Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?

Опасността за населението в Сирия едва ли ще намалее...
31 авг 2013 14:10,
160
Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?
Снимка: Reuters

Водена от Съединените щати военна намеса в Сирия изглежда неизбежна, макар самият американски президент да обявява публично, че не е взел крайното решение.

Вашингтон даде да се разбере, че няма съмнение в използването на химическо оръжие срещу цивилно население от страна на режима на Башар Асад. А Обама продължава да настоява, че подобно действие на сирийската власт е прекрачване на червената линия и ще доведе до неминуема реакция.

По пътя на логиката въпросът за провеждане на офанзива срещу Сирия всъщност има съвсем ясен отговор и той е „да“. Но той е последван от редица други особено важни въпроси и един от основните е „Какво ще се случи след намесата на американците?“, пита Би Би Си.

Още по темата

В евентуална операция Съединените щати могат да разчитат на съюзници в лицето на поне Турция и Франция. Великобритания и Германия няма да се включват (засега).

Очакванията са, че Вашингтон ще заложи на добре изпитаните в бойна обстановка крилати ракети „Томахоук“. Те ще бъдат използвани за поразяване на стратегически цели и ще бъдат изстрелвани от сравнително безопасно разстояние от бойни кораби в Средиземно море.

От Би Би Си посочват, че тези ракети всъщност няма да бъдат използвани за неутрализиране на запасите от химически оръжия на сирийския режим по простата причина, че взрив на ракета може да разпръсне отровен газ във въздуха. 

Основни цели на интервенцията ще са придимно военни обекти – радарни центрове, командни постове, ракетни установки.

Като цяло операцията на САЩ и съюзниците им трябва да протече сравнително бързо. Кратка и остра по подобие на „Пустинна лисица“ през 1998-ма година в Ирак.

Разбираемо е, че Обама иска да се намеси и да отправи категорично послание към Асад, но в същото време не желае да влиза в кръвопролитни сухоземни битки. Ракетите от морето са идеалното средство – животът на американски войници няма да бъде поставян в опасност.

Повечето американци биха приели подобен подход – над 50 на сто са „за“ намеса, ако това не доведе до рискове за военнослужещите.

Експерти на Би Би Си обаче считат, че е твърде вероятно с такива методи операцията да не е достатъчно ефективна. Доказателство от Ирак – през 2003-та година САЩ приложиха истински „Шок и ужас“ изсипвайки десетки, стотици бомби над Багдад.

Но истината е, че без сухопътна инвазия шансът за оцеляване на Саддам Хюсеин щеше да е много голям.

Успехът на стратегията с бомбите и ракетите зависи изключително много от прецизността на разузнавателните данни, а от Сирия те са много далеч от пълни и точни.

Много често се случват и ужасни грешки – по време на войната в Косово американски снаряд удари китайското посолство в Белград.

Самият Обама споделя, че всеки военен удар ще дойде като предупреждение към Башар Асад да не използва химическите си оръжия отново.

Какво ще стане след изпращането на сигнала трудно може да се прогнозира.

Най-очакваното нещо е да се даде време на Асад за реакция – ще продължи ли репресивният му натиск върху опозицията? Ще се опълчи ли на Запада? Реално тогава е моменът, в който може да настъпи промяна в американския план и да се стигне до широкомащабна операция.

Но при „орязаната“ версия отново сред най-тежко пострадалите и най-уязмите ще се местните цивилни хора!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
7
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
абе ние да не сме благотворително дружествовсичките чужди гъзолизници вън-бежанците директна пратка на оня дето ги създаваама ха ,един прави деца -друг да ги храникво печелим ние от воините -едно голямо нищо и ставаме мишена за терористи
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
87 и съм ИванчоГоворая за Ал КАЙДА И ЦРУ!
73
0
 
2
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
XA TI SI BIL TUK.KAZVAI 6TE NAPADAME LI ODISEI4O?TI KAZA BIL SI V KE4A ZNAE6 LI 6TOE PU6KA STRELQL LI SI NQKOGA OSVEN V KENEFA?)))))))
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ne podozirat v kva ka6e se zabarkvat.vsi4ki gi mrazat i s taz provokirana 3 ta svetovna 6e se svar6i s petnoto nare4eno izrael
71
0
 
