"Че" - лента на вятъра?

Какъв е смисълът в първата част на филма за Че Гевара и трябва ли да гледаме втората
11 авг 2009 15:35,
61
"Че" - лента на вятъра?
Снимки: Александра филмс

От jedi.blog.bg

Филмът, като кинематография, е добър. Натуралистично заснет и без украшения.

Камерата е типична, холивудска, със съответните ракурси и "повдигащи" пинизи в подкрепа на ситуацията.

Играта на актьорите е също изчистена на максимум, в стандартния документаличстичен стил.

За мен голяма роля във филма прави актьорът, които играе Фидел Кастро - все едно, че гледаш запис на истинския. И позите и маниера, и тембъра. Много е добър.

Звукът е перфектен - особено пушките и калашниците - не са преекспонирани като малки експлозии, ами си плякат като истински.

На моменти монтажът е дразнещ. В старанието си да подсилят ефекта на документализъм, са се получили много остри преходи. Някои дължини са отрязани повече от необходимото и при прехода в следващия епизод ти трябва малко време, за да направиш логичната връзка.

Но, както казах, това са само няколко момента, така че в общи линии е ок и се е получил желаният цялостен ефект.

До тук добре. Само има едно основно нещо, което аз не мога да си обясня: „Защо филм за Че Гевара?

И тук, игнорирайки цялата си нетърпимост към партизани, комунисти и всякакви революционни елементи, аз не мога да се отърва от натрапчивото усещане за ненужност.

А това е продукция, за който са вложени адски много усилия и средства, за да постигнат такъв реализъм - това са десетки консултанти, историци и изчетена литература - само сценаристите са трима!

Но аз пак да попитам: защо филм за Че Гевара?

Единственият отговор, който ми идва на акъла, е контра въпросът: а защо не? Аз, за себе си, не намирам друга логика. Какво толкова има в този човек, че чак такъв филм? А и в две пълнометражни части, отгоре на всичкото.

Не е вариантът, в който авторите на лентата ни разказват дадена история и оставят посланията да се получат от само себе си.

Тук има голяма доза пристрастност към личността на главния герой. Изразните средства на режисьора са недвусмислени в това отношение.

А пък от друга страна има следният парадокс: периодът от живота на Гевара, който би могъл да внесе повече колорит и цвят - този от преди партизанщината - тотално липсва.

Директно ни спускат в джунглите на Куба и се започва революцията. Има няколко пресечки с речта му против капитализма на събранието на ООН и толкова. Грубо казано, филмът протича в пури, другарски прегръдки и шумкарщина. 

На мен ми беше адски скучно.

Дори и да бях комунист с фетиш към партизанщината, пак щеше да ми скучно.

Идеята ми е, че ако някой наистина държи да научи нещо за този човек, преспокойно може да отиде в библиотеката и да си задоволи нуждите.

Този филм не показва кой-знае каква нова светлина на нещата. И образът на главния герой не предизвиква някакво по-особено отношение. Съвсем отделен въпрос е, че е пропусната и немаловажна част от историята - екзекуциите след взимането на властта и гоненията на нелоялните другари.

Което отново ме връща на главния въпрос.

Защо Че, а не Нелсън Мандела, например? Кое в аржентинеца е по-кинематографско? Възход и падение? Драматичен образ? Харизма?

Тц, нищо подобно.

Просто авторът ни казва: ще ви разкажа една история; ще позатъркам с гумичка лошите неща, но пък няма да я украсявам, гланцирам и подслаждам, за да изглежда по-искрена и безпристрастна.

А във втората част ще видим как "големият" Ернесто зарязва родина и дом(пет деца), за да прави революция в Боливия.

С филм или без - случаят е класически нарцисизъм.

