Благодатният огън слезе в Йерусалим

Много поклонници се страхували от войната
4 май 2024 15:15, Нели Христова
83
Благодатният огън слезе в Йерусалим
Снимка: БГНЕС

Благодатният огън слезе в Йерусалим в църквата на Божи гроб.

Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща големият християнски празник - Възкресение Христово (Великден).

От ранна сутрин хиляди вярващи от цял свят се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (храма на Възкресението Христово), която е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Поклонници прекараха няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен, съобщава БНТ.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца заради войната между Израел и Хамас.

Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към чудото на слизането на Божествения огън.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма - вътре могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до Израел и до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън в България. Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Близък Изток
Разрушенията в Газа са най-сериозните от Втората световна война
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
До 28 ЕхОгънят тръгва от една свещ. Фитилчето се намазва с разтвор на бял фосфор в сяровъглерод. Сяровъглеродът се изпарява и белият фосфор се запалва на въздуха. Този трик е известен от повече от 100 години. След това, разбира се, от тази свещ се запалват и множество други свещи. Въпросът е да се поддържа вярата и хората да се убеждават в неща, които само Бог може да върши. Аз не мога да го направя този трик, защото бял фосфор не се продава никъде.Той е силно отровен и трябва да стои под вода.
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От къдя слезе :)))
42
12
 
0
 
! Отговори
Аляя преди 1 седмица
Аляяя акбар и 40-те разбойници.
41
8
 
3
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Радваме се, че белият фосфор и тази година се е окислил успешно и се е самовъзпламенил. Иначе се чудя, ако католици и православни се договорят Великден да е на един и същи ден, тогава ще идва ли благодатният огън на тази дата или няма?
40
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ходя по голяма нужда във външната тоалетна със запалена свещичка.
39
7
 
0
 
! Отговори
Синьото апчи преди 1 седмица
България е рай за третата възраст, аз лющя по три четири бабички на ден защото съм стар коцкар експерт във праскането на пенсионерки, а те ме черпят със сладко от аптеката.
38
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алохим, Алах, Йехова са все имената на сатаната възникнал в Йерусалим. Исус зомбито и Мохамед педoфилът са неговите пророци. Няма какво да му се молим и да му палим свещи. Забравете за него веднъж завинаги. И престанете да му се кланяте и ще изчезне, защото съществува само във въображението ви. В груповата ви психоза.
37
4
 
6
 
! Отговори
Слава Богу! преди 1 седмица
Възкресната служба довечера започва в 23,30 часа във всички православни храмове в страната. Купувате си една по-голяма свещ от 4 или 6 лв, вземате си огън от свещеника, обикаляте три пъти църквата със запалената свещ и после си я носите вкъщи. Когато имате голяма нужда от помощ през годината си я палите вкъщи и се молите. Преди следващия Великден си я запалвате и я оставяте да изгори докрай.
36
8
 
8
 
! Отговори
Някои се страхували! преди 1 седмица
За сведение на ония, които са се страхували, че Божествения огън този път нямало да дойде, ще кажа, че не сега , а догодина няма да дойде, защото тогава ще изгори Кремъл... православен.
35
7
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Някои от вас и Господен ангел да видят, ще си мислят, че е от гъбите.
34
17
 
7
 
! Отговори
Дева Мария преди 1 седмица
Признавам си! Не беше Святия Дух, а Моше от съседното село :(
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как не запали на попа расото :)))
32
6
 
3
 
! Отговори
Такси Уют преди 1 седмица
Днес возим двойно
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жените живеят 7 години повече защото Господ им е добавил времето за паркиране.
30
16
 
5
 
! Отговори
беге бумбаш буркан преди 1 седмица
Българите са изчезнали отдавна , това по територията и е събрано от кол и въже роби.
29
7
 
2
 
! Отговори
Манчо преди 1 седмица
Бат Георгиии, отвори! Задушавам са!
28
15
 
11
 
! Отговори
Ех преди 1 седмица
Палят го двама свещеници с кибрит и свещи, никакво чудо няма, само чудна глупост.
27
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е чудесна страна но единственият и проблем е че има българи по територията и.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не-човешко!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Недялко Панчев долен интригант ти няма ли да си ходиш от боди сот.Срам за охраната с Панко скачков