Драстичен скок на цените на храните

Повишение с 80% за година при някои от продуктите
8 май 2011 19:44, Елка Василева
673
Драстичен скок на цените на храните
Снимка: Архив Булфото

Драстично поскъпване на храните отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За година стойността на част от продуктите е скочила с 80 %.

Повечето стоки, които са увеличили цените си, са основни за трапезата ни, съобщи bTV.

Данните показват, че за година най-много са поскъпнали картофите, захарта, брашното, олиото, зелето и ябълките.

Между 20% и 30% пък са поскъпнали млечните и месните продукти, скумрията и лещата. Регистрираният ръст в цените напълно съвпада с усещането на потребителите.

Експертите обясняват поскъпването със скока на цените на храните на световните борси. Сред другите причина за осезателното поскъпване на храните у нас е занемаряването на земеделието.

Когато отрасъл като селското стопанство го оставиш на произвола на съдбата, идва един период, в който той не може да дава плодове. Сега трябва да се работи много в продължение на дълъг период, за да добием едно нормално ценообразуване, производителност, чак тогава може да очакваме едно стабилно равнище на цените, смята Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.


Затова и скокът при храните ще има негативен ефект върху икономиката.

"Когато всичко, което потребяваме, става по-скъпо, ние очевидно свиваме своето потребление, което няма как да се превърне в генератор на възстановяване на икономиката и на по-голям икономически растеж", обясни икономистът Петър Ганев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


673
Още по темата: храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
452
1
 
1
 
Отговори
Обяснете на хората преди 13 години
Вариант 1 - Имам чувството, че някой им е хакнал системата, и си прави гаргара с тях, но те са толкова ***, че даже не могат да се усетят. О, тук, има обида към екипа, значи модериране и съответно ***... :)))Вариант 2 - *** са нови, неопитни, особенно тези, които са нощна смяна, ако има такива.... шефа сутринта ще ги похвали за добре свършената работа в борбата с форумните ***.:))) Какво само задръстват системата с душевни фекалии, ама ха, *** му е майката..Вариант 3 - 1+2=3
451
1
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Може би щяха да поканят няколко жени наоколо. НО НЕ-неадекватни. Те са добри в *** на коментари. Как им казваме-ЧИКИДЖИИ.
450
1
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако тези пъпчиви диви селендурчета имаха собствен живот щяха да се занимват с нещо друго.
449
0
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
До 568За съжеление няма. Всичко свястно се изнесе навън. Селинията властва. Това означава простотия.
448
1
 
0
 
Отговори
Аз преди 13 години
Аз този сайт просто го забравям че съществува. Последния ми коментар тук. Трийте, все ми е тая....
447
1
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето ги тези с десет сантиметровите. Вече полуцават поредният оргазъм-всички постове са изтрити.
446
1
 
2
 
Отговори
Аз преди 13 години
Има ли някъде да се оплачем от тази анархия, която цари тук с така нареченото модериране на коментарите на хората ?Който и да го върши това, едно нещо да чуе само - не ви прави чест така да се отнасяте с тези, които ви "вадят" парите.
445
0
 
8
 
Отговори
емигрант !!! преди 13 години
един съвет-идея : КОЙТО Е НА РАБОТА С ТРУДОВ ДОГОВОР И МОЖЕ ДА ТЕГЛИ КРЕДИТ ( поне 5,000 лв ) - ДА ТЕГЛИ И ДА СЕ СПАСЯВА В НЯКОЯ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ "другарки и другари" - КОРАБА ПОТЪВА, ЗА МЕНЕ БЕШЕ УДОВОЛСТВИЕ ДА БЪДА В ТАЗИ ДИСКУСИЯ С ВАС, НО ОТ МЕНЕ ......... СБОГОМ, ЛЕКА НОЩ ! ;)
444
0
 
0
 
Отговори
revlio преди 13 години
*** за президент и министър председател е най - добре тогава всички ще обвиняваме него
443
0
 
3
 
Отговори
емигрант !!! преди 13 години
следващия път сложете не пожарникар-мутра да ви управлява ами ЖП СТРЕЛОЧНИК или ТРАКТОТИСТ ;) в крайна сметка може и ТАКСИДЖИЯ
442
2
 
0
 
Отговори
revlio преди 13 години
ДО 563 СИБАНКЯ е като го написа това олекна ли ти ТИ КАКВО НАПРАВИ ДА НЕ Е ТАКА
441
0
 
