Атентатът в Бургас е пробив в националната сигурност!

Предупреждения за атентати имаме от няколко години, казва експерт
19 юли 2012 11:25, Елка Василева
86
Атентатът в Бургас е пробив в националната сигурност!
Симеон Николов. Снимка: Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

„Това е пробив в системата за национална сигурност, не е само вследствие на водената външна политика и в този смисъл е трудно да се съгласи човек с позицията на премиера Бойко Борисов, че няма пробив в сигурността, тъй като еврейските туристи са по целия свят.

Напротив – навсякъде по света такъв терористичен акт е пробив в националната сигурност, а тук вече е и пробив в европейската сигурност“.

Това каза директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов пред БНР.

По думите на Николов предупреждения за атентати имаме от няколко години. Според него човекът, който е направил това, може да не е преминавал транзитно през България.

„Възможно е да е спяща терористична клетка в България, възможно е да е такава от съседна страна, като си дадем сметка, че такива има в Турция, Гърция и Босна и Херцеговина. Не можем да знаем откъде точно идва ударът“, каза експертът.

„Последствията от този атентат поне за България ще бъдат, че на първо място ще се разделим с подценяването на потенциалната терористична заплаха.

В течение на седмици и месеци ще се изясни откъде идва този терористичен удар, но искам да предупредя да не се съгласяваме прибързано с някакви очевидно пропагандни тези – не е възможно един час след като стана атентатът в България, от Израел да идват официални изявления, че това е дело на Хизбула и т.н.“, каза Николов.

„Надявам се здравният разум да надделее. Ако Израел търси повод за военна операция, най-малкото това е начинът да се злоупотреби, за да отвори вратата за военен удар срещу Иран и да въвлече и нас, международната общност и ЕС“, обясни той.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който в момента е в Тел Авив заяви, че атентатът е тема номер 1 в Израел. Хората са притеснени, защото от няколко години е имало опити да се организират атентати срещу израелски институции в други държави, но те са били предотвратени, обясни той.

Това е тема, която трябва да ни занимава и ние трябва да вземем мерки срещу такива спящи клетки. Аз съм от 4 дни в Израел, имахме срещи с много представители на различни институции. Първата тема, която повдигат израелските колеги е Иран, какво се случва с ядрената им програма и притеснението им от това Иран да не получи ядрено оръжие, както и желанието за по-сериозни мерки и санкции срещу Иран, каза Ковачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Прав е Б.Б. няма как да баде предотвратен атентатно от самовлюбени некадърници.По правило такива никога не обръщат внимание на предупрежденя с презумцията,че "на тях неможе да им се случи".
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
koito ne e opital neee napravil ni6to v bg tuk moje6 vsi4ko da naprasvi6, vsi4ko e kurompirano i bezotgovorno
19
1
 
12
 
! Отговори
- преди 11 години
Ние сме имали национална сигурност, която да се грижи за гражданите? Нима? До сега някой да я е видял?
18
2
 
12
 
! Отговори
акуд преди 11 години
Възможно е да е спяща терористична клетка в България, възможно е да е такава от съседна страна, като си дадем сметка, че такива има в Турция, Гърция и Босна и Херцеговина. Не можем да знаем откъде точно идва ударът, каза експертът. ебахта в експерта тва и аз мога да го кажа
17
10
 
7
 
! Отговори
акуд преди 11 години
г-н *** симеон николов. това означава , че европа и америка са направо без национална сигурност ве ***, те са направо швейцарско сиринИ
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква "национална сигурност" бе ***? Къде я видя ти тази "национална сигурност"? Клоун!
15
4
 
1
 
! Отговори
удивен преди 11 години
Какво общо има Левски с Израел! Само в пъпа си гледате! Жалки сте!
14
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много е важно ,че един *** гербер-депутат е в Израел!Много е ,,умно" да кажеш,че няма пробив в националната сигурност!Много е наложително при бомбен взрив пръв да е на мястото финансовият министър!Много компетентно ни беше обяснена траекторията на движение/шляене/ и облеклото/ анцунг ,,Адидас"/ на камикадзе-то/ако го има изобщо/!Няма такива самовлюбени ,некадърни ,прости,арогантни и молоумни управници!!!Тежко ни и горко с тази нискоинтелигентна,необразована и просташка ,, върхушка"!
13
6
 
