Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
498
1
 
0
 
! Отговори
иван преди 11 години
когато нямаме аргументи си пишем каквото ни харесва.
497
2
 
9
 
! Отговори
ox 639, ox ... преди 11 години
639, там е работата, че такъв вид разходи, за кoито неуко плямпаш ти, са включени в цената на производството на киловата, а таксите oт втората част на пасквила, наричан фактура (не е известно, кой го е одобрил като финaнcoв документ), са измислени, паразитни, бандитски включени cyми, отдавна платени от нас чрез данъците. Целта е една да смучат, докато не ги ударят през костеливите ръце и чукундура върху раменете им. Защото и да грабиш се иска глава, хитрост, а не зacлeпен oт aлчнocт ***.
496
0
 
14
 
! Отговори
ТОКОВ УДАР 2 преди 11 години
ДО ТОЗИ , КОЙТО Е ПИСАЛ ПОД ТЕКСТА НА 647- ИЗКЛЮЧВАШ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ ВКЛЮЧВАШ ЕДИН КОЙТО ИЗРАЗХОДВА ЕДИН КИЛОВАТ НА ЧАС СЛЕД ЧАС Е НАВЪРТЯЛ ДВА КИЛОВАТА АКО СИ *** ПО ПРОСТО НЕ МОГА ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ТОКА БЕШЕ ЕДНА СТОТИНКА СЕГА Е ДВАДЕСЕТ СТОТИНКИ
495
2
 
29
 
! Отговори
Сланина преди 11 години
Добре де, този пренос не става ли по мрежа, изградена по времето на соца с наши пари? Достъпа е уреден отпреди тези дружества да стъпят по наши земи? Ай сиктир!
494
0
 
8
 
! Отговори
y-y-y 633 преди 11 години
Да, 633, крайно време е да престанеш. Освен глупав, си и малограмотен неудачник, който се подвизава в пазарно-енергийното пространство и лови по-тлъсти огризки от разните комисионери(на концесионерите). Но пропускаш, че хората вече не пасат трева. Веднага разбират, за какво става дума в твоя случай чрез защита на главните бандити защита на личните ти интереси на предател .
493
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости на таркалета наприказва ДД. Невъзстановяемите разходи се появиха след като на ЕРПтата им разрешиха да отчитат загубите- кражби и неплатени сметки-като разход.И сега плащаме всички.
492
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМА НЕЩО СБЪРКАНО В ЦЯЛАТА НИ НЕЩАСТНА ДЪРЖАВА
491
3
 
2
 
! Отговори
До иван преди 11 години
Иване, Иване, къде си учил Иване??? Чиста загуба на време е било!!!
490
1
 
11
 
! Отговори
ТОКОВ УДАР преди 11 години
ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ ТЕХНИТЕ НОВИ ЕЛЕКТРОМЕРИ -ВМЕСТО ЕДИН КИЛОВАТ ИЗРАЗХОДЕН ОТЧИТАТ ДВА ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ОТ 1СТОТИНКА СТАНА 20СТ
489
0
 
24
 
! Отговори
БАТЯ ВИ БИКО преди 11 години
СИРЕЧ ПОД "НЕВЪЗСТАНОВЯЕМИ РАЗХОДИ" РАЗБИРАЙ КОМИСИОННИТЕ КЪМ ЛИЦЕТО ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТOFF ЗА ЧАСТНИТЕ "МАРИЦИ", ДОГОВОРИ, КОИТО ТОЙ ПОДПИСА ТОЧНО ТРИ ДНИ ПРЕДИ НАРОДЪТ ДА ГО НАРИТА!!!
488
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ НА РАЗСРОЧЕНИТЕ СМЕТКИ!
487
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се, че албанците са по-умни! Само гледайте къде ще са след 10 години и къде ще сме ние.
486
0
 