12
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
до 87:Те евреите си го спретнаха атентата, за да затегнат редиците!
70
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направи ми впечатление, че " наши " сирийци искат смърт на Асад. Я Писанчо да си свърши работата и ако са дейци на Ал Кайда да си ги праща в Америка, видяхме тук какво направиха с НЕВИННИ ЕВРЕИСКИ ТУРИСТИ!Терористи проклети, не ви искаме в България!
69
0
 
2
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
KYDE E ODIDEI4O DA MI KAJE KATO QSNOVIDEC BYLGARIQ 6TE U4ASTVA LI VYV VOINATA,4E DA SE STQGAM I AZ.BTR MI DETO GO KARAX V XARMANLI OTDAVNA E PRODADEN ZA SKRAB.TA SE 4UDQ KON DA SI KUPQ .PO DOBRE KAMILA V SIRIQ E PUSTO6.DA VZEMA NQKOE KILO BOB I DA VYRVIM C DA BIEM KOITO NI PADNE DOKATO SE UMIRQT TAM ))))))
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шoпнаистина си дървен
67
4
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 10 години
Това което стана в Афганистан,Ирак,Либия.От американските *** добра пръдня не се очаква.От американските хищници света да не чака добро.Лошото е ,че нямат съпротива истинска.Русия и Китай са с наакани дупета и вече 23 години прекланят чинно глава пред ,,цар" долар.Европа отдавна си е оголила дупето за американския ,,твърд" к.......!Справка-Плана Марашал!
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Патриоте и според мен стига, но не и според бракята ИЛЮМИНАТИ!
65
18
 
6
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Ако тоя Барак не обеси Асад за топките, значи е пълно дърво. Просто трябва така да го грухнат, че никой повече да не си помисля да слугува на Путин. Две години разиграва хората и изби 100 000 души.
64
0
 
22
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Стига американски маймунски световен терор и геноцид!
63
0
 
19
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Има ли съмнения в използването на ядрено оръжие от САЩ срещу невинни жени и деца в Япония?
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между в прочем г-н Гурчо, идвате с мен, ще ми носите куфарите!ХАХАХАХАХАХА!
61
0
 
5
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
NIE BYLGARITE SME STRAXOTNI I NIKOGA NE SME BILI NA PE4ELIV6ATA STRANA.PRAVITELSTVOTO MYL4I KATO DUPE I DORY USA SAMI DA NAPADNAT NIE S NA6IQ TAPIGIOZLYK 6TE XUKNEM PODIRE IM.KAK PYK VEDNYJ NE UCELIXME VQTYRA DA SE NE VIDI A PIKAEM VSE SRE6TU SEBE SI.)))))
60
2
 
16
 
! Отговори
varg преди 10 години
България трябва да обяви война на САЩ.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама обади се на Ал Кайда да се изнесе от Сирия, разбрах че Призма на АНС ме е засякла. Вместо да ме заличавате ме изтегли при себе си и след 2 години ще си доволен от собствената си икономика.Г-н Путин, редно е в Сирия да се проведат демократични избори, това само Вие можете да осигурите!Ако имате нужда от допълнителни указания търсете г-н Гурчо на dnes.bg.1***abv.bg
58
1
 
23
 
! Отговори
велик е нашия войник преди 10 години
Време е могъщият ни Президент Росица Плевнелиева да даде заповед на Генералния Щаб да се включим в операцията в Сирия. Изкарваме Дръзки, Верни и още 3-4 самолетоносача, 5 атомни подводници, мобилизираме всички двуплощници Ан-2 на селкостопанската авиация и ги пригаждаме да носят бомби-лимонки и докато янките си пият уискито по разрушителите си в Средиземно море нашите части с *** газ превземат Дамаск, юруш, форца, прегазват Сирия и след два дена обръсват публично брадата на аятолаха в Иран.
57
1
 
24
 
! Отговори
BND преди 10 години
Най-важният резултат ще е стимулирането на американската икономика и по-точно - повишаването курсът на акциите на ВПК (Дженерал Дайнамикс, Мартин Мариета, Боинг и т.н.) Другото е лъжа!
56
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен0602 преди 10 години
Никакви ракети няма да папат никъде.Престанете да всявате страх и негативни емоции в хората.Ден след ден става ясно,че този път по-голямата част от светът вече не подкрепя фалиралите щати.Най-ключовите им съюзници не ги подкрепят,а най-големият им кредитор е зад Сирия.Плашат гаргите и надуват мускули 1 месец преди да фалират и да се разпаднат окончателно.