Плажната ивица на Карадере ще е непокътната!

Инвеститорът уверява, че проектът за комплекс в района не засяга дюни
Обновена: 20 мар 2014 15:32 | 20 мар 2014 15:32, Веселина Йорданова
34
Плажната ивица на Карадере ще е непокътната!
Снимка: архив, БулФото

Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати, уверяват от инвестиционния фонд "Мадара Юръп" АД – инвеститорът, който предвижда да вложи 100 млн. лева в проекта за ваканционен комплекс Black Sea Gardens в района.

От фонда уточняват още, че проектът не засяга дюни и държавни територии, и не предвижда строителство в т.нар. заменени територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета.

Още по темата
По проекта за комплекс ще бъде направена изцяло нова Оценка за въздействие върху околната среда.

Правителството одобри вчера Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Предвижда се изграждането на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Ще бъдат създадени 500 работни места в община Бяла за период от седем години и над 2000 в периода на реализиране на инвестицията.

Днес обаче от ГЕРБ се обявиха против разрешаването на строителството в Карадере. Според бившия министър на регионалното развитие и настоящ депутат от партията Лиляна Павлова управляващите искат да превърнат всичко в бетон, докато по време на управлението на ГЕРБ целта е била да се защити природата. Колегата й Димитър Главчев пък заяви, че в проекта за застрояването роля има братът на лидера на БСП Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев.

Междувременно в социалната мрежа Facebook се организира протест пред Министерския съвет под надслов "Да спрем застрояването на Карадере" тази вечер от 18 часа, а по-късно се предвижда недоволните да се преместят пред Министерството на икономиката.

Според инвеститора „Мадара Юръп“ проектът предвижда застрояване много под определените допустими норми съгласно действащите закони за опазване на околната среда в България. От компанията декларират, че при реализацията му ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Оттам напомнят, че инвеститорът ще получи от държавата единствено административна подкрепа при реализирането на инвестицията. Фондът няма да използва финансова подкрепа, каквато обичайно се предоставя на приоритетни инвеститори.

Проектирането на Black Sea Gardens претърпяло множество промени от 2007 г. насам, като инвеститорът преосмислил първоначалната си концепция „с оглед високата обществена чувствителност към опазването на природата и защитените зони в местността“.

От компанията декларират, че са готови да включат в обсъждането по ОВОС всички заинтересовани организации, както и да включат представители на гражданските организации в ръководния борд на проекта като гаранти през целия период на осъществяване на инвестицията.

Инвестиционният фонд "Мадара Юръп" АД е създаден с единствената цел да инвестира в туризма в България, се посочва още в съобщението.

Компанията е регистрирана в България, тя е публично дружество, търгувано на Българската фондова борса. Мажоритарният акционер в "Мадара Юръп" е "Рейнбоу Малта Лимитид", която от години оперира в туристическия и строителен сектор, допълват от инвестиционния фонд.

За финансирането на проекта мажоритарният акционер е осигурил банкови гаранции. Фондът е изцяло чуждестранен, но съгласно българското законодателство в борда на директорите му следва да има български представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само чужденци и местни дерибеи имат право за почват на Черно море. Къде сте ръгнали вие булгаристански роби на демокрадцията?
28
0
 
3
 
! Отговори
точица преди 10 години
И как по- точно градчето от селски тип Бяла ще изкяри от тоя проект?! Инвестицията е чужда, изпълнителя чужд, собственика на обектите чужд, големите джобове, в които ще текат печалбите- пак чужди. Сега и къмпингарите едва закрепват икономиката, като си купуват по някоя консерва от магазинчетата в Бяла. А като ги изгонят и дойдат немци и руснаци в комплекса, в който има всичко, даже и аптека, каква търговия ще се върти? Най- много да им сменяте мръсните чаршафи за по 300 лв. на месец!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Карадере е ос*ано и всякакви *** секат дървета за огрев за през нощта, както и чужденци! По-добре е това място да се социализира и да бъдат създадени работни места!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От достоверен източник, нещо, което и и вие може да проверите - Мадара АД има сайт на китайски и седалище в Хонг Конг - клюката е, че са привлечени китайски инвеститори, които да закупят къща, на стойност 1 млн. лева и да получат българско (европейско) гражданство. Справка законът от миналата година, който Станишев ВНЕСЕ - чужди граждани и техни роднини, които инвестират над 1 млн. лева, да придобиват българско гражданство - 12 юли 2013..
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАПРОТИВ!!! Проектът се ползва от държавна финансова помощ и то в огромен размер, защото изграждането на инфраструктура - ток и вода се изграждат, поддържат и притежават от държавата. Говорим за място, което е в глинеста, насечена местност, с няколко километра черен път, по който подобна инфраструктура, никога не е имало! На това колко милиона държавна "непомощ" му викате? И с каква цел - да се убие местното земеделие?Лозята?Бадемовите гори и слънчогледите?
24
1
 
7
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Разбира се, че ще е "непокътната".Отгоре асфалт и бетон, на плажа чадър до чадър и шезлонг до шезлонг.Остана едно диво място с изключителна плажна ивица, удивително място, природа...Но братя Станишеви са решени да се строи...
23
1
 
