Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден

И още парадокси от промените в Закона за здравето
20 май 2010 13:03,
90
Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден
Снимка: БГНЕС

След като в рамките на една година законодателят първо забрани, после разреши пушенето в кръчми и дискотеки, днес се омота в поредния парадокс.

Законът, с който се забранява и разрешава пушенето, всъщност е за здравето. Като такъв той цели да ограничи до минимум възможността децата да стоят в опушени помещения.

Затова беше приета забрана лица под 18 години да влизат в кафенета и ресторанти, където пушенето е разрешено. В заведенията, които имат обособени части за пушачи и за непушачи, децата задължително трябва да бъдат в помещението без дим.

С решението си от сряда обаче парламентът разреши пушенето в дискотеките. И ето го парадокса: според Закона за закрила на детето там могат да ходят деца, но с придружител.

Така 19-годишният тийнейджър води 17-годишното си гадже и се представя за неин придружител, какъвто наистина се пада. И двамата си пушат и си пият на воля.

След като Четин Казак от ДПС отбеляза парадоксалната ситуация, депутатите решиха да си дадат почивка по този закон и да го уточнят на заседание на здравната комисия.

Още по темата

Председателят й Лъчезар Иванов съобщи соломоновското й решение: Законът за здравето ще си остане така, защото в дискотеките все пак трябва да се пуши. Ще бъде променен обаче Законът за закрила на детето и новият текст ще въведе пълна забрана на лица под 18 години да посещават нощни заведения.

Иванов не намери грешка в себе си или в останалите си колеги за недоглеждането. Напротив, упрекна медиите, че не отразяват достатъчно широко темата с тийнейджърските нощни забави.

Парадоксите по закона не приключват дотук. Все пак той цели да отмени вече наложена забрана за тютюнопушенето. Тя трябваше да влезе в сила от 1 юни. Поправката обаче предвижда отмяната на забраната да е от 2 юни. Така пушенето ще бъде забранено, но само за един ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
41
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Казах го вчера ще го кажа и днес България не е държава , а пародия на държава.
35
10
 
37
 
! Отговори
KOLEV LUDIA преди 13 години
be v diskotekite sqka ve4er a full s macki pod 18g ima na po 14-15-16 piqt pu6at i se e**t v toaletnite,si4ki sled 90 sa malumnici otka4alki i oligofreni
34
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така става като депутатите бързат да обслужат мутрите. От бързане да отменят забраната оставиха другата част в закона ей така. Ето затова надържавник взел комисионна, или депутат гласувал лобистки закон трябва незабавно вкарван в затвора!
33
8
 
36
 
! Отговори
kh преди 13 години
я набързо изброи обществените места, където НЕ се пуши?
32
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И алкохолът е вреден. Разликата е, че при тютюнопушенето вредиш и нна другите. От къде на къде друг ще диша димът на някой пушач?
31
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
" И двамата си пушат и си пият на воля. " - ами то дори и да е забранено пушенето, остава пиенето!! Или то алкохола не е вреден за 16 -17 годишните? Предлагам да забраним и него! Цялата работа идва от нежеланието и бизсилието на държавата да налага контрол. Вместо да се забранява това и онова, нека да правят проверки по заведенията - 17 годишен пие -ГЛОБА. С придрожител е - глоба на придрожителя! След 2-3 години пълни с глоби, хората ще се научат. Щом не може с добро ще трябва със сопата.
30
12
 
35
 
! Отговори
пачи крак преди 13 години
Сложна работа. Ни едниият, ни другият, щастливи. Сега мацките няма да дансят в дискотеките а ще седят пред нета. Но не е логично да не могат да се повеселят под 18 години в клубовете, поне до 21 часа. Макар, че си е жива лудница в такива дискотеки. Ако имам женка и деца, ще си лягат по часовник: жената при мен, а децата с лап-топите, в леглата. И всички щастливи. Пушачите и производителите са на далавера, но такъв е живота. Ако пък се забранят тези неща, ще трябва да садят памук и да шият губери
29
9
 
46
 
! Отговори
хахахахаха преди 13 години
"защото в дискотеките все пак трябва да се пуши" - *** задължението, честно!
28
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази цялата статия може да се напише само с една дума - Малоумие !
27
18
 
35
 
! Отговори
БРАВО преди 13 години
Непушачите да си стоят, където не се пуши - кеф. Пушачите да си пафкат - кеф. Това е нормалното, и всички са доволни. Браво на ГЕРБ. А нощните заведения са гнезда на порока - как може там да не се пуши?
26
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре дошли в страната на абсурда!
25
11
 
39
 
! Отговори
Пушач преди 13 години
Защо му викате "популизъм"? Това си е малоумщина... Моят (а и на много други пушачи) глас е тотално загубен, още от "***" идеи на вДянков за акциза, които доведоха до огромна контрабанда на нискокачествени цигари и по-малко приходи. Като гледам от "промените" и непушачите много "се радвате". А и се оплетоха като пате в калчища в тези закони (за да покажат колко са прости). Популизма поне печели гласове, а малоумието...
24
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха сега да видим как ще спрете младежта да ходи по кафета и дискотеки. Че ако не са децата, повечето дискотеки ще фалират. Студентите не могат да си позволят да ходят толкова често по клубове и дискотеки, колкото тинейджърчетата го правят с парите на мама и тати.
23
8
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
"...така приетите разпоредби нямат логика." Не търсете ЛОГИКА там, където има единствено и само РЕЙТИНГ.
22
8
 
38
 
! Отговори
Цветан преди 13 години
От текста дето децата могат да ходат на нощни кръчми с мама и тате прозира трогателна грижа за подраствастващите. Как тъй ще ходи само в стриптийз бара? Ми каките ще го метнат. Требе да иде с тати да го научи кое как е. Даже требе идеята да се доразвие и в други насоки. дори и не съвсем легализираните.
21
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пуша по две кутии цигари на ден и ме е все тая дали ще е забранено по заведенията да се пуши.Направете ги с нормални цени а пък аз ще намеря къде да си ги изпуша без да досаждам на другите
20
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хаха. А дали на 1 юни, когато пушенето в заведения ще бъде е забранено, ще има проверки и глобени собственици на заведения? Много се съмнявам.
19
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви са тия управляващи не знам.Ами нали точно от вашето правителство се издаде вечерен час за непълнолетни -22 часа. Първо в дискотеките в градовете трудно ще те пуснат ако придружителят ти не е родител или в най-добрия случай брат или сестра,какви са тия 19 годишни гаджета? Мислят какви ли не простотии и стават по-смешни, а държавата за съжаление потъва все повече
18
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парламента е голяма работа, законите им са бетонирани,а залата винаги е празна и заплати получават,да не говорим за дпс някои от тях не идват на работа с месеци,няма нужда от 240 човека а 100 трябва да са, и без това законите им са лобиски.
17
8
 
40
 
! Отговори
нона преди 13 години
на тези им казват "фурнаджийски лопати" - всички са продажници