Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров

Учените са огорчени, очакват извинение от министъра
8 авг 2010 15:29,
194
Археолозите сащисани от думите на Божидар Димитров
Снимка: Булфото

„Колегите бяха изненадани, бих казал сащисани, от това негативно изказване на министъра”.

Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на УС на Асоциацията на български археолози и зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” – доц. Тотко Стоянов, по повод думите на министър Божидар Димитров, че археолозите са „шибан народ”.

Най-вероятно ще има официално изявление на позицията на българските археолози заради определенията на министъра без портфейл и събитията, породени от откриването на мощите, сочени за останки на Йоан Предтеча.

Археолозите са очаквали Димитров да им се извини за това, че ги е квалифицирал като „шибани”.

Още по темата
„Ние не можем да приемем подобен тон на държавен човек, на министър, на представител на правителството в каквато и да е ситуация, още повече на човек, който винаги е афиширал, че е историк, професионално свързан с нашите среди”, каза Стоянов.

Археологът изрази опасенията си от факта, че подобни обидни квалификации както към народа, така и към колегите му, излагат България като цяло. Това е и причината колегите му да се чувстват огорчени.

Ученият определя като „прекалено истеризирана” и медийна кампанията по популяризирането на откритието на проф. Казимир Попконстантинов. Той допуска, че тази кампания е свързана с предварително замислени икономически проекти.

„Едно откритие или археологията се употребява в даден момент за пропаганда или други цели”, коментира Стоянов. Средства за развитие на науката според него има, макар и недостатъчно. По-неприятното е, че те не се разпределят по балансиран, осмислен начин.

В този смисъл, в момента в който държавата намалява субсидията на БАН и университетите, 420 хил. лв. се дават за реконструкцията на църква.

„Не може да не се подкрепи такова нещо, въпросът е в какъв контекст се случва”, отбеляза археологът. Като специалист по тракийска археология обаче той отказа да коментира думите на Божидар Димитров за траките, които според него били мутри.

Стоянов изрази учудване от бързите заявки веднага Созопол да се превърне в българския Йерусалим, както иска министърът.

„Някак си много лесно даваме етикети, градим някаква бомбастични теории или нещо друго, които всъщност да служи за пилигримски туризъм”, коментира още той.

В този смисъл, Стоянов намекна, че ако в крайна сметка мощите не са Св. Йоан, отговорността ще понесат самите им откриватели, а не министърът.

„Божидар Димитров отнема възможността на археолозите да кажат спокойно за какво става дума”, каза той, като отбеляза, че отказ от експертиза на мощите направи не археологът Попконстантинов, а министърът, който не носи никаква отговорност.

Ученият определи положението, в което се намират в момента откривателите на мощите, с думите: „Със силата на авторитета, на властта, в случая влияние чрез медиите, да нямаш избор вече да се отклониш от предначертана пропагандна акция”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
11
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
С право историческата научна мисъл очаква извинение,и трябва да го получи.Но питам се аз,нима словестното извинение ще потули обидата ? Има поговорка:"Казана дума,хвърлен камък".Мисли се преди репликата ,а не след това.
21
5
 
11
 
! Отговори
Ха-хаааа! преди 13 години
Бързайте да откриете и кантора "Рога и копита".Сега му е времето! Ден година храни!Дянков още утре ще ви отпусне 420 000 лева от резерва, а Боко ще ви подари посребрен печат за кантората.:))))))))))))))))
20
6
 
12
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Божидар Димитрав казал , че народа е ш**ан мисля , че държавата е ш**ана тези , които ни управляват са ш**ани играят си с нас , подиграват ни се , но какво !? Та нали ние сме си ги избрали , или не ние а долните продажни *** и комунистическите баби и дядовци и може би той е прав , защото не правим нищо по въпроса , седим руптаем и толкова и докато не се научим да отстояваме правата си ще бъдем на това дередже ще вървим надолу , защото ще ни ограбват и дори *** ще имат повече права !
19
6
 
15
 
! Отговори
Калин преди 13 години
В този смисъл, в момента в който държавата намалява субсидията на БАН и университетите, 420 хил. лв. се дават за реконструкцията на църква...........................................................................И това е изказване на уж университетски човек!***!пиянде свикнало да му дават само!
18
2
 
