Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден

И още парадокси от промените в Закона за здравето
20 май 2010 13:03,
90
Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден
Снимка: БГНЕС

След като в рамките на една година законодателят първо забрани, после разреши пушенето в кръчми и дискотеки, днес се омота в поредния парадокс.

Законът, с който се забранява и разрешава пушенето, всъщност е за здравето. Като такъв той цели да ограничи до минимум възможността децата да стоят в опушени помещения.

Затова беше приета забрана лица под 18 години да влизат в кафенета и ресторанти, където пушенето е разрешено. В заведенията, които имат обособени части за пушачи и за непушачи, децата задължително трябва да бъдат в помещението без дим.

С решението си от сряда обаче парламентът разреши пушенето в дискотеките. И ето го парадокса: според Закона за закрила на детето там могат да ходят деца, но с придружител.

Така 19-годишният тийнейджър води 17-годишното си гадже и се представя за неин придружител, какъвто наистина се пада. И двамата си пушат и си пият на воля.

След като Четин Казак от ДПС отбеляза парадоксалната ситуация, депутатите решиха да си дадат почивка по този закон и да го уточнят на заседание на здравната комисия.

Още по темата

Председателят й Лъчезар Иванов съобщи соломоновското й решение: Законът за здравето ще си остане така, защото в дискотеките все пак трябва да се пуши. Ще бъде променен обаче Законът за закрила на детето и новият текст ще въведе пълна забрана на лица под 18 години да посещават нощни заведения.

Иванов не намери грешка в себе си или в останалите си колеги за недоглеждането. Напротив, упрекна медиите, че не отразяват достатъчно широко темата с тийнейджърските нощни забави.

Парадоксите по закона не приключват дотук. Все пак той цели да отмени вече наложена забрана за тютюнопушенето. Тя трябваше да влезе в сила от 1 юни. Поправката обаче предвижда отмяната на забраната да е от 2 юни. Така пушенето ще бъде забранено, но само за един ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
21
 
41
 
! Отговори
до непушачите преди 13 години
От автомобилите поемате олово, въглероден диоксид, сажди, катрани, прах от твърди частици, свободни радикали, цметни метали и още много много благинки, ама не искате да забранят автомобилите а? Ако знаете какъв е въздухът в града лошо ще ви стане ама не - пушачите та пушачите. Нещастни малки промити мозъчета.
55
9
 
46
 
! Отговори
хехе преди 13 години
Абе тия от сегашното правителство май всичките са напушени :)
54
28
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който не ще да го опушват да си стои вкъщи и да не ходи на барове, как така ще пия, а няма да пуша, вие нормални ли сте?
53
17
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм студент и всичките ми професори пушат като комини, така че стига глупости.
52
10
 
34
 
! Отговори
пиленце преди 13 години
Не бъди, толкова лошичък, Батьо! Депутатите имат и известно право. Ти не разбираш ли? По този начин всички пушачи ще се нахендрят в баровете, където ще си пафкат. А непушачите ще седнат в кафенетата и сладкарниците и ще се кефят. И всички доволни. Хитри са тези дяволи в парламента, много хитри. А ти с лошото? Ако ги осмърдиш, ще създадат гаден закон и съвсем ще оплескат нещата?
51
12
 
40
 
! Отговори
Батьо преди 13 години
Е, добре, депутатчета, които разрешихте пушенето - намислил съм ви отмъщение!Купих си бобец, девечера ще си го сваря на чорбичка, ще си хапна здравата и утре идвам в парламента!
50
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идва ми да си хвана кугара и да изчезна далеч от тази продажна държава, от Топлофикация, ВИК, EVN, здравната каса НАП и други подобни обирджии и да оставя ББ, мутрите и *** да си живеят спокойно, а аз да отида да плащам на друга държава данъци, но да се вижда за какво...
49
8
 
41
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Я да видим кой обслужва частните интереси??? А??? В този "закон" е събрано цялото лицемерие на управляващите! Заради такива като Вас, драги смешно-законо-творци, няма да останат читави хора в Българя! Ще стоя аз на място, където някой ще ми вкарва рак в белите дробове, че и ще ми се хили нагло, защото му е разрешено със закон. Е, аз пък имам правото да искам аз и децата ми да живеем здравословно! След 20 г. ще правите закони само за *** и престъпниците, защото други няма да са останали!
48
9
 
40
 
! Отговори
Дупутати-Послушковци преди 13 години
С тази абсолютна непоследователност и бързи действия как само си личи, че сляпо се следват нечии интереси спуснати отгоре... Мизерия!
47
11
 
39
 
! Отговори
Атанасов преди 13 години
Все още ли се гордеете, че сте българи?
46
9
 
38
 
! Отговори
до Малоумниците преди 13 години
"Според нея е нормално да се забрани на децата и тийнейджърите да влизат в малките заведения, в които се пуши, защото там ще е много задимено. " вместо да регулираме бизнеса, регулираме хората, така ли. И то тийнейджърите. И какво, ще сложат по един полицай пред всяко кафене да ги връща ли ? Тъкмо Цветанов ще избегне съкращения. Трагедия !
45
9
 
42
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Между другото, лицата под 18 години наистина нямат място в нощните заведения, ако ще и цялата рода да ги придружава.Надявам се, тази поправка ще остане независимо какво ще решат за пушенето.
44
14
 
41
 
! Отговори
Срам в Абсурдистан! преди 13 години
Интелигентните хора просто на пушат. А приемането на този закон беше жест на милиционерската партия към феновете им ***.
43
11
 
40
 
! Отговори
GERB преди 13 години
GERB-bokluci
42
8
 
36
 
! Отговори
Марита преди 13 години
До 40Да, това е показателно за ползата от дебелите полицаи и уважението, което НЕ заслужават!
41
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
герб бяха дотук, дано поне не решат да опоскат държавата като за последно
40
9
 
37
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Това, което си видял/а, много добре показва какво са законът и правосъдието в България.
39
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес ми се наложи да ходя до СЪДЯ на Римската стена.В сградата НЕ СЕ ПУШИ, обаче един дебел адвокат си пушешенай-спокойно пред 2-*** ПОЛИЦАИ. Изрично има забрана за пушене вътре.Те нито му направиха забележка, нито го изгониха да си пуши навън.Щом на такова място определени хора МОГАТ да пушат...нямам думи.
38
8
 
38
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Да запомним кои разрешиха пушенето и никога да гласуваме за тях! Не само защото разрешиха пушенето а защото се поддадоха на лобизъм от мутренски групировки!!!
37
9
 
42
 
! Отговори
! преди 13 години
Оф аман с този закон.Какво значи обществени места, вчера влизам в един кабинет в община Слатина, вътре имаше 6 човека, от които поне двама пушеха, но помещението си беше задимено и вмирисано. Викат те там, ако не отидеш - глоба, и вътре пушат!Е това е обществено място, където на човек МУ СЕ НАЛАГА да ходи.Това са общински и държавни учреждения, болници, училища и др. подобни.Заведенията НЕ СА такива и си е избор на собственика какво ще се прави вътре.