Разходите за труд у нас продължават да забавят темповете на ръст

Pрез първите три месеца на годината беше отчетено повишение от 4,7%
Обновена: 16 сеп 2013 16:47 | 16 сеп 2013 16:47,
2
Разходите за труд у нас продължават да забавят темповете на ръст
Снимка: stock.xchng

Разходите за труд у нас продължават да забавят темповете на ръст, но остават значително над ръста на разходите за труд в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната като цяло, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие на годишна база е регистрирано повишение на разходите за труд у нас от 3,4% при средно за ЕС и еврозоната по 0,9%. За сравнение, през първите три месеца на годината беше отчетено повишение от 4,7%, а през последните три месеца на миналата година – 7,5%.

Същевременно темповете на увеличение на другите разходи за труд, в които влизат разходите за обезщетения, болнични, осигурителни плащания и други подобни, продължават да изпреварват темповете на увеличение на заплатите, докато в ЕС и еврозоната е точно обратното.

За периода април – юни другите разходи за труд са нараснали с 4,9% на годишна база спрямо съответно 0,1% и 0,3% за еврозоната и ЕС. Разходите за заплати съответно са нараснали с 3,2% срещу 1,1% и 1% в еврозоната и ЕС.

За периода е отчетен най-бърз ръст на заплащането в строителния сектор – средно с 4,9% срещу 0,4% в ЕС. Разходите за заплати в сектора са се увеличили с 4,5% на годишна база, а другите разходи – със 7,6%.

В сектора на индустрията е отчетен ръст на разходите за труд от 3,8% срещу 1,7% за ЕС, а в сектора на услугите – 1,9% срещу 0,9% за ЕС.

Най-бързо са се увеличили разходите за труд в Естония (7,7%), Литва (6,5%) и Румъния (6%), а най-голямо намаление е отчетено в Словения (-5,9%), Кипър (-4,6%), Хърватия (-0,6%) и Испания (-0,3%).

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
9
 
! Отговори
аС преди 10 години
То е като на растежа на работните заплати , в проценти . Сигурно сме от първенците на ЕС , само, че растежът ще е на база мизерна основа
1
0
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 10 години
Всичко върви по план >:)