Атентатът в Бургас е пробив в националната сигурност!

Предупреждения за атентати имаме от няколко години, казва експерт
19 юли 2012 11:25, Елка Василева
86
Атентатът в Бургас е пробив в националната сигурност!
Симеон Николов. Снимка: Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

„Това е пробив в системата за национална сигурност, не е само вследствие на водената външна политика и в този смисъл е трудно да се съгласи човек с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи са по целия свят.

Напротив – навсякъде по света такъв терористичен акт е пробив в националната сигурност, а тук вече е и пробив в европейската сигурност“.

Това каза директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

По думите на Николов предупреждения за атентати имаме от няколко години. Според него човекът, който е направил това, може да не е преминавал транзитно през България.

„Възможно е да е спяща терористична клетка в България, възможно е да е такава от съседна страна, като си дадем сметка, че такива има в Турция, Гърция и Босна и Херцеговина. Не можем да знаем откъде точно идва ударът“, каза експертът.

„Последствията от този атентат поне за България ще бъдат, че на първо място ще се разделим с подценяването на потенциалната терористична заплаха.

В течение на седмици и месеци ще се изясни откъде идва този терористичен удар, но искам да предупредя да не се съгласяваме прибързано с някакви очевидно пропагандни тези – не е възможно един час след като стана атентатът в България, от Израел да идват официални изявления, че това е дело на Хизбула и т.н.“, каза Николов.

„Надявам се здравният разум да надделее. Ако Израел търси повод за военна операция, най-малкото това е начинът да се злоупотреби, за да отвори вратата за военен удар срещу Иран и да въвлече и нас, международната общност и ЕС“, обясни той.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който в момента е в Тел Авив заяви, че атентатът е тема номер 1 в Израел. Хората са притеснени, защото от няколко години е имало опити да се организират атентати срещу израелски институции в други държави, но те са били предотвратени, обясни той.

Това е тема, която трябва да ни занимава и ние трябва да вземем мерки срещу такива спящи клетки. Аз съм от 4 дни в Израел, имахме срещи с много представители на различни институции. Първата тема, която повдигат израелските колеги е Иран, какво се случва с ядрената им програма и притеснението им от това Иран да не получи ядрено оръжие, както и желанието за по-сериозни мерки и санкции срещу Иран, каза Ковачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
2
 
! Отговори
гордо червен преди 11 години
много се радвам когато чета толкова ярко червени доктрини ! смърта на хората не спира червената машина, напротив...
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Воленчо искаше да прави от евреите катран.............***.......турци ....... е сега трябва да вдига банкет!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали ББ каза, че на всеки ъгъл има дюнерджийница и затова атентати в България са изключени.
38
0
 
16
 
! Отговори
350 преди 11 години
Още от зората на "демокрацията"в България бе разбита цялата агентурна мрежа от разузнаването и контраразузнаването!Бяха предадени списъци с действащи разузнавачи и контраразузнавачи,бяха оплюти и заклеймени от всички "демократи"!Наречени бяха доносници,*** на комунистическия режим и други подобни мръсотии!Е,как при такова отношение към хората от тихия фронт,те ще продължат да работят за сигурността на България!?А АГЕНТУРНАТА МРЕЖА СЕ СЪЗДАВА С ГОДИНИ!Но за това не се говори и вс. мълчат като
37
1
 
6
 
! Отговори
Nik преди 11 години
Абсолютни простотии се пишат за оправдание на бездействието на управляващите. Жертва на този акт са могли да бъдат и случайно минаващи български граждани, но късмет е навярно че не е имало присъствие на такива наблизо. Факт е, че деянието е извършено в пределите на Бг.
36
0
 
5
 
! Отговори
пижо преди 11 години
Всички бедни държави са потенциални спящи терористични клетки,гражданите им са склонни да изкарат някой друг лев с цената на живота си !!!!!!!!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то по-важно през тези 3 години беше да се слухти за какви ли не глупости и идиотизми за разчистване на лични сметки, но не и за сигурността на гражданите. За това този акт се случи именно при управлението на Герб,а не при друго правителство.
34
1
 
8
 
! Отговори
Започна се преди 11 години
България няма опит с тероризма.Ако искат тези камикадзета ще ни направят на решето.
33
6
 