Лента на вятъра...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
14
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Хммм, коригирам си мнението, вместо групова екскурзийка до Куба - групова екскурзийка до най-близкия психодиспансер. Аре, бегайте вкупом :)))
39
0
 
14
 
! Отговори
23 септември преди 14 години
"Ако ние в една малка точка от картата на Земята изпълним своя дълг и поставим на разположение на борбата малкото, което можем да дадем, нашия живот, нашата саможертва, тогава може да се случи така, че в един от близките дни да издъхнем върху парче земя, която не е наша собствена, но все пак е наша, оросена с нашата кръв. Нека бъде известно, че ние сме преценили размера на нашите действия, че считаме себе си само за частици от Великата армия на световния пролетариат (Че)
38
0
 
14
 
! Отговори
Дядо Чеп преди 14 години
Хубаво е всяко нещо за което се пише да се познава. Ако пишеш за филм - да имаш информация за филма, за киното като изкуство и не на последно за производството на филми като бизнес. Когато коментираш образа като изпълнение е едно, а когато правиш коментар за прототипа - съвсем друго. Аз имам предостатъчно информация за Ернесто Гевара и съм имал възможността да получа такава от хора, които са били с него и в бой и в качеството си на негови подчинени в Куба. Сценаристите са се узорили...
37
0
 
14
 
! Отговори
ива преди 14 години
Гледах филма на един дъх и двете части,немога да разбера защо е въпросът на автора -Защо филм за Че Гевара?. Хрумвало ли му е , че по-младото поколение е чувало само за Че Гевара ,без да знае нищо за него и надали ще намери време за библиотека.Може да не са представени истинските събития с точност,но вярвам ,че научих за него нещо от този филм (поне вече знам ,че не е кубинец:),а и не само).След като има хиляди *** екшъни струва ми се добра идеята за направата на този филм.
36
0
 
14
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 14 години
Че е велик,каквото и да бълвате,***!Много ми хареса изказването на един от по-долните:"Ами чети Варгас,Льоса и ще видиш!"!Отидете да видите Чили,Бразилия,Аржентина?Ами "вашта"Америка с"демокрацията"?Безработица,експлоатация,бедност,Свободна търговия,която е свободна,колокото клозета,престъпност,гей-паради,извратена мода и филми,*** Холивудски помии,Еврейски съюз,а не Европейски,що го хвалите?Филма е страхотен!Да не искате лазерни лъчове ,черва,тъпотии?Браво на Стивън!Да живее ЧЕ!
35
0
 
14
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
Рано или късно хората искат свобода, не комунистчески колани и успиване.
34
0
 
14
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Боже колко *** има по този свят, Боже???!!! ... Тази реплика се отнася, естествено, за величаещите Че, вярващите във всякакви идеологии и смятащите, че налагането им е по-важно от цената, на която те са наложени. Предлагам всички защитаващи Че в този форум да си спретнат една групова екскурзийка до Куба с еднопосочен билет, но не като гадните империалистически *** да пият дайкири на плажа, а да живеят като обикновени кубинци, докато Дедо Кастро е жив все още, па да ги видя тогава. Кажете на обикновените кубински граждани колко велик е Че, който е клал близките им, след като са му помагали на Че да възтържествува правдата, па да ви видя тогава как ще ви сурвакат с правата лопата. Идеологизирани ***.
33
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Видях, че авторът е страстен привърженик на Синята коалиция, която за съжаление тоя път не можа да вземе парче от баницата :) Сега сигурно го е яд и плюе по Че.
32
0
 
14
 
! Отговори
PLAATS преди 14 години
Филма, който търсиш се казва "Мотоциклетни дневници" или нещо от този род. Разказва за малдостта на Че и как обикалят с мотоциклет Латинска Америка. Аз лично останах с много добри впечатления.Най - доброто е че филма свършва точно преди Че да замине за Куба.Приятно гледане
31
0
 
14
 
! Отговори
az преди 14 години
jedi, евала! аз едва изтраях първата част до към 2/3 - ако владеех така добре кинаджийската терминология, бих написал същото... Дедо Гошо, скрий се - Коелю е велик автор! Аз лично най-много харесвам една снимка на оня мазен латино терорист - тая, дето са го проснали озъбен на масата и го разглеждат... сори за грубостта :(
30
0
 
