея от Япония през август 1910 г., Кан поднесе също най-искрени извинения за огромните вреди, нанесени от колониалния режим.3. Извинения на Китай към Япония.4. Извинения на Китай към Южна Корея.5. Извинения на Франция към Алжир.6. Въпреки огромната омраза и опустошения американците се извиниха на японците7. Австралийците на коренното индианско население на Австралия.В Европа не остана страна , воювалa срещу съседите си , която да не поиска прошка.Французи простиха на немци, немци на англичани, холандци, чехи и судети , поляци и руснаци. Къде са турците - още узряват ...Цивилизованото отношение изисква една страна да се извини на друга за причинени в миналото страдания! Да припомня , че даже Папа Йоан Павел2-ри при посещението си в бг се извини за кръстоносните походи минали през страната преди около 800 г. Така, че редно е да се припомни на братския туркаларски народ, че дължи най-малкото едно извинение както на нас, така и на арменци, гърци , сърби ... ясно за какво!
327
9
 
4
 
! Отговори
гурбетчия до 420 преди 11 години
Нормално е да се извинят,ако те са го направили и в момента на власт има живи хора от тях ,така направиха българите за възродителния процес ,така направиха и германците за втората св.война, ИЗВИНИХА СЕ ,защото са направили лошо и това лошо е направено СЕГА ,и има живи от това поколение ,които са длъжни да се извинят!!! Но когато това лошо е направено от пра дядо ми ,аз защо да се извинявам,да не би аз да съм виновен?!Ти да си чул Англ. или Исп. да се извинят за колонизирането преди 200-300г.?!
326
4
 
6
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
А ти отричаш ли се от тези твои деди ? Без излишни подробности - иска се поне едно морално възмездие, така, както правят всички цивилизовани страни по света. Така, както направи българският президент в турския парламент за така наречения Възродителен процес. Засега Турция се държи като щраус, заровил глава в земята и се прави, че няма тъмни страници в миналото си. Докато узрее - нищо ново не чакай !!!
325
5
 
7
 
! Отговори
до 401 преди 11 години
DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
324
4
 
7
 
! Отговори
до 408 и 410 преди 11 години
DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
323
10
 
12
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Хайди спрете вече с фантазиите и злобата "Идвал краят на *** турция ,туркия ке падне и пр"! Знам ,така ви се иска и се молите да е така ,но действителността е съвсем друга и както казваме ние на турски : кьопек дуасъйла гьоктен пастърма ягмъйор / с кучешки молитви от небето пастърма не вали /! Знам ,искате турците да бъдат унищожени ,но не че имате проблеми с тях в момента ,а заради дедите им ,които са ви поробили!Просто искате някакво възмездие на хора,които в момента не са ви сторили зло
322
7
 
9
 
! Отговори
H8R преди 11 години
ЕЕ Ястребе , *** долен , как бих изкривил 2 алуминиеви бухалки в турската ти кофа долна ... скоро ще ви почнем с калаците на месо , много скоро .....
321
5
 
2
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
409 - Баце, ако ке пада тази Туркиа да пада веке, ке ми се гледа порно! ;-)
320
9
 
4
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
407 - Много се радваш нали, керата, че *** и кюрдите накрая ще си имате обща граница!?
319
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РУСНАЦИТЕ С ЧЕЧЕНЦИТЕ ТРУДНО СЕ СПРАВЯТ ,А С ТУРЦИТЕ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ БАИР НАГОРЕ !!!ЧЕЧЕНЦИТЕ ПОНЕ НЕ СА КАТО КЮРДСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ДА СЕ КРИЯТ СРЕД ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ И ДА ВРЪЗВАТ РЪЦЕТЕ НА АРМИЯТА ,ЧЕЧЕНЦИТЕ СИ ИМАТ АРМИЯ И ВОЮВАТ МЪЖКИ И ДОСТОЙНО. !!!
318
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A BULGARISTAN'A IMA LI Q VAOB6TE :))
317
12
 
4
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
399 - Къде ке падне Туркиа? Между разтворените крака на Булгария??!!
316
7
 
7
 
! Отговори
ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ преди 11 години
ДОКОГА ЩЕ ИЗДЪРЖИ ТУРСКАТА ИКОНОМИКА БВП на Турция расте бързо след 2009 г. Но това развитие е нестабилно. Ръстът за 2011 г. е 8%. Това не е растеж, основан на производство и износ. Той идва от бум в кредитиране и вътрешно потребление. Търговският дефицит на Турция е нараснал с 47.7 процента и е 105.8 млрд. долара. През 2011 г. износът се е увеличил с 18.5 процента, до 134.9 млрд. долара, а вносът е нараснал с 29.8 процента, до 240.8 млрд. долара. Турция може да намали трайно дефицита, печатайки лири и изнасяйки инфлация. Само че лирата не е световна валута. Така балансирането, което осъществява турската ЦБ, поддържайки отрицателни лихви и минималните резерви на банките, вече не удържа инфлационния натиск. Лирата губи близо 20 % от стойността си спрямо долара за 2011г.. В същото време ЦБ намали основната си лихва до 5.75%, и повиши минималните резерви за банките до 16%. През 2011 г. кредитирането е с ръст от 29.50%, след увеличение с 34% през 2010 г. А целта на ЦБ беше да ограничи ръста на заемите до 25%. Инфлацията изпревари целевите нива, достигайки 10.45%, което е най-високото ниво от 2008 г. насам и е 200%. След силния ръст на инфлацията, обезценяването на лирата и огромния търговски дефицит, се очаква през следващата година растежът на турската икономика рязко да се забави, до едва 0.4%, прогнозират специалисти.
315
16
 
4
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
392 - Един от основните показатели за интелигентноста е владеенето на турския език. В Ескишехир 100% от хората владеят турския език. Я ми кажи сега,г-н ХА ХА ХА, колко процента от населението в България владее турския език? Като ти гледам правописа и крувунделската азбука, дето я ползваш, май ще се откажа от турския и трябва да те питам - какъв процент от населението в България всъщност владее българския език?!
314
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 392Абе , в Турция има кино 5D, даже 7D ще пускат.Турция произвежда всичко от кола до самолет, ай сектир комплексар такъв!Добре, че са били турците та да знаят твоите прадеди какво е баня и ***.
313
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne se vilnuvayte naprazno turtsiya nyama da vodi nikakva voyna to na vremeto i turgut ozal se zasili da prevzeme chast ot irak no nach. na gen. shtaba na tr otkaza i sler kato ozal nastoya podade ostavkata si i pak ne vkara tr viv voyna samo pri dve usloviya bi voyuvala tr ako bide napadnata ili ako bidat ubiti turtsite koito sa izvin tr ne e lesno da pregazish doktrinata na ataturk - mir v turtsiya mir v tsyal svyat
312
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
домузззззчо я питай гугал за образованието в турция ХА ХА ХА а в турция ДАЖЕ НЯМА гугъл ХА ХА ayde za da ne bida bezjalosten da ostavim drugite gradove da vzemem za primer eskishehir sravni tozi grad s tsyala bilgariya ako previzhojdate pone po edin pokazatel shte te smyatam za normalen pishi v google eskishehir nali imate google a mejdu drugoto vij i kolko abonati na internet imat haha