Търсят спешно 1 милиард евро за науката ни

Инвестициите в иновативни проекти може да бъдат освобождавани от данъци
Обновена: 5 авг 2012 09:36 | 5 авг 2012 09:21,
66
Търсят спешно 1 милиард евро за науката ни
Снимка: Reuters

Родната наука се нуждае от поне един милиард евро за иновации през следващите седем години.

Това сочи оценката на експертите от Българската търговско-промишлена палата.

Инвестициите за фирма в иновативни проекти могат да бъдат освобождавани от данъци, заяви пред БТА Йосиф Аврамов, който е съпредседател на организацията.

Друго предложение на организацията е да се намалят собствените средства за съфинансиране на бенефициентите на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност", които сега са от 20 до 50 на сто, на не повече от 10 на сто, поради тежките финансови проблеми на повечето от кандидатите.

Според Йосиф Аврамов е необходимо да се направят практически стъпки за ускоряване на процедурите по оценка на европроектите.

Една от възможностите за това е аутсорсване на тази дейност от страна на търговските банки.

Според Българската търговско-промишлена палата въвеждането на съдебен контрол върху актовете за спиране на ревизионни производства е мярка, която ще има изключително важно значение за постепенното ограничаване и в последна сметка елиминирането на произвола на приходната администрация при решаването кои производства да бъдат спрени и кои не.

Крайно належащо е да се предвидят в проектобюджет за следващата година поне 20 млн.лв. за Националния иновационен фонд, допълни Йосиф Аврамов.

По отношение на фонд "Научни изследвания" също следва да бъде завишена сумата за нормалното му функциониране в проектобюджета за следващата година, като тя следва да е поне 40 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
науката не става за ританье, но може да се бие, тепа, мачка, гази...а Дянков, ммм... абе нема ли психиатри в тази държава? Що си траете, а?
33
2
 
10
 
! Отговори
ЧукУглавъТа преди 11 години
ШШШШ ква наука ба!Предлагам БАН, да го преместят в Димитровград!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-крещящият пример е с Южна Корея. Инвестира в наука и сега е сред първите в света. По всичко. За скандинавските страни, Германия, Франция, Англия - няма смисъл да споменавам огромото финансиране. И там има ***, не си мислете, че няма. По-малко са, защото могат да избират кандидати. Сега младите предимно са неграмотни в буквалния смисъл, ако въобще се захванат с наука, трябва да имат други доходи, докато защитят дисертация. Оттам нещата се се отпушват както пофесионално, така и материалн
31
0
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
имам представа за БАН и мога да кажа, че в голяма степен сте прав. Но в БАН има хора,които могат да помогнат на страната да не е бананова република. Нямате представаколко са зле нещата във вузовете. Само УАСГ малко бяха живнали, временно. За Дянков няма да коментирам, има си медицински специалисти.
30
1
 
4
 
! Отговори
chach преди 11 години
ako se vavede zakon vsichki da ce pensionirat na edna vazrast i na edni pari darjavata 6te se upravi ,bilo to advokati doktori politisi.da niamat pravo pensionerite na sobstveni firmi.,bez pravo na rabota.koito rodi dete da si go gleda.ednokratna pomo6t pri rajdane .koito rodi i go ostavi v dom da mu pla6ta izdrajka do 18 g.samo tova e izxoda za bg.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koга ще се освободим най-накрая от мързеливите , крадливи и некадърни червените чукундури които опоскаха страната. Как може в Русия КПСС да е забранена със закон, а ние още да ги търпим.После защо нямало пари за това или онова. Няма другари -- защото вие за 20г преди да ви изхвърлят от властта разграбихте и унищожихте всички печеливши производства и отрасли Сега хленчите като вдовица за .... .*** нещастни.И продължавате да искате отново да командвате, вместо да сте по затворите.
28
2
 
