Дългата история на израелско-палестинския конфликт

Сегашната битка на Израел с "Хамас" не прилича на нищо от преди
31 окт 2023 22:00, Анисия Иванова
24
Дългата история на израелско-палестинския конфликт
Снимка: БГНЕС

Дългата история на израелско-палестинския конфликт е изпълнена с кръвопролития, разселвания и национални травми. Но дори по тези относителни стандарти, настоящата криза се откроява.

От една страна, тя е особено брутална. От Холокоста насам толкова много евреи не са били избити едновременно, както на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" нахлуха в Израел, убивайки 1400 души и вземайки повече от 200 заложници. Преди Израел да ескалира сухопътните си операции в управляваната от "Хамас" Ивица Газа, неговите ответни удари, предимно от въздуха, убиха повече от 7700 палестинци, според властите в Газа, и принудиха близо половината от населението от 2,3 милиона да се изсели, според оценка на служители на ООН. Решението на Израел да прекъсне електрозахранването на Газа и сериозно да ограничи доставките на вода и храна заплашва с по-голяма хуманитарна катастрофа.

Освен това, тази нова глава промени начина, по който израелците виждат заплахата от ислямистката група, и следователно мерките, които са готови да предприемат срещу нея. От самото начало "Хамас", която САЩ и Европейският съюз определят като терористична организация, е посветена на унищожаването на държавата Израел. В продължение на три десетилетия тя се придържаше към тази мисия, докато други палестински лидери се ангажираха с мирно съжителство с Израел, като същевременно преследваха създаването на собствена държава заедно с това. "Хамас" счита цялата Света земя - която обхваща това, което днес е Израел, Западния бряг и Газа - божествено дарение на Исляма и обещава в своята харта да унищожи Израел по всякакъв начин. След като "Хамас" показа на какво е способен на 7 октомври, израелците сега казват, че са решени не само да потиснат групировката, но и да я разбият – цел, която ще доведе до още кръвопролития и може да не е постижима.

Атаката срещу Израел този ден започна с бараж от ракетни удари, изстреляни от Газа. Когато слънцето изгря, няколко хиляди тежко въоръжени бойци на Хамас навлязоха от ивицата, предимно през дупки, които бяха пробили в оградата по границата с Израел. Други използваха парапланери или проникнаха по море. Те влязоха в армейски бази и атакуваха градове, както и музикален фестивал в пустинята, изглежда с единствената цел да убият или вземат за заложници колкото се може повече израелци.

След като нахлуващите бойци се върнаха в Газа или бяха убити, или пленени, "Хамас" продължи да изстрелва ракети по Израел, около 7000 от тях, според израелската армия. Досега по-голямата част от тях са причинили малко или никаква вреда, до голяма степен поради израелската система за противовъздушна отбрана Iron Dome, която според военните има процент на прихващане от около 90%. И все пак подобни ракетни атаки могат да бъдат смъртоносни – те убиха 12 израелски цивилни през 2021 г. – и карат хората да се втурват към бомбоубежищата, когато сигнал предупреждава за наближаващи ракети.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Ако законите на шарията се приложат върху тези, които искат върховенство на шарията, проблемът ще се разреши от само себе си.
22
1
 
7
 
! Отговори
истински мъж преди 6 месеца
Какво могат да направят като държава едно племе,с генно заложен мързел,невежество,жестокост и примитивизъм?Ниво- пловдивския квартал Столипиново.Поружитонско съществуване.
21
9
 
7
 
! Отговори
Жоре ЕнтЕлекта преди 6 месеца
Ами когато отидеш на гости и не искаш да си тръгнеш,как да те изгонят? Разбира се с ритници и шутове!Земята е на палестинския народ! Евреите в момента пристигат в град Уман и макар,че Украйна е във война те забравят да си тръгнат! А руснаците хитри изобщо не бомбандират там! Така е.Израел трябва да си избере нова територия,защото няма как да съществува в морето от араби,а защо тя да не е плодородната земя на евреина Зеленски?
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко да е дълъг конфликтът, като палестинците ги измислиха през 69' като име и нация? Иначе, арабо юдейския конфликт започва още от Аврам преди 4000 години. Няма как държави на по 100-200 години да се месят там и да се опитват да намерят решение.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ердоган обвини Пиндостан и Еесовската Зона в разпалването на войната в БИ.
18
1
 
