Драстичен скок на цените на храните

Повишение с 80% за година при някои от продуктите
8 май 2011 19:44, Елка Василева
673
Драстичен скок на цените на храните
Снимка: Архив Булфото

Драстично поскъпване на храните отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За година стойността на част от продуктите е скочила с 80 %.

Повечето стоки, които са увеличили цените си, са основни за трапезата ни, съобщи bTV.

Данните показват, че за година най-много са поскъпнали картофите, захарта, брашното, олиото, зелето и ябълките.

Между 20% и 30% пък са поскъпнали млечните и месните продукти, скумрията и лещата. Регистрираният ръст в цените напълно съвпада с усещането на потребителите.

Експертите обясняват поскъпването със скока на цените на храните на световните борси. Сред другите причина за осезателното поскъпване на храните у нас е занемаряването на земеделието.

Когато отрасъл като селското стопанство го оставиш на произвола на съдбата, идва един период, в който той не може да дава плодове. Сега трябва да се работи много в продължение на дълъг период, за да добием едно нормално ценообразуване, производителност, чак тогава може да очакваме едно стабилно равнище на цените, смята Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.


Затова и скокът при храните ще има негативен ефект върху икономиката.

"Когато всичко, което потребяваме, става по-скъпо, ние очевидно свиваме своето потребление, което няма как да се превърне в генератор на възстановяване на икономиката и на по-голям икономически растеж", обясни икономистът Петър Ганев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


673
Още по темата: храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
1
 
25
 
! Отговори
бай ганьо преди 13 години
Магарето ми не яде три дни и точно да свикне и умря?
471
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв е смисълът да се поместват разни статии, след като се трият коментарите под тях ? !
470
3
 
37
 
! Отговори
тиквон преди 13 години
Май се опитвате да плюете по най-успешния земеделски министър? Ако Тиквите си седяха на бостана, а не се занимаваха с политика щяхме да имаме българско земеделие
469
1
 
17
 
! Отговори
edna преди 13 години
TO AKO GI NAMALQT ,6TE E NOVINA........TOVA VE4E E BANALNO!!!!!!!I KAK TAKA HRANITE SKA4AT S 80 %,A ZAPLATITE NE MOGAT DA MRUDNAT.....KAK STAVA TOZI FOKUS.......DO KOGA 6TE SKA4AT TEZI CENI.........KOGO HRANIM TOLKOVA.......IMAME SI ZEMQ......ZA6TO NE PROIZVEJDAME........ZA6TO POVE4KO NE SE VLEQT PARI4KI V ZEMEDELIETO.........ZA6TO PO-DQVILITE NE IZNASQME, AMI VNASQME..........
468
1
 
34
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
до: 597Това показва колко са глупави управляващите и е време да си ходят!
467
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каквато и агитация да проведеш за избори цените агитират най добре живеещите зле няма да гласуват за теб!
466
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако ДНЕС пусне една статия с Станишев няма да има нито един изтрит коментар !Правилата на сайта са не плюй по ГЕРБ
465
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
каквото зависеше от ГЕРБ те го направихаУвеличиха Глобите касаещи Бедните Промениха НПК така че да може да ти вземат всичко принудително !Останалото не зависи от тях
464
2
 
18
 
! Отговори
кажи тенкю баби преди 13 години
Благодарим ти герб
463
4
 
9
 
! Отговори
КОЗИДЪХ преди 13 години
KOI IZTRI KOMENTARITE VE GAVAZI,ALOOOOOO ADMINA DA TA IBE MIJA MI NA GAZA MI!
462
12
 
23
 
! Отговори
7 500 000 говеда преди 13 години
7 500 000 *** доведоха драстичния скок на цените!ако Говедата не купуват храна 20 дни - НИЩО няма да им стане , само ще коригират телесата си,ще изчезне високото кръвно..изобщо само плюсове (човек издържа без храна 40 - 45 дни)ако Говедата не купуват храна 20 дни -монополите ще се побъркат и сразу ще свалят цените на всичко поне ДВОЙНО !но НЕЕЕ , говедата трябва да ядЪт , за да сеР.т , говедата живеят за да ядът.съединениято НЕ прави сила в БГ-тук има ***..
461
2
 
59
 
! Отговори
Тоягов преди 13 години
Всеки ден хрониките съобщават за самоубийства от глад и немотия, семейства възрастни хора се самоубиват, за да не тежат на децата си (Враца), хора се бесят, защото не могат да връщат заемите си (Кюстендилско), майки умират от студ, прегърнали децата си до последно, дано поне тях некой да ги намери преди да са издъхнали (Монтана), бизнесмени се хвърлят от блоковете, защото са разорени (София), човек за човека става вълк и се убиват за по два лева (Видинско), превръщат ни в скотове, мислещи само дали утре има с какво да нахраним семействата си Затова ли ви избрахме бе, ***!
460
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко, найстина... всичко което споменаваш, е самата истина... да му мислят управлящите...
459
0
 
19
 
! Отговори
уморена преди 13 години
в Сливница също се обеси един заради дългове......................................
458
0
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Толкова селендури на едно место-Ужас.Ще се поправим.
457
0
 
9
 
Отговори
Трийте преди 13 години
Днес.бг , ще ви предложа за награда, заедно с арабските и китайските сайтове, където форумната свобода е тотално ограничена, и ще спечелите, убеден съм :)))Такова чудо във България има за първи и последен път, и то само при вас, дано никой не последва примера ви.Не носите на критика, не ви харесват какво мислят хората, е за какви се имате, за богове в медийната интернет помия ли ? Един Цветков ви показваше всяка сутрин по Нова, и явно сте си надигнали въшките до небесата.Трийте, но и четете.
456
0
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Казах ви вече. *** с малки ***. Горките!
455
0
 
2
 
Отговори
Трийте бе мишки преди 13 години
И вместо да си играете на котка и мишка, има един, много по-лесен вариант да се справите с "нас" - просто забранете пускането на коментари към съответната статия, така хем вълка ще е сит, и агнето ще е цяло, и ще царува мир и спокойствие.
454
1
 
2
 
Отговори
Трий, ще пускам пак преди 13 години
Вариант 1 - Имам чувството, че някой им е хакнал системата, и си прави гаргара с тях, но те са толкова ***, че даже не могат да се усетят. О, тук, има обида към екипа, значи модериране и съответно ***... :)))Вариант 2 - *** са нови, неопитни, особенно тези, които са нощна смяна, ако има такива.... шефа сутринта ще ги похвали за добре свършената работа в борбата с форумните ***.:))) Какво само задръстват системата с душевни фекалии, ама ха, *** му е майката..Вариант 3 - 1+2=3
453
1
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
*** не виждате ли, изтриха коментарите на БСП и ГРОБ!!!!!!