Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден

И още парадокси от промените в Закона за здравето
20 май 2010 13:03,
90
Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден
Снимка: БГНЕС

След като в рамките на една година законодателят първо забрани, после разреши пушенето в кръчми и дискотеки, днес се омота в поредния парадокс.

Законът, с който се забранява и разрешава пушенето, всъщност е за здравето. Като такъв той цели да ограничи до минимум възможността децата да стоят в опушени помещения.

Затова беше приета забрана лица под 18 години да влизат в кафенета и ресторанти, където пушенето е разрешено. В заведенията, които имат обособени части за пушачи и за непушачи, децата задължително трябва да бъдат в помещението без дим.

С решението си от сряда обаче парламентът разреши пушенето в дискотеките. И ето го парадокса: според Закона за закрила на детето там могат да ходят деца, но с придружител.

Така 19-годишният тийнейджър води 17-годишното си гадже и се представя за неин придружител, какъвто наистина се пада. И двамата си пушат и си пият на воля.

След като Четин Казак от ДПС отбеляза парадоксалната ситуация, депутатите решиха да си дадат почивка по този закон и да го уточнят на заседание на здравната комисия.

Още по темата

Председателят й Лъчезар Иванов съобщи соломоновското й решение: Законът за здравето ще си остане така, защото в дискотеките все пак трябва да се пуши. Ще бъде променен обаче Законът за закрила на детето и новият текст ще въведе пълна забрана на лица под 18 години да посещават нощни заведения.

Иванов не намери грешка в себе си или в останалите си колеги за недоглеждането. Напротив, упрекна медиите, че не отразяват достатъчно широко темата с тийнейджърските нощни забави.

Парадоксите по закона не приключват дотук. Все пак той цели да отмени вече наложена забрана за тютюнопушенето. Тя трябваше да влезе в сила от 1 юни. Поправката обаче предвижда отмяната на забраната да е от 2 юни. Така пушенето ще бъде забранено, но само за един ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
41
 
! Отговори
Me преди 13 години
Ей, парламента!Вие сте едни не много умни мъже и жени, готови да са *** на корпоративни интереси!Глас от мен - нанай кобрай!(нанай кобрай - добро лекарство, в "Остров Тамбукту" от Марко Марчевски)
15
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според мен трябва да се забрани на тия в народното събрание да извършват всякаква дейност свързана с мислене. За парите, които получават, могат да помагат в строежа на магистрала Люлин. Така и така не могат и 10км да построят. Примерно едно 12 часа на ден смени кой ще асфалтира, кой ще полага чакъл. Женската част може после да мине маркировката.
14
8
 
38
 
! Отговори
Петко преди 13 години
Скапана държава ей, ама така ще е щото има 'истински матриал', който гласува под строй: царя, пас, пожарникаря, пас, .....
13
10
 
35
 
! Отговори
toni преди 13 години
kakvo se darvjat vsichkite nali ako nikoi ne pushi darzavite njama otkade da si palnjat hasnite ot danazi, a kakvo e s alkohola pianite ubivat hora pushachite ne ne stoi pri tjah i ne dishai pusheka, a snaeme li kakvo dishame i jademe chicho mi pochina na 50 god. nito pieshe nito pusheshe djado mi na 86 i pieshe i pusheshe
12
8
 
51
 
! Отговори
brigante преди 13 години
няколко месеца тези *** не могат да се разберат за едно пушене в тази *** държава,а какво остава за останалите важни дела...
11
11
 
46
 
! Отговори
с1 преди 13 години
Трябва да се забрани напълно.
10
8
 
48
 
! Отговори
Объркване преди 13 години
Като се чудиш чий бизнес да крепиш - така се получава.
9
8
 
43
 
! Отговори
Лоша работа преди 13 години
Сега ***, последователи на ГЕРБ ще се увеличат още повече. Да живее популизма, другари. То и при Тодор Живков нямаше такова чудо.
8
9
 
40
 
! Отговори
Тя преди 13 години
Пфф, толкова недомислена работа! По тази велика логика на непълнолетните им е забранено да ходят дори на кафе, защото иначе да знаете някое в България,в което е забранено пушенето? Как ли пък си представяте 16-17 годишни да не ходят на кафе в днешно време? Нали затова са заведенията и дискотеките за развлечение... някой ако е решил да пуши точно пък забраненото посещаване на заведенията ще го спре...пълни простотии... били се объркали,според мен са си объркани по природа
7
8
 
45
 
! Отговори
УГО преди 13 години
Тия или са *** или не знам... Просто то тряя да си рЕдко ***, за да не можеш да си прокараш далаверката в тоя закон. Ае ако ще омазват.. поне да го направят елегантно, без да се спъват по 20 пъти. Баси некадърниците. Вместо да наложат тотална забрана за пушенето в закрити помещения, си управжяват математиката дето никога не им е била силна страна. Как някой гражданин ще си защити правата или ще алармира в ХЕИ за не спазване на правилата? Това просто никога няма да стане, защото никой гражданин не знае каква терентъ на помещението каква част от цялата собственост е... Смешници. Вместо да направят всичко просто и лесно и за контрол и за данъци, те правят няква ултрасложна система, която в българските условия няма да работи ест, щото няма кой да контролира толкова сложен механизъм и вместо да имаме един закон който ще защитава здравето на нашите деца и на нас самите, ние ще имаме закон който тотално развръзва ръцете на всички за пушене. Ми поне махнете всякви бариери бе господа депутати. Поне да знаем че навсякъде се пуши. За какво са ви тези акробатики. Както се вижда не ви се отдава.. ))) С този закон ГЕРБ определено си ковна много пирони.. *** мн в ковчега Всичко се плаща някой ден.
6
16
 
34
 
! Отговори
ех преди 13 години
обичам много 14-17 годишните, ммм
5
8
 
45
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
В това, че в НС сме пратили поредната пасмина ***, вече няма съмнение. Лошото е, че те така и не са научават на някои прости законотворчески правила и хитрости, като например да знаят какво гласуват. Поради което превръщат държавното управление в някакъв недодялан водевил, дело на непрокопсан режисьор, изигран от мижитурести некадърници.
4
8
 
43
 
! Отговори
Далаверката преди 13 години
И после лобизмът не бил вреден за здравето (буквално)...
3
10
 
36
 
! Отговори
jamaw преди 13 години
nema zna4enie kvo 6te izmislqt te decata pak si izlizat dori i v parka i pak si pu6at i piqt taka 4e zakona e takuv 4e vsi4ko zabraneno e po sladko
2
18
 
41
 
! Отговори
ех преди 13 години
ох как ми се плющат млади гаджета!
1
12
 
35
 
! Отговори
Табакера преди 13 години
Ураааа!