14
 
! Отговори
Eвгени Георгиев преди 14 години
Много добър текст. Жалко е, че все още има огромна тълпа от пубери, големи пубери, хора в зряла възраст и т.н., които се прекланят пред един масов убиец, *** и подлец, какъвто е бил "великия" Че. Да се надяваме, че истината за смешника Гевара ще излезе все някога наяве.Т.е. тя е на яве, има достатъчно книги за неговите изцепки, престъпления, убийства на другари и т.н., но няма необходимата реклама. нищо, скоро това ще се промени, да се надяваме.
29
0
 
14
 
! Отговори
Dedo_Gosho преди 14 години
Рядко пиша коментари, но малоумието на автора ме накара да драсна няколко реда! Аман от ***, които са прочели 2-3 книги на Паулу Куелю през живота си, гледали са всички серии на "ХАмерикански пай" и са седнали да пишат коментари между две пуцаници на "Каунтър Страйка" или някое друго RPG! Че е велика личност, личност, оставила отпечатък върху целия 20-ти век, личност, която е била идеалист и е вярвала в идеи! Това, че тези идеи са вече неприложими, не го прави по-малко велик в отстояването им
28
0
 
14
 
! Отговори
ПТУРС преди 14 години
"Защо Че?" ли авторе? Ами чети книги,Маркес,Льоса и ще направиш разликата в измеренията на нещастието и мизерията тук и в Латинска Америка. Тогава би могъл малко да проумееш. Ако можеш да четеш.
27
0
 
14
 
! Отговори
гого преди 14 години
Гледах "Че" от чисто любопитство...първата серия я "смелих" криво - ляво...за втората няма мнерви, обаче....не съм филмов критик за да анализирам, но определено не ми хареса толкова...
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Име:Jedi RebelheartВъзраст:107Пол:мъжГрад:СофияПрофесия:JediИнтереси:Кино, Спилбърг, Лукас, Джон Уилямс, Рок, Метъл и всички хубави неща от 80-те :)Но коментъ! Сори,ама ти да не си очаквал битка с лазерни мечове?!?
25
0
 
14
 
! Отговори
Орлин преди 14 години
На такива автори им плащат да пишат по този начин. Тях ги дразнят понятия като: вярност към идеята,саможертва,готовност да се помогне на други страдащи народи. Тава, че ЧЕ е един оттези хора и е комунист довежда някои писачи до истерия и както е прието трябва да бъде демонизиран и очернен.
24
0
 
14
 
! Отговори
23 септември преди 14 години
"Всяко наше действие е призив за война срещу империализма и за единство на народите срещу най-големия враг на човешкия род Съединените щати на Северна Америка. Където и да ни изненада смъртта, тя ще бъде добре дошла, ако нашият призив е намерил поне един отклик и ако друга ръка поеме нашето оръжие, и нови борци се присъединят към нашата погребална песен с тракането на картечници и с нови призиви за борба и победа." (Че)
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичките са били финансирани от КГБ. Намират си разни шизофреници с мания за величие и ги разработват. Това е истината. В политиката отдавна няма романтика.
22
0
 
14
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Лошо няма. Да се правят филми, де. Само, че колкото и безпристрастно да се правят все носят някаква идея. И точно така се раждат Образите. Филма има претенциите да е документален, откровен и безпристрастен. Не съм го гледал, но от всички ревюта, рецензии и реклами на разпространителите се твърди, че разказва историята на Че такава, каквато е, а не се показват зверствата и безчинствата, които той е извършил. Каква безпристрастност е това питам аз??? И какво и е толкова на тази история???
21
0
 
14
 
! Отговори
Кочо преди 14 години
И да си продължа мисълта-какво общо има тук със мненията относно филма за Че -ДПС или БСП или който и да е. За мене това е поредният опит да се правят много пари като се гъделичка чувството на ЛатиноАмериканска съпринадлежност на латиносите който живеят във САЩ.-а може би и не само там.