25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!

Идеята е популистка, депутатите да кажат не, настояват работодоталите
Обновена: 23 ное 2015 16:01 | 23 ное 2015 13:45,
139
25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!
Снимка: архив Ройтерс

Българската стопанска камара се обяви против идеята за увеличаване на платения годишен отпуск от 20 дни на 25 дни.

Предложението направи независимият депутат Георги Кадиев. Миналата седмица той внесе поправки в Кодекса на труда, с които поиска увеличение на платената почивка. Мотивите за предложението му са, че половината българи страдат от стрес на работното място, а той води до много болести, по които сме на челно място.

Сред аргументите си Кадиев посочи и че 25 дни платен годишен отпуск имат държави с висок стандарт на живот като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други.

Още по темата

Според работодателите обаче предложението трябва да се подложи на предварителен експертен анализ. От БСК напомнят, че в момента минималният брой почивни дни у нас е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни).

От Камарата напомнят анализ, цитиран от бизнеса, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия.

Според работодателите проектът на Кадиев игнорира възможностите по Кодекса на труда за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето. Те са не по-малко от 5 работни дни. 5 работни дни допълнително към отпуската получават и работещите при ненормиран работен ден.

От БСК напомнят и че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

Работодателите предупреждават и че ако се увеличи броят на дните платен отпуск ще се влоши БВП и производителността на труда. Предложението е популистко и депутатите трябва да го отхвърлят, убедени са от БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи 32 дни почивни обаче като сложиш работата събота и неделя която не се плаща и в най-добрия случай се минава с "Компенсации" и като сложим стреса от не получената на време заплата изпреварваме Германия, Полша и тн. Ама разбирасе...
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наблюдавайте парите.Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва тог
97
2
 
0
 
! Отговори
Мен преди 8 години
До 89Информацията ми е доста точна поне за Валенсия. От двадесет години съм тук и имам две фирми.
96
3
 
16
 
! Отговори
не съм изненадан преди 8 години
За "честния" частник робовладелец е съвсем в реда на нещата да му работят по 10-12 часа на ден и по 7 дни в седмицата на минимална заплата и така до живот и пак няма да са доволни . На това му се вика робсво , но както винаги най-вероятно управляващите ще клекнат зер не става въпрос за тях.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Вижте, въпросът не е дали ще са 20 или 25 дни, въпросът е в отношението на работодателите към работниците. Това не на работодателите означава само едно, те не уважават и не ценят хората, които работят за тях. А иначе и без тези 5 дни ще оцелеем, но бизнесът даде ясен знак, че не цени хората, които работят за тях."Във фирмата, в която работя, отпуската е 25 дни - това е политика на компанията. Така че е въпрос на време и в другите компании да стане така, особено ако искат да задържат хората си
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОБЛЕМА Е В БИЗНЕСА, В ДЪРЖАВАТА ПО-ТОЧНО.Ако имаме модерен, иновативен, восокотехнолочичен и СОБСТВЕН, БЪЛГАРСКИ бизнес, тогава и 50 дни отпуск няма да са проблем. Защото на такъв бизнес маржа на печалбата е ОГРОМЕН. Ако обаче си АУТСОРСИНГ дестинация и дестинация ИШЛЕМЕ - тогава се конкурираш с ИНДИЯ и АФРИКА. Във Франция мисля работната седмица е 35 часа. Колега от Италия с 30 години стаж ми каза, че ми се полагат 37 дни годишен отпуск. ЗНАЧИ МОЖЕ!В БГ обаче бизнес се прави само с ПОЛИТИКА
93
1
 
16
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 8 години
КОГАТО НА ДЕПУТАТИТЕ ПЛАТЕНИЯ ОТПУСК СТАНЕ 20 РАБОТНИ ДНИ, ТЕ САМИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ОТПУСКАТА НА ВСИЧКИ ДА СТАНЕ 30, ЧЕ И ПОВЕЧЕ РАБОТНИ ДНИ. КОДЕКСА НА ТРУДА ТРЯБВА ЗА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ВСИЧКИ, ДАЖЕ И ЗА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!
92
1
 