18
 
! Отговори
sorry преди 11 години
Да питаме ББ,с колко поскъпна тока-не знае.Да питаме ДД с колко поскъпна тока-няма да ти каже.Разсроченото плащане е плащане до гроб.Тогава?!! Явно схемата работи за всички,но не и за нас.Тогава?Движението от юг набира скорост.
485
2
 
13
 
! Отговори
иван преди 11 години
до 624- излез от чистата математика и отрази и околната среда в сметките си.Ако трябва да загрееш фурната на печката до 250 градуса при напрежение 180 В според теб няма никаква разлика в изразходваната енергия- но това не е вярно.За по-дългото време на загряване, поради по-ниското напрежение имаш повече загуби поради изстиването на уреда от околната среда.
484
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-високата ми сметка за ток ,преди тази ми е била при Станишев 50лв при положение че имам парно най-високата ми сметка за парно е била 180лв ,и сега ТОК 252 ПАРНО336ами ......................познайте за кой ще гласувам стига им толкова,а по-слабо правителство не съм виждал.
483
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vishte Vav USA tokat e po evtin shoto : 1 Elektricheskite centrali sa CHASTNI , i te si opredeliat cenata, kato gledat da si prodadat toka na normalna cena za potrebitelia . 2 elektro prenosnata mrega se kontrolira ot DARGAVATA , i taksite za prenos sa po malki Vav BG e OBRETNO , zashtoto dargavnata centrala prodava tokat na ZAGUBA , za da moge prekupvachat, i monopolista po prenasa da pechaliat po 300% , bez niakoi da gi kontrolira . PECHELIAT POSREDNICITE .
482
0
 
25
 
! Отговори
Давате ли си сметка преди 11 години
че основният проблем се свежда до едно-единствено нещо - двойният стандарт. не съм видял мнагал да плаащ ток или парно, но имат сметик за по 10 000 лева. А пенсионери с по 200 лева пенсия им се начисляват двойни суми, за да бъде Топлофикация на чисто. Аз мисля, че правителството трябва да накара циганиет да плащат, какот плащат българи, турци, аремниц, гърци и евреи.
481
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не търсете физични и химични и логични обяснения на глупостите,които са ни написали във фактурите.ИСТИНАТА Е ЕДНА И Е МНОГО ПРОСТА. ТОВА Е ДАЛАВЕРА И КОМИСИОННИ И КРИМИНАРЛНИ ДОГОВОРКИ,ЗА КОИТО ИСКАТ ДА НИ ПРИНУДЯТ ДА ПЛАЩАМЕ.КАК ИНАЧЕ ЩЕ ХОДЯТ ПО 5 ПЪТИ В ГОДИНАТА НА ОКОЛОСВЕТСКИ ОБИКОЛКИ С ЛЮБОВНИЦИ И ЩЕ ПЛАЩАТ ОГРОМНИ СУМИ ЗА ГЛЕЗОТИИ ПО НАЙ-СКЪПИТЕ МЕСТА В СВЕТА....КАК?
480
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми пука какво е напрежението как се смята защото по закона на ома трябва да смятам само своята енргия .........а не преноса и ,зелените източници и ...на баба си ***,искам да плащам по-малко или колкото съм изразходвал не ми пука за договорите защото ако ни няма нас ....договорите стават за Гъзарска хартия,който ги е подписвал ..........парите които е взел дано ги изхарчи в ......онкологията ..........друго немога даму пожелая.А защитниците на ..тока мога само да ми хванат ...смока
479
1
 
25
 
! Отговори
... преди 11 години
Направете си проста сметка , колкото и неточна да бъде тя. Според мен има минимум Милион домакинства , дори и повече,като трябва да борим и фирми , магазини , ресторанти, абе всичко живо ,което плаща ток. Даже доста повече от милион ще дойде. Като гледам само какви надбавки се пишат над употребения ток ,ако средно сложим по 50-60лв "таксички" платени от потребител идват над 50-60 милиона лева ВСЕКИ МЕСЕЦ! ЗА КАКВО? ЗА ПОДДРЪЖКА ЛИ? Ако дават и 1млн за поддръжка на месец си режа главата.