6
 
! Отговори
rm преди 10 години
Подсъзнателната ти грешка "роботни места" издава противоречието в това което казваш. Именно защото си робот. Да не мислиш, че тези дето я подемат тази инициатива ще дойдат при теб на крака, да ти дадат работа и хиляди левове заплата? Ако мислиш така - ти си робот.По-скоро тези хора ще ти оградят къщата, да не можеш да им се разхождаш из владенията. И тогава ще се вайкаш, но ще е късно.
22
1
 
7
 
! Отговори
vvv преди 10 години
Вервайте ни!
21
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
В BG трябва да има туризъм,но не като тоя в Слънчев Бряг! Ако се строи , както трябва без да се унищожава природата може да се създаде РАЙ!
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЕДЕН БЪЛГАРИН, беден си защото и малкото инициативи за създаване на роботни места в България се стопират от разни екоталибани. Като няма работни места, българите тръгват към чужбина и накрая много пазената от екоталибаните България ще остане за ***.
19
2
 
7
 
! Отговори
БЕДЕН БЪЛГАРИН преди 10 години
ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА НА БЪЛГАРИТЕ ЛИ Е ?ПО ЧЕРНОМОРИЕТО в ХОТЕЛИТЕ САМО ЧУЖДЕНЦИ.БЪЛГАРИТЕ СМЕ САМО СЛУГИ ТУКА АЛОООО.САМО СЛУГИ.............БЪЛГАРИНА ИМА ЕДНА КЪЩА(АПАРТАМЕНТ) И ЕДНА,2 КОЛИ ТОВА Е .ТИЯ ПРОЕКТИ СА ПЛАНУВАНИ ОТ ГОДИНИ В ТАЙНА.И НЕ САМО ТОЗИ> В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: ОКОЛО ЦЕНТРАЛНА ГАРА И ПЛОЩА НА СТОЧНА ГАРА ,КЪДЕТО БЕШЕ ПАЗАРЧЕТО-И ТОВА Е ЗА ПРОДАН АКО ВЕЧЕ Н Е СЕ Е ПРОДАЛО ЗА МИЛИОНИ.НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ВИ ЗА КИНО СЕРДИКА, ХОТЕЛА СЕРДИКА,...ПЛИСКА? КАКВО СТАВЯ С ТАЯ НАРОДНА СОБСТВЕНОСТ
18
0
 
9
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Не разбирам....навремето куцо, кьораво и сакато се блъскаше за туризма.... спомям си миза за нашениц и чужденци, после "ден година храни"..... сега "ден година храни" е национален спорт във всички отрасли....туризма ни е един и същ във всяко ваканционно селище, ДДС-то им е 9% и пак са недоволни..... нека има туризъм, но нека има и разнообразен и природо-съобразен туризъм
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ..., забранена за простолюдието .....
16
2
 
15
 
! Отговори
rm преди 10 години
Е, малко ли хотели има покрай Бяла и Обзор. Не съм "Софиянец", морски. Имат право на прехрана от туризъм, ама нямат право да разрушат последния оцелял от бетоновозите плаж в тази държава.Не се ли усетихте, 20 години един и същи номер да ви погаждат - прехрана вие, хората от Обзор и Бяла няма да видите, ще видите как "едрия бизнес" ви влиза до дъно.
15
2
 
5
 
! Отговори
Катя преди 10 години
Е какво се чудите не мога да разбера? Те защо стискаха властта като удавник сламка толкова време въпреки всички протести - нали накрая трябва да си вземат парчето от баницата наречена България. Ще си назначат своите хора, ще си пуснат проектите, ще си направят заменките, и всички далавери за които даже не можем да се сетим, и накрая Станишев и Местан ще ни обяснят как "правителството на националното спасение е провело спешни стабилизационни мерки и е извело Страната от кризата дело на ГЕРБ"...
14
9
 
6
 
! Отговори
До rm преди 10 години
До rmСофиянец , твойто мнение никой не го търси . Отивай си в Гърция там при селяните , при каманаците и прахоляка и остави хората в Бяла и Обзор да имат право на прехрана от туризъм !
13
4
 
9
 
! Отговори
rm преди 10 години
Дори и това с работните места е пълна партенка. Пример Банско - там банскалии не работят, всичкият персонал по лифтовете и паркингите са македонци, които дори не разбират бугарски.
12
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо ти е диво място бе смешен ? Ще снимаш пчелички и пеперудки ли бе дървен шоп такъв ? Я виж във Франция и Италия има ли девствени плажове ? Ама там са прости нали , строят апартаменти и продават на "лошите " руснаци за по милион парчето .на са като българите да умни тикви да сеят .. ха ха ха
11
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Екотероризмът е заразно зло, ако не попада в защитени територии какъв е проблемът - нека се откриват работни места и да идват туристи!
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то остана ли място на това черноморие за още комплекси ?а *** на Black Sea Gardens на какво разстояние навътре от плажната ивица ще се изливат ?