11
 
! Отговори
Ха-хаааа! преди 13 години
А на мен ми попадна една книга за Черно море. В момента я нямам при мен да цитирам точно автор, издателство и година.Но ми направи кофти впечатление, че позоваванията в уж обстойна книга за Черно море беше без българско участие и анкетирани учени, а турски, румънски и главно - полски! "специалисти" по въптроса за Черноморе през ранното Средновековие.Та искам да се солидаризирам, че "родните" историци явно упущат влака. Или си продават г*за. Което ми се струва още по-вероятно.
17
5
 
17
 
! Отговори
Калин преди 13 години
по добре пари за черкви от колкото за заплати на бананаджии и разни други пияндета!
16
13
 
15
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,...... преди 13 години
ДА ГО Д**АТ АРХЕОЛОЗИТЕ!ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА ГИ ТРЕСЕ ЗАРАДИ НОВИТЕ ОТКРИТИЯ!Б.Д., Е ТРЯБВАЛО ДА ИМ ТЕГЛИ ПО ЕДНА МАЙНА ,НАПРАВО НА МИКРОФОНА!ТАКА Е ***------ПАРИТЕ ЗА ОТКРИТИЕТО, СА ЗА ОТЛИЧИНИЦИТЕ!НЕ ЗА КЛАКЬОРИТЕ.......***!
15
4
 
9
 
! Отговори
I преди 13 години
Няма какво да се сащисват! В тази гилдия са "око за око"! Малко хора знаят за интригите там преди, по време и след разкопки, кой да вземе приза "Българският Индиана Джоунс" сега министъра им крив! "Овчаров страх"! Завистливци! Вместо да решат научните си тези на някой научен форум тихо и спокойно, те убиха потенциална възможност за популяризация! И защо да няма предварителни проекти? Все да чакаме края и после да се оправдаваме ли? Все грешки (ошибки) на руски...
14
3
 
30
 
! Отговори
Созопол 2012 преди 13 години
Година 2012. В Созопол, за да посреща прииждащите от цял свят поклонници, е открито най-голямото летище в света, по-голямо от това в Мека, от самия Созопол и новия му квартал Бургас. Хората се извозват с автобуси в посока Стара Загора, тъй като там е краят на опашката от чакащи да зърнат надписа, написан в V-ти век върху т.нар. транспортен реликварий: "Дар от Йоан Кръстител за Бойко Борисов, Премиер Единствен на Българския народ, възкресител на Отеца, Сина и Светия Дух!" Всеки понеделник и първи петък от месеца желаещите могат да закупят с намаление от останалите в наличност кости на светията, като черепите вървят "два на цената на един". Поклонниците от Созопол се радват и на нова придобивка - възможността да пътуват с 30 минути по-бързо до Старосел по новата магистрала Йерусалим-Созопол-Старосел. Автомобилите, с които се разхождат, са произведени в Ловеч и се задвижват с газ от Трите Големи български находища. Посещавайки българското Мачу Пикчу, имат редкия шанс да видят бедрена кост и кътник от единствения европейски индианец. Той е емигрирал в България през далечната 2000 пр.н.е. предусещайки политико-икономическата криза на Америка и гоненията на конкистадорите. Негови преки потомци населяват Факултета, София - доказано е със съпоставителни ДНК анализи и писмени източници, открити от професор Б.Димитров. В новооткрития близо до Мачу Старосел Пикчу мол, "ДаМол", туристите могат да се насладят на кюфтета от истинска кайма, прокарвай ги с айрян от истинско мляко, надоено от истински доячки. От книжарница "Веселин Маринов", кръстена на великия български бард с и без китара, чужденците могат да си закупят новото луксозно издание на "Винету" с твърди корици. Всеки петък от 12:00 до 13:30 тяхното копие от книгата може да бъде подписано лично от Премиера на РБ Бойко Борисов. В новооткритата спортна зала "Мачу Старосел" всяка събота-неделя се провеждат мачлета между Г-н Борисов (от една страна) и сборна команда от 15-те най-добрите нападатели в света (от друга страна). Г-н Борисов обикновено побеждава на нула, а най-голямо шоу за зрителите е, когато сборната команда успее да отбележи гол. Парите от демо мачлетата отиват директно за подобряване на сомалийската инфраструктура и разширяване на Сомалийския залив, през който изнасяме втечнена газ за Катар и Азърбайджан. И т.н.
13
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да им *** майката на археолозите и на тоя Божидар също...кво ни занимават с тея кокаляци от мъртво агне..
12
2
 