6
 
! Отговори
Rad преди 11 години
Това ще е дереджето, след като комунистът Миков съсипа МВр и пенсионира професионалисти по на 45 г, а остави верни слуги по на 50-60 г , ръководни служители, които и днес търкат бюрата си и пресмятат годините си в първа категория за пенсия, 20-те брутни заплатки при пенсиониране и страх да не ги загубят, ако направят нещо. Това е истината-другото е лъжа и това ще е винаги дереджето в бг докато управляват бивши комунисти и милиционери. Пробив в сигурността няма-то просто няма какво да се пробива.
32
0
 
10
 
! Отговори
НАЛИ! преди 11 години
Нямаме образовани и компетентни КАДРИ ,нямаме и кинти ,нямаме съзнание ,продаваме се на всеки за кинти ,.....какъв е резултатът...?
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доказателство, че сигурността ни се интересува само от политическите и бизнес опоненти на властимащите, а реалната сигурност за хората???
30
2
 
7
 
! Отговори
do 16 преди 11 години
Не виждам какво повече може да се каже! Разбиващ пост!Премълчаван факт е, че могъщи еврейски финансови структури са финансирали Хитлер и цялата му антиеврейска клика. Гоненията срещу евреите обаче дават най-мощния импулс за влизане на САЩ във войната. Резултатът: САЩ слагат ръка на половината свят!И сега се подпомагат радикални ислямистки организации, рушат се светските основи на режимите в Близкия изток и северна Африка. Резултат: назряващ повод с арабите да се свърши веднъж за винаги
29
0
 
11
 
! Отговори
Велик човек преди 11 години
Тиквата е велик човек. Веч играе на световната сцена, бърка се в уреждането на мендународни конфликти от няколко години. Велик човек. Ще влезе в историята на света. Сигнализирахте за неуместен коментар
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
умен и интелигентен човек, по погледа и очилата си личи! никой не е застрахован от атентати! дори настоящи лидери на ДПС, преди години извършиха атентат в българия, при който загинаха хора! какво им пречи пак да го направят? не подценявайте злобата и омразата, която насаждат в мюсулманското население!
27
2
 
31
 
! Отговори
Прав е ! преди 11 години
Това е истината. Не, че ако БСП, НДСВ, СДС или друг бяха на власт нямаше да се случи същото. Просто е дразнещо да слушаме как Бойко постоянно отрича и бяга от отговорност. Всеки атентат е пробив в националната сигурност. Ако няма пробив, нямаше да има атентат. Явно дюнер-шилд системата на ГЕРБ не сработи. Може би трябва да се подходи по по-професионален начин.
26
1
 
11
 
! Отговори
неясно преди 11 години
Нали 1 час преди атентата е имало сигнал по телифона в туроператорската фирма за 2 бомби.Защо този факт не се коментира от никой?Какво е направено от фирмата, за да се предотврати това. Уведомени ли са властите?Или жаждата за печалба не им е позволила да го сторят.
25
1
 
6
 
! Отговори
аз до младши преди 11 години
младши, по-*** си и от тиквата! Не съм сигурен дали си по-*** и от ЦВ. Лично мнение!
24
1
 
13
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 16Най-после да прочета един истински анализ на събитията в мюсюлманският свят и в чии интереси е този "хаос"!Щатите имат по-далечен прицел - атака на арабският свят срещу Европа,за да ни "спасяват" както през 2-та световна!Защо не правят "революции" в Индонезия и други страни в източна Азия?Защото те са далече от Европа!Една от първите жертви на североафриканските ислямисти ще е България,още повече че нямаме и армия!Младенов продаде България с външната политика!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
Цял свят знае, че израелските граждани са обект на международен тероризъм и не е необходимо да се получават предупреждения за готвени атентати за да се вземат допълнителни мерки за сигурност. Терористичния акт не е станал в зоната за сигурност на летището , а в обществената зона за която отговарят органите на МВР. Ако компетентните органи от МВР са направили Оценка на риска е следвало да определят охраняван паркинг или автобусите след проверка да чакат пътниците в зоната за сигурност.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама ние и сигурност ли имаме??