Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
518
1
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Какво пише в сметките за ток?....ТОКА УДРА ФТИКВАТА...!
517
0
 
3
 
! Отговори
Tokanov преди 11 години
?!... bg mafiotski medii daje ne kopirat i pokazvat nito edna bg smetka ili bg faktura za konsumirana elenergya... dobre , che sa eu mediite da pokazvat istinata v tv kanalite za BG... bg medii slujat na mafiata i prikrivat uporito istinite ot bg naroda...jilistnite zoni , kvartali v bg sa opakovani s jitzi na maroderite - monopolisti, a bg mediite sa naglo slepi i gluhi za ocheviden tzenovi teror i iznasilvane nad bg narod...
516
1
 
11
 
! Отговори
milenski преди 11 години
Ето как може да ни крадат с ниско подаваното напрежение. Мощноста която консумираме е тока Х напрежението. В електромера се умножава тока Х напрежението Х времето. И сега хватката в елекромера е за какво да измерват напрежението като се знае че трябва да е 220V, достатъчно им е да мерят времето и тока. Ако включим печка с реотан няма проблеми, но с електроони консуматори има проблем защото ще дръпнат повече ток и електомеритете ще го умножат Х 220V напрежение а то е 180 примерно
515
1
 
8
 
! Отговори
Варненец преди 11 години
Много идеи,Ако съберем подписи, няма ли да ги махнат?Или поне да има и други, които да доставят ел. енергия.Идва ми да се въоража....., но какво са виновни децата за делата на бащите си (то не се знае дали те са бащите :) Срам, срам, дано Левски не ни гледа
514
0
 
11
 
! Отговори
!!!! преди 11 години
Преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България. (чл.69 - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".)
513
1
 
8
 
! Отговори
левски преди 11 години
докато не ги избием до девето колено все така ще бъде .
512
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 11 години
тоя какво ни обяснява ред по ред като на ***?Ние питаме просто и ясно:" Какви са тези високи цени и каква е средната заплата в дружеството"? Омбудсманът на кого върши работа?И той е поредната висша клати к....а служба за отбрани люде, пак на наш гръб.
511
0
 
8
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
абе къде са *** / електората на б б цвък цвък/ или тяхната сметки в нашите фактури/аааааааааааааааааааааааааа
510
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 11 години
Много разбирачи...начело с министъра, ужас! В учебника по електротехника май никой не поглежда - кои параметри на тока определят мощността. Като как с по-нско напрежение ще се увеличи мощността. А нека включи крушка за 220 в на 110 в и да видим като как крушката от 60 вата ще стане 100 вата....
509
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 11 години
До АнонименЛошото е,че тока от АЕЦ не отива до Българските домакинства, а голяма част от него се продава в други държави ..
508
1
 
4
 
! Отговори
Ала бала преди 11 години
Точно за това гледаме да ги "изритаме" тези дето лапат... Понеже лапат кинти само и нищо насреща..
507
1
 
32
 
! Отговори
aaaaaaaaaaa преди 11 години
докога ще плащаме тока на ***!? тези невъзвращаеми разходи са именно техните сметки
506
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mnogo prikazvate , no i vie da bqhte i vie shtqhte da lapate kinti :)))) ne e vinoven toq deto papa a toq deto dava
505
3
 
0
 
! Отговори
stomin преди 11 години
До Анонимен Eeeee браво да видя някой да обругае българския червен капацитет по всичко
504
6
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Анонимен 664Само за сведение, кофа със сух пясък е по-тежка от кофа със мокър пясък. Всъщност не е ясно как става, но когато токът е с по-ниско напрежение уредите се товарят повече. Не случайно на пазара има устройства, които балансират тези несъответствия и разходът на ток спада драстично .Иначе, формулата е вярна.
503
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във всеки случай не вярвам, че 1 млн. лева стигат ...--------------------Е, ти явно си Господ, така говориш. Ми, говори си, ако мислиш че някой те слуша.
502
0
 
19
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
Този ДЕЛЯН ДОБРЕВ ПЪЛЕН *** И ТРЯБВА ДА СЕ МАХА ОТТУК ОТ ВЛАСТТА.ТОЗИ Е *** КАТО ***,ТАКИВА НИ ДОКАРАХА ДО ПРОСЯШКА ТОЯГА.
501
2
 
32
 
! Отговори
Коко преди 11 години
През лятото токов удар ще нокаутира ГЕРБ
500
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе,интересна работа.Не видях нито един *** да протестира ,че му е висока сметката. Що ли ?
499
1
 
0
 
! Отговори
иван преди 11 години
до 646 -когато нямаме аргументи си пишем каквото ни харесва