9
 
! Отговори
Ха-хаааа! преди 13 години
ЗабравИх поантата!И Боко и Божо - целите в бяло!Мат'рчлът - пак ш**ан и в кафяво :)
11
0
 
9
 
! Отговори
Ха-хааааа! преди 13 години
Тънка подмяна като за пред ш**ания льош мат'тял :)Сега, все едно че нищо не е станало, пизрите на гербавите с услужливото и беззаветно подлагачество на безгръбначните медии ще подменят въпроса още до утре сутринта.И ш**аният мат'рял ще се изкефи още повече.До днес викаше - прави са Вождовете, че сме льош, ш**ан мат'рял.От утре - бой по льошоя, ш**ан археоложки мат'рял!*** мат'рялът е за туй - да вика к'вот му кажат. И накадето го насъскат :)
10
0
 
4
 
! Отговори
Изцепка преди 13 години
СВИДЕТЕЛ, БЪРКАШ СТАТИЯТА!
9
6
 
5
 
! Отговори
СВИДЕТЕЛ преди 13 години
Продължаваме!Какви са тези обидчиви виб... дето по заръка на византийските учени светила закриха институтът по тракология.На тази основа виб.. Овчаров се прехласваше пред византийските напъни да направят от техните открития обекти на "съвместен туризъм" дето парсата ще обират византийците.Самият шиб..Овч. спомня ли си какви тези развиваше за своите открития и как ще ги докаже.Всички плюят срещу човека открил светите мощи анонимно затова и Б.Д. ги определи като Ш. да се познаят
8
7
 
11
 
! Отговори
Изявен преди 13 години
И да се извинява, и да не се извинява: "Казана дума, хвърлен камък."
7
4
 
12
 
! Отговори
СВИДЕТЕЛ преди 13 години
В кафето на архивите на Московска 5.Ш**анякът Н.Овчаров е разговор с византиец представящ се за учен археолог но говорещ само гръцки се гавреше с тшеславният археолог и му "набиваше" евроидеи как гърчолята да печелят от Перперокон със съвместен исторически туризъм.Ш**анякът вече примираше от "честа" оказана му от византиеца да бъде слуга.На изпроводяк даже маститият учен му подари книжлето си за което шибанакът бе в поза партер.Сега толкова може и продължение..
6
2
 
13
 
! Отговори
АААААААААААА преди 13 години
На дебелосеркото не му трябва археология - на него фактите са му в мозъка. И от там вади поредния факт, който подкрепя теориите му.
5
15
 
9
 
! Отговори
Минка преди 13 години
Аз съм Счетоводителка, всеобщото мнение е че гилдията сме спекани хора, сухари и т.н., ама на мен не ми пука, ако ще Божидар Димитров да каже че съм ш**ана ***, гледам си кефа, лятото на морето щракам с пръсти и не ми дреме особено. Хеви метълите примерно са такива честолюбиви и се засягат на групи, ако им кажеш нещо накриво против Маnowar налитат на бой даже, мишкарска работа и тез археолози същите, тръгнали да реват кво казал министъра хахаха
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това правителство да не е съставяно на принципа --Луд ,по луд, най луд.Като почнат да се исказват /които и да е / и искам да драйфам.А какво ще доказват на кого са мощите,ДНК проба от родителите на Йоан Предтеча ли ще вземат за сравнение.Луди
3
16
 
5
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
ее тез пък от едно "ш**ани" и ревнаха, много тънкообидни ..... недейте се впряга толкова бе, живейте си готино и бъдете широко скроени, а не кой какво казал, ако ще и министър да е. майтапи да има и тва е

Спонсорирани публикации