15
 
Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
България e в рецесия, ценови шок, иконимическа стагнация и финансов колапс. И това е откакто Борисов дойде на власт. Ето някои сравнения на цените преди Борисов и сега....Бензин А-95 преди 1 год. и 8 месеца 1.80 лв. сега 2.50 лв. Хранителните продукти с 50 процента увеличение. Цигарите увеличение с 40 процента, Услугите увеличение между 50 и 60 процента. Ток нагоре,газ 30% нагоре,горива драстично нагоре.Постижения Борисови:Фискален резерв - 1,7млрд надолуВъншна задлъжнялост - 1,4млрд нагореАЕЦ БЕЛЕНЕ - 1,5 млрд нагореМагистрала Люлин - 60 млн нагоре платени от държавата.Инфлация-25%Най-голяма безработица от 20 години насам.Увеличение на имиграцията на Българи в чужбина.Данък "колиба" вместо данък "лукс":)7% отстъпка плюс главниците и лихвите, дължими от държавата за забавяне и фирмите си получават дължимото от държавата:)Без обезещетения за трайно безработните в предпенсионна възраст30 Дек 2010 2011-01-10 И пенсионерите вече плащат 2,40 потребителска такса Фермерите сами ще плащат за екарисажи и ваксини на животните14 Дек 2010ВСИЧКИ АНТИКРИЗИСТНИ МЕРКИ СЕ ПОРОДИХА В СЛЕДСТВИЕ НА НЕРАЗПЛАЩАНЕТО НА БОРИСОВ.БЪЛГАРИЯ ДРАСТИЧНО СЕ ВЛОШИ ОТ КАКТО БОРИСОВ УПРАВЛЯВА И ОПРЕДЕЛЕНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА РАЗПЛАЩАНЕ И НЕ СЕ ДЪРЖАТ ПО БАНКИТЕ ЗА ДА ПЕЧЕЛБАРСТВАТ ТАКИВА КАТО СИ БАНК.
440
1
 
6
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Баналните селски *** с малки ***,които са склонни към *** се завърнаха от местният хоримак.Живеем в диво село,няма какво друго да правим. Смучим си куровете и трием коментари. Това е нашият fun.
439
0
 
0
 
! Отговори
revlio преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

до 557 UK правителство е червясало червено и решило да се прибойадиса в друг цвят-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ЧЕ ТО В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДРУГИ ПРАВИТЕЛСТВА ОСВЕН ЧЕРВЕНИи демокрация никога не е имало що да не скача прав е малко е още може да се съдира ЩЕ ГО ВКАРВАТ ДОКАТО НЕ СЕ КАЖЕ НЕ ЩЕ ГО ВКАРВАТ ДОКАТО НЕ СЕ КАЖЕ НЕ ЩЕ ГО ВКАРВАТ ДОКАТО НЕ СЕ КАЖЕ НЕ
438
2
 
1
 
Отговори
емигрант !!! преди 13 години
554добавен от: revlio няма страшно е брат, и на глупавите ще им омръзне ама трябва им още малко . Е, разбира се, че ще има такива, които ще издържат вечно в България, тях така ги кефи и то много, на такива ... ТУРИ ИМ ПЕПЕЛ ! гледай ти да си добре , аз съм ! ОТДАВНА ЗАБРАВИХ ЗА "КОЛЕКТИВНОТО САМОИЗЯЖДАНЕ", за ДУПКИТЕ ДЕТО БИЛИ ВИНОВНИ ПО 6-7 ЧОВЕКА НАВЕДНЪЖ ДА СЕ ИЗБИВАТ, за МАСОВО КЛАНЕ НА УВЕСЕЛИТЕНЛНО МЯСТО ( дискотека ), за БОЛНИЦИ БЕЗ ДОКТОРИ И ЛЕКАРСТВА, за МИНАЛ НА ЗЕЛЕНО - ВИНОВЕН
437
0
 
3
 
Отговори
do 555 преди 13 години
Не винаги има изход в частния сектор, частен КАТ или пожарна няма още. Гледай и да не заима че ще омекнеш набързо като *** в студена вода..
436
2
 
4
 
Отговори
Тъпо Парче преди 13 години
За стотен път е кажа~ ХРАНИТЕ ОСТАНАХА ЕДИНСТВЕНОТО ПЕРО ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ в "капиталистическия" им експеримент, всичко друго УМРЯ под "мъдрото" им ръководство:-) Остана им да котролирт с ченгетата си и мутрите си борсите и да се оправдават с търговците на дребно, международното положение и световната криза:-) А никой не казва по какви "пазарни" принципи и ценообразуване в БГ цените са над европейските с производителни разходи и доходи на населенито С ПЪТИ ПОД ТЕХНИТЕ:-) Честито:-)
435
4
 
2
 
Отговори
revlio преди 13 години
В бг има 490 000 хрантутници дето се изхранват от административни услуги и нищо не правят ,но са дечицата на тоя и оня и никой не смее да ги съкрати гласоподаватели един вид това е и основния проблем на държавицата който е нерешим нещо от сорта как да съкратя сина си -дъщеря сии за това се натискат най беззащитните за нови и нови налози за да им се плаща, строги мерки след това фалити ,после по малко приходи ,вдигане на налога фалити порочен 20 годишен кръг
434
2
 
7
 
Отговори
UK преди 13 години
До 550Виж какво приятел, аз също сам емигрант и то от 21 години. Не е хубаво да скачаш и да обвиняваш обикновения Българин. Има много фактори които са причини за този хаос,но основната е че това правителство е червясало червено и решило да се прибойадиса в друг цвят и да се нарече герб.
433
10
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Мен заплатата ми скочи драстично от миналата година. Очакваше се и цените да скочат полека-лека. Кофти за хората, които са на държавна заплата.... Но те са си виновни - никой не ги е карал да се завират в държавния сектор! То не може хем да дремеш по цял ден, хем да ти е висока заплатата. Всеки човек си заслужава заплащането. Ако не го устройва, намира начин за по-добро!