17
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Евтиният труд прави икономиката неконкурентноспособна, въпреки че се твърди обратното. Логиката е проста: евтин труд --> трудоемки нископроизводителни технологии --> слаб местен пазар и неконкурентност на външните пазари поради ниската производителност.
91
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
За почти всички отдавна стана ясно, че първо са условията на труд /заплащане, отпуск, .../, а чак после идва трудът според тези условия. нашите дебеловрати работодатели все още се надяват, че някой ще им се хване на въдицата - Работи като за 10000 лева заплата, аз ще ти плащам 400-500 лева, но някога в светлото капиталистическо бъдеще може да ти плащам и повече, но ти работи сега, а за отпуск ще видим, може и да ти дам 2-3 дни в годината.
90
1
 
13
 
! Отговори
КОНЦЕПЦИЯ преди 8 години
Проблема не е в това колко дни ще е!Проблема е в конюнктурата на икономиката ни - нискоквалифицирана работна ръка (често работеща на ишлеме в леката промишленост), изостанала тежка промишленост и аутсорсинг. Убеждават ни, че трябва да работим повече за по-малко пари, за да бъдем КОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ! На кого - на Африка!!!ИЗТИНАТА Е ВЪВ ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И ВИСОКАТА КВАЛИФИКАЦИЯ. Ама у нас това не става. Грешна е КОНЦЕПЦИЯТА за РАЗВИТИЕ. Затова в Европа има 35 часа седмина и 35 дни отпуск!
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно се вижда, че рабонодателите искат само да експлоатират хората, но не и да се грижат за здравето им. Тези мошенници дето забогатяват на гърба на хората са забравили, че те без работници са кръгла нула и всичко което имат е благодерание на труда на работниците им.
88
2
 
0
 
! Отговори
До 108 gerberis преди 8 години
Само аз ли схващам ирония в думите ти? АКо съм прав, ме радваш
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименпълна простотия 114...ти сигурно нямаш и 2 дена трудов стаж
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко фирми почиват по време на офицалните празници или само се намираме на работа да кажем нещо.
85
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте, въпросът не е дали ще са 20 или 25 дни, въпросът е в отношението на работодателите към работниците. Това не на работодателите означава само едно, те не уважават и не ценят хората, които работят за тях. А иначе и без тези 5 дни ще оцелеем, но бизнесът даде ясен знак, че не цени хората, които работят за тях. И рано или късно ще си понесат последиците. То те и сега вече започват да реват, че няма подготвени кадри, че хората масово напускат и т. н, но скоро съвсем ще я закъсат.
84
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после да не се чудят, че още си караме на "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя!" Ама за такива заплати и най-важното, за такова отношение към работниците, които им изкарват парите за новата кола и скъпите екскурзии, толкова. Така, че кажете НЕ на 5-те дни, намалете заплатите, орежете всичко възможно, ама после не се чудете, че младите бягат, а по-възрастните си клатят краката през 2/3 от времето. С такова отношение, това ще получите.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До нонеабе ноне...те у дома си не можаха нищо да построят...33 единствената им цел е да цоцат от социалната система на някои западни държави ,но това няма да е задълго...убден съм
82
5
 
3
 
! Отговори
ноне преди 8 години
До някойАз пък искам да живея в държава която да мога да построя. От никой нищо не очаквам. - На крива ракета космоса и е виновен.
81
10
 
2
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
До някой 106,Не си прав, ами какво правим с прехода? Ами с реформите?Нали на кръглата маса през 90-та година така решихме всички, да се прави преход и реформи, и целия народа беше там и така каза. Нека каквото сме решили да го правим.
80
1
 
13
 
! Отговори
СДС преди 8 години
хахаххаха ...че за бизнесът и 5 дена са много...къде са синдикатите питам аз...сгушили са се на вътора на бизнеса ми се струва :)