ООН: Спасяването на оцелели в Турция е към своя край

Следва спешно да се премине към осигуряване на подслон, храна...
13 фев 2023 15:06, Йоана Цонева
8
ООН: Спасяването на оцелели в Турция е към своя край
Снимка: БГНЕС

Фазата на спасяването след голямото земетресение, ударило Турция и Сирия преди седмица, "е към своя край", като сега спешно се преминава към осигуряване на подслон, храна, връщане на децата към учебни занятия и психосоциални грижи за пострадалите, каза заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс по време на посещение в Сирия, цитиран от Ройтерс.

"Това, което е най-лошото тук, дори в Алепо - град, който страда толкова много през годините на граждански конфликт, това... беше най-лошото, което тези хора са преживели", каза Грифитс от контролирания от правителството северозападен сирийски град Алепо, който дълги години беше на основната фронтова линия в сирийската гражданска война.

Земетресението от 6 февруари удари част от северозападна Сирия, регион, съсипан от 11-годишната война, включително контролирана от бунтовниците територия край турската граница и зоните, контролирани от президента Башар Асад.

Още по темата
Грифитс каза, че ООН ще направи възможно помощта да достигне от контролираните от правителството региони към контролираните от бунтовниците северозападни части, през фронтовата линия, през която помощ рядко е минавала по време на конфликта.

Ще бъдат отправени призиви за помощ за всички региони, засегнати от бедствието, добави той.

Организацията на обединените нации съобщи, че е съобщено за над 4300 убити в северозападната част и повече от 7600 ранени. Броят на жертвите, посочени от сирийското правителство е 1414.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Псевдопатриотите пак се изявяват със злобни коментари, ама ядат вносните от там храни и се плицукат на морето им. Ех ех ех.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 Именно. Затова никаква помощ не трябва да им се полага. Да се оправят сами
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Турция кипят от народ, имат момчета за всяка професия, някви Байчета от България си мислят, че без тях като спасители не може. Запомнете - спасители са само тези официалните от БЧК/планинските. Чуете ли за разни частни, доброволни и тем подобни да събират средства по техни собствени сметки, значи можете да се съмнявате, че не им е чиста работата.
4
2
 
1
 
! Отговори
35000 рУми преди 1 година
малко са
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им пратим медицинските хеликоптери!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е че радев вече повече от половин година за карловско нищо не направи, но за чужда страна то не бяха самолети, то не бяха екипи, че и кучета
1
5
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Пропагандата и чуждия негативизъм не може да ми повлият.Живея тука а не там и се чувствам прекрасно !