14
 
! Отговори
Плюс минус преди 6 месеца
Защо хората водят войни? Та човек живее един живот! Защо да не го изживее мирно и спокойно? Днес побъркаха и цяла Европа. Дайте да даваме оръжие тук и там. Но защо нашите, уж умни ръководители, не правят нищо за мирни отношения между воюващите?!
17
9
 
7
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 6 месеца
хЮмнаските дженералЕ с джапанките се крият зад цивилните....но на братята евреи им е през ...я.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Убийците на божият си нямат място в тоя свят
15
7
 
11
 
! Отговори
Бог каза преди 6 месеца
Юдеите вечо да скитат по света никаква държава
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има няколко неестествени държавни образувания като държави - Израел, Южна Корея, Македония, Северна Ирландия, горещи точки, изкуствено създадени под влияние на силата и неестествени процеси на нациите живеещи в тях.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дългата история е , че едни , дето не могат да се дишат си направили държавички и къщички, ама така в съседство, много лошо съседство. Като добавиш и щипка ненормалност по религиозен приницип и имаш другарчета да те насъскват, в комплект, че се смятат за богоизбрани, и сместа става смръдлива и взировоопасна.
12
2
 
16
 
! Отговори
До Проблемът! преди 6 месеца
Всъщност т.нар. палестинци отказват предложенията за независима държава ( да в мн число ) Те не искат независима държава - искат независима държава на мястото на Израел.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е като кокошката и яйцето, ама карай войни да има! Ако ще се връша толкова назад във времето то 99% от сегашните държави не са на мястото си! Много плитък спор, гледа се в настоящето,и бъдещето, а не в миналото!
10
9
 
15
 
! Отговори
Антисемит преди 6 месеца
До Историк - И ти си толкова историк колкото моят раззаан ххуййй е ядрена подводница! След година христово 70 в този район няма евреййски лаййна повече. Изритани са навсякъде по света, особено по Европа. Зато след година 250 до ден днешен тази гнуснна прокоза юдейска е гонена и преследвена поне 100 пъти и то все от християни. Бил ми историк говвнооттоо юдейско! До 1917 година еврейското население по палестинските земи е 1.3%!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако гледаме реално на нещата, в исторически план евреите са преди арабите на тези земи! Друг е въпроса че и евреите на са евреи и палестинците не са палестинци! За да има мир по тези земи, трябва да има компромис и от двете страни, но това според мен е невъзможно!
8
7
 
12
 
! Отговори
Проблемът! преди 6 месеца
От хиляди години по тези земи са живели в мир палестинци и евреи. В един момент Британия дава на евреите да си направят държава там, а другите остават без. Същите земи обаче са много важни и за двата народа от религиозна гледна точка. Това е. Друго няма.
7
12
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 6 месеца
До 3. А защо евреите да се махнат от тяхната изконна земя бе, шалвар? А не наглите арабески, които са плъзнали в тази територия много по-късно.
6
11
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 месеца
До 1 и 2. И вие сте чели история, ама с гъ за напред. Май не сте чували за Давид, Соломон и техните царства. За Юдея по време на римската империя и още много други факти за еврейското присъствие по тези земи. Няма и не е имало държава Палестина, няма и палестински народ. Палестина е географско понятие, територия, в която са се нанесли арабески от съседните арабски страни по време на мюсюлманските владичества. Много, много по-късно след евреите.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
4 ще ти се. Иран вече прави военни учения. Вземем да те пратим срещу тях с янките, малко приятелски огън и толкова.
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е значи другата седмица и другата половина от Газа се изселва и толкова.