Директивата за правата на потребителите у нас не е в сила

ЕК: Срокът беше до днес
Обновена: 13 юни 2014 18:54 | 13 юни 2014 18:45, Анисия Иванова
18
Директивата за правата на потребителите у нас не е в сила
Вивиан Рединг. Снимка Reuters

България и Полша все още не са приложили директивата за правата на потребителите, а срокът за това изтече днес. Това заяви на пресконференция Мина Андреева, говорител на еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

ЕК съобщи, че от днес се очаква общо 507 милиона граждани на ЕС да се възползват от директивата, която въвежда допълнителни права за потребителите в магазините и в интернет. Едно от основните предимства на влязлата от днес в сила директива е въвеждането на срок от 14 дни, в който купувачът може да се откаже от покупката и да върне стоката на продавача. Досега този срок беше една седмица. Въвежда се и срок от 14 дни, в който отказалият се от покупката си купувач да получи парите си обратно от търговеца.

Новите текстове налагат отпадането на допълнителните такси при пазаруване онлайн с кредитна карта.
По думите на Рединг, цитирана в съобщение на ЕК, тези нови правила укрепват доверието на потребителите, а то е основа за растеж на икономиката. Еврокомисарят добавя, че ЕК ще следи стриктно държавите да въведат правилата, които сами са одобрили.

Добра новина за европейските потребители, е че от днес техните права в целия Европейски съюз ще бъдат укрепени с ново законодателство. С новата директива за правата на потребителите, която влезе в сила от 13 юни, се повишават правата на купувачите при пазаруване в Европа - онлайн или в търговски  обекти, се посочва в съобщение на ЕК.

Предприятията също ще имат полза от тези нови правила, чрез които се създават справедливи условия на конкуренция и се понижават разходите на търговците за предлагане на техните стоки и услуги на потребители в други страни. С новите правила в целия ЕС потребителите ще разполагат с 14 дни, за да се откажат от покупка онлайн или извън търговски обект (когато продавачът посещава дома на купувача).
С новите правила се забраняват допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи телефонни линии, както и предварително отбелязаните с отметка полета за допълнителни плащания в сайтове (например при покупка на самолетни билети онлайн).

За да може тези нови правила да се прилагат еднакво в целия ЕС, така че потребителите да могат да се възползват от тях, независимо от това в коя страна се намират, Европейската комисия представи и документ с насоки за националните органи, включващ незадължителен модел на важна информация за потребителите, която да бъде поставена на цифрови продукти, се допълва в съобщението. (БТА)

"Днес Европа слага край на подвеждащите цени за потребителите онлайн. От днес всеки потребител в Европейския съюз може да отстоява правата си, произтичащи от директивата.

Това значи край на твърденията на търговците, че не можете да върнете обратно купена онлайн стока", посочва Рединг, цитирана в съобщението на ЕК.

"Увереният потребител е точно това, от което се нуждае нашият единен пазар. Отреждането на водеща роля на потребителите чрез повишаване на тяхното доверие е най-евтиният начин за стимулиране на икономиката, който Европа може да приложи.

Европейската комисия внимателно ще проверява дали страните от ЕС се придържат към предварително постигнатите договорености, като прилагат правилата както трябва и предоставят на потребителите правата, които те заслужават", допълва Рединг.

С новата директива се уеднаквяват националните правила за потребителите в няколко важни области, като информацията, необходима на потребителите, преди да купят дадени стоки или услуги, и тяхното право да отменят онлайн покупки.

Уеднаквяването на правилата означава , че се въвеждат по-опростени, по-предвидими правила за търговците, които ще имат по-голям стимул за разширяване на дейността си в други страни.