8
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Тези двамата от статията и други подобни на тях разбирачи, да престанат да дават оценки и да намесват България в чужди конфликти.Дори дипломатите се въздържат от изказвания. Никой няма право да коментира и заради политическите си пристрастия да забърква България в тези взривоопасни отношения между други държави и интереси.
12
7
 
18
 
! Отговори
Васил Левски преди 11 години
175-та годишнина от рождението на Апостола се отбеляза с кървав атентат!!!!И после говорят, че не бил насочен срещу България........
11
8
 
12
 
! Отговори
няма угодия ... преди 11 години
Това което стана е покъртително! Но от друга страна как да се предотврати? Ако се затегнат много мерките за сигурност - пак ще има недоволни - тогава ще сме полицейска държава! Ако ги няма ще има бомби? Как да се подходи - нека експертът обясни, защото атентати имаше и в Ню Йорк, Лондон, Мадрид ...Или до всеки американски, израелски или друг турист трябва да се закачи по един полицай???
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много скоро ще се случи следното - някой камилар някъде ще задейства истинско ядрено оръжие. И се надявам сред жертвите да има колкото се може повече ислямо-левичари и техни близки. Не защото така останалите живи ислямо-левичари ще поумнеят - ислямо-левичаря не може да поумнее, а защото просто по тоя начин тези полу-хора ще намалеят.
9
12
 
14
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
интересно, че "експерти" като този очилатко изобщо не споменават случили се къде къде по-мащабни теро-актове по света, нито не споменават как аджеба се предотвратява такова нещо. Човека паяк или супермен може би.
8
9
 
9
 
! Отговори
Аман преди 11 години
като се обърна каруцата, пътища много... жалко че Протолюдието не го разбира... някакви забравени и прашлясали фигурки сега ще започнат да дават интервюта и акъл как е могло това и да не се случи.... нека хората спрът да мразят и обвиняват други за собствената си Нищета, Простота и Некадърност...
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България ни спящи, ни будни клетки са необходими. Тук от години си разчистват сметките със взривове и няма осъдени за това. Единственото наказание за такива гадове е ако сами се взривят.
6
15
 
16
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Какви атентати по-сложни за организирани в страни с камери, детектори и полицаи навсякъде стават и пак няма предотвратяване. Който твърди, че това може да се предвиди и предотврати определено е или недорасъл или слънчасал, или просто излиза да критикува, за да си прави реклама на гърба на избитите.
5
8
 
27
 
! Отговори
Турист преди 11 години
Не случайно по големите курорти и туристически дестинации има негласни квоти за изрелци и руснаци, не за друго ами щото след тях бомби и стрелби...........ама на ние се бутаме да ги привличаме
4
17
 
24
 
! Отговори
спец преди 11 години
Много спецове се появиха - да дават оценки, да критикуват. А реално погледнато какво може да се направи, освен ДО ВСЕКИ ЕВРЕИН ПО СВЕТА - ПОЛИЦАЙ ДА ГО ПАЗИ.За какъв пробив в националната сигурност се коментира? Та това е ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ ОТ СВЕТОВЕН МАЩАБ. Както знаем и в най-мощните държави ставаха атентати.
3
25
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 11 години
Ихаааа, верно ли бе, че от години имаме предупреждения? Да не би Нострадамус да се е обадил през 2009 г. и да е предупредил, че на 18.07.12 г. в 17.10 часа на летището в Бс ще взривят автобус на фирма ......, с рег. ....... Малииииии, виж ти как сме проспали предупреждението. Въййй! Аман от *** търсещи евтини политически дивиденти.
2
25
 
17
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Много "специалисти" сега излизат да си правят реклама, нищо че става дума за избити хора. Как ще се предотврати това??? В страни като Германия на олимпиадата отвлякоха и избиваха еврейските атлети, а тук някой нямало да сложи бомба в автобусче. От години имало информация....от години си слънчасал приятелю, атентата стана вчера.