1
 
! Отговори
автомобилист преди 11 години
заради ш*баните мотористи държаватюа оглупя и науката западна... нека дружно ги газим за да погазим простотията
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
шшшшшшш ало,ква наука бе ,магистрали ни требват ей,аде малко по сериозно,наука им се дощеяла
26
4
 
5
 
! Отговори
tyno преди 11 години
не даваите ништо на това правителство въобще на никои поне още една година това крадливо правителство начело с главния мафиот боико лентата това е моето мнение времето ви идва наближават избори отиваите си мафиотииииииииииииииииииии
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тракторът е доцент, Боко - доктор на науките, Стоичков - почетен доктор на науките, Цецо Тиквата и той почти е станал доктор на науките.... За тези науки ли да даваме пари? Аз лично към против! Достатъчно нАучни работници, професори и доценти произвеждаме и без този милиард. С нещо ще увеличим производството им. Като нацвъкахме във всяка махала университет, защо сме най-неграмотната нация в Европа? Предлагам държавния чиновник първо да се научи да уважава парите на данъкоплатеца, пък после...
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов и ГЕРБ профукаха над 1 милиард лева от фискалния резерв за спорт, министерство на спорта и даже и спортна зала, но няма нито един медал.
23
10
 
7
 
! Отговори
а преди 11 години
БАН е типична паразитна организация от социалистически тип. С цялата си антипатия към Дянков мога да призная, че поне констатациите му за нея са правдиви. Младите я избягват, а служителите й, които са масово над 50 години рядко има къде да отидат. Някои от тях се смятат за важни с титлите си, но в реалния живот, при сегашната действителност в частния сектор, повечето не стават и за портиери. Държавата им прости за да не вдигат безработицата.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ли ще ги даде-човекът дето каза"Къде е оня якият касапин анестезиолога"ли?Може ама не вярвам.
21
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
25 - бюджетът на БАН е по-малък от бюджетът за бездомните кучета !!! Ти явно живееш още в 18 век - когато учените са разполагали само с лист и молив. В 21 век наука без пари не може да се прави !!!Затова наши учени правят чудеса на запад, а ние тука сме станали като Зимбабве !!
20
2
 
4
 
! Отговори
gonzo преди 11 години
До #5 и #6 - умът е странна стока, господа другари. Който има - купува, който няма - продава. Точно на вас ще разчитаме бързо да решите кое откритие е гениално, а кое - само откритие.
19
2
 
11
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Не един милиард а два да им дадат НО.......да видим резултат от тая наука.Истината е че тук наука няма а само някакви чиновници които имитират наука и чакат други да им вадят заплатите.
18
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 11 години
20 - аз пък казвам държавата да гледа реалните държавни приоритети, включително науката - а помощите за *** да са от дарения.... Който ги обича и ги защитава - да си ги храни - аз не желая нито стотинка от моите данъци да отиват за тия ***.
17
7
 
5
 
! Отговори
Осман преди 11 години
Вие гледайте да има пари за фонд "Тютюн" ...че да не иде фира етничският мир....па науката я оставете на Агите,дето правят F 35 заедно с американците....
16
1
 
10
 
! Отговори
подсказвам откъде преди 11 години
2,3 млн. лева на ден прибират родните банки от такси и комисиони, сочат данните на БНБ. Така за първите 5 месеца на настоящата година приходите от такси за цялата банкова система в страната възлизат на 343,5 млн. лв. Само за месец май събираните от фирмите и гражданите такси и комисиони са осигурили на банките 73,6 млн. лв. За сравнение разходите за персонал на банките от началото на годината възлизат на 300,7 млн. лв. Към месец май тази година банките имат приходи от лихви в размер на 2,023 млрд. лева, докато година по-рано те са били с 62,6 млн. повече, или 2,086 млрд. лева.
15
3
 
29
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Един селски кмет преди 150 години се възмущавал:- Бе много нахален тоя, даскала бе - дреме в школото, зимата на топло, лятото на хлад, дъжда го не вали, слънцето го не пече, ама иска плата колкото на говедаря !!!Като гледам половината тука са преки потомци на тоя кмет.