Според новите правила на ЕС, потребителите в ЕС вече могат да разчитат на  повишена прозрачност на цените,  премахване на необоснованите допълнителни такси за използване на кредитни карти и горещи телефонни линии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
объркали сте се .щом ства дума за права това не може да е бгтука властва демокрация тука нямаме права,само задължения
15
2
 
1
 
! Отговори
Пенсиотер-клошар преди 9 години
Вчера ми откраднаха кашоните, в които спя. Знам кой го направи, това е Хараламби дето спи на съседната трамвайна спирка. Все ми прави номера. Това нарушение ли е на човешките ми права?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам въпрос към гуспуджата - вчера извадих мухлясъл хляб от кофата за ***. Дотук добре, но се оказа че е по-мухлясъл от обикновено. Това е нарушение на правата ми на потребител, дискриминация! Към кого да се обърна?
13
5
 
6
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Ето и поредното доказателство затова , че Ц.Цветанов е бил прав. В съдебната система има огромна корупция , а няма нито един осъден. Сега търсят под вола теле за да го осъдят защото той единствен им разбърка корупционите схеми. Ако има няколко министри като Цветанов в България ще има ред и законност. Това го казвам съвсем не като политическо говорене , а като човек ,който познава ситуацията в съдебната система.
12
4
 
6
 
! Отговори
st преди 9 години
Оставка комунисти ейййййййййййййййййййй изчезвайте моментално завинаги от тука разбрахте ли ме крадци и убийци.
11
3
 
5
 
! Отговори
Кой преди 9 години
Какви права, като управляват комунисти и феодали/ДПС/?
10
3
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Правата на потребителите винаги са се спазвали стриктно в европейските бели държави. Там не са им нужни нови правила, за да се спазват правата на обикновените хора. Тази нова директива се прави за регулиране правата в "тъмна Индия" като България. Тук хем имаме закони, хем имаме разписани потребителски права, хем никой не ги спазва. И тези новите няма да се спазват. Защото проблемът не е в липсата на правила, а в желанието да ги спазваш.
9
1
 
6
 
! Отговори
Мафията ли упр. БГ преди 9 години
А с Топлофикация и ДКЕВР които работят за контролираната бедност по време на валутен борд какво правим!Прокоратурата и ДАНС няма ли да се намесят защото много скоро пак ще има вълна от самозапалили се млади хора!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във мафиотската държава такива права са нежелани ........
7
2
 
4
 
! Отговори
офф преди 9 години
Прочетохме:"С новите правила в целия ЕС потребителите ще разполагат с 14 дни, за да се откажат от покупка онлайн или извън търговски обект (когато продавачът посещава дома на купувача). "
6
2
 
3
 
! Отговори
друг оффлайн преди 9 години
Четете бе, хора - "... от 13 юни, се повишават правата на купувачите при пазаруване в Европа - онлайн или в търговски обекти, се посочва в съобщение на ЕК."
5
5
 
7
 
! Отговори
оффлайн... преди 9 години
Четете бе хора, става въпрос за онлайн покупки или такива направени извън търговския обект. А на място в магазина вие си знаете...мамата си трака...
4
2
 
9
 
! Отговори
супер преди 9 години
Това, че някой продавач ще се опитва да не я прилага и ще разчита на хорското незнание или това, че не са достатъчно големи скандалджии, не означава, че не трябва да се въведе.Нагледен пример за плюсовете ни от членството в ЕС. Иначе още щяхме да говорим за 3лв. на минута сигурно.
3
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Да бе то и да влезе тая директива толко ще се прилага. Не съм чул още ощетен потребител да е успял да си вземе парите от някой магазин. Мен лично ми продадоха дефектен телефон след 2 пъти връщане за ремонт ми казаха " ами съжаляваме ама такъв ви бил късмета".
2
4
 
19
 
! Отговори
? преди 9 години
Естествено! Тук няма закони, тук няма правителство.
1
16
 
22
 
! Отговори
прокурор преди 9 години
Ето и поредното доказателство затова , че Ц.Цветанов е бил прав. В съдебната система има огромна корупция , а няма нито един осъден. Сега търсят под вола теле за да го осъдят защото той единствен им разбърка корупционите схеми. Ако има няколко министри като Цветанов в България ще има ред и законност. Това го казвам съвсем не като политическо говорене , а като